Ξεκίνησε στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης τις εργασίες της, η Ερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε για τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata. Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Κωνσταντίνος Κοτζιάπασιης, ανώτερος λειτουργός Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, κατέθεσε το πόρισμα διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε και τα γεγονότα όπως τα κατάγραψε, αφού είναι από τα λίγα άτομα που μελέτησε την υπόθεση σε βάθος.

Ζητήθηκε λίστα διευθυντών του Υπ. Μεταφορών από το 2004 μέχρι σήμερα

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχαλάκης Χριστοδούλου, ανέφερε πως δεν θα υποβάλει σήμερα ερωτήσεις προς τον κ. Κοτζιάπασιη για την έρευνα, αλλά θα τον ξανά καλέσει ενώπιον της Επιτροπής, ζητώντας του μάλιστα να ετοιμάσει κατάλογο με τους διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών από το 2004 μέχρι σήμερα, προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες, και η Επιτροπή να ασχοληθεί με την εποπτεία που ασκούσε το Υπουργείο Μεταφορών στο θέμα των ανακλήσεων.

Ζητούν μέτρα κατά των «γκρίζων» εισαγωγών

Στις 10:00 κατέθεσε δύο εκθέσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΕΜΗΟ), Σώτος Τρικωμίτης της Α.Ι.Τrikomitis. Στη δήλωσή του, σημείωσε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν επικρατεί παρόμοια κατάσταση, εκτιμώντας πως αυτή οφείλεται στον μεγάλο αριθμό εισαγωγών οχημάτων, τις λεγόμενες «γκρίζες» εισαγωγές, που δεν φέρουν την έγκριση της Ε.Ε. Επιπλέον, κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της εισαγωγής οχημάτων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΜΗΟ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα «κατά της κατάχρησης του συστήματος NIVA (έγκριση τύπου μεμονωμένων οχημάτων – γνωστή ως «SVA»), και να μην επιτρέπει πλέον την εισαγωγή οχημάτων από χώρες εκτός της ΕΕ που είτε δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και περιβάλλοντος της ΕΕ, είτε ουσιαστικά παρακάμπτουν ή στρεβλώνουν το πλαίσιο εποπτείας της αγοράς που θεσπίστηκε σε επίπεδο ΕΕ για προστασία των πολιτών. Εάν δεν ληφθούν τέτοια αποφασιστικά μέτρα, η ασφάλεια των πολιτών της Κύπρου θα συνεχίσει να τίθεται αδικαιολόγητα σε κίνδυνο».

Σε ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής, αν υπήρχε πλήρης απουσία εποπτείας από τις αρμόδιες Αρχές από το 2004 και μετά, ο κ. Τρικωμίτης απάντησε καταφατικά. Επιπρόσιετα, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής υποβάλλοντας ερώτηση στον κ. Τρικωμίτη αποκάλυψε ότι τα προβλήματα με ελαττωματικούς αερόσακους στην Κύπρο παρουσιάστηκαν το 2008, επικαλούμενος δικαστική απόφαση. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αφορά ευρωπαϊκού τύπου αυτοκίνητο.

Στην δική της κατάθεση η Χριστιάνα Διογένους, Αντιπρόεδρος ΣΕΜΗΟ και Διευθύντρια της UNICARS (εισαγωγέας των αυτοκινήτων Volkswagen στην Κύπρο), ανέφερε ότι υιοθετεί τις θέσεις της ΣΕΜΗΟ. Σημείωσε πως ήταν σε θέση να γνωρίζουν το πρόβλημα από το 2018, ωστόσο η ενημέρωση ανάκλησης στα οχήματα που αντιπροσωπεύει έγινε επισήμως τον Αύγουστο του 2019 και αφορούσε 56 αυτοκίνητα. Πρόσθεσε ότι εκτός από αερόσακους, υπάρχουν ανακλήσεις για φρένα και για ανάφλεξη αυτοκινήτων λόγω ηλεκτρικού προβλήματος. Το ΤΟΜ, διευκρίνισε, είναι ενημερωμένο.

Ο Ντικράν Ουζουνιάν, Ταμίας της ΣΕΜΗΟ και Διευθυντής της Dickran Ouzounian (εισαγωγέας των αυτοκινήτων Toyota και Lexus στην Κύπρο), είπε πως η εταιρεία πραγματοποίησε πάνω από 100 εκστρατείες ανακλήσεων από το 2004. Οι αρχικές επαφές, όπως σημείωσε, γίνονταν μόνο με το Υπουργείο Εμπορίου, καθώς το ΤΟΜ άργησε να αναλάβει την ευθύνη. Η πρώτη ανάκληση αερόσακου σε ΤΟΥΟΤΑ, πρόσθεσε, έγινε τον Οκτώβριο του 2015. Διευκρίνισε ότι 22.000 οχήματα της εταιρείας επηρεάστηκαν από τις ανακλήσεις αερόσακων. Σήμερα, είπε, εκκρεμούν μόλις 4.000 ανακλήσεις, με το ποσοστό ολοκλήρωσης να αντιστοιχεί στο 80% που συμβαδίζει με τις υπόλοιπες χώρες τις Ε.Ε.

Ο Λουκάς Χατζηβασιλείου, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Πηλακούτα (εισαγωγέας οχημάτων BMW), ανέφερε πως υιοθετεί τις θέσεις του ΣΕΜΗΟ. Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής του υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων σε σχέση με δικαστική αγωγή του Ομίλου Πηλακούτα εναντίον πολίτη. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η εταιρεία εντόπισε πρώτη το πρόβλημα με τους ελαττωματικούς αερόσακους και προέβη μάλιστα σε δημόσια ανακοίνωση. Ο εκπρόωπος δήλωσε άγνοια για το θέμα και θα κληθεί την ερχόμενη Τετάρτη (09/04) ως πρώτος μάρτυρας για να απαντήσει ερωτήματα σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση. Τα ερωτήματα είναι: Πότε ακριβώς το εργοστάσιο προέβη σε ανακοίνωση προς τους ιδιοκτήτες, τι μέτρα έλαβε για αντιμετώπιση του προβλήματος και πότε ο όμιλος σας σταμάτησε να χρησιμοποιήσει τους συγκεκριμένους αερόσακους.

H Στέλλα Νικολαΐδου, εκπρόσωπος της Galatariotis Motors (διανομέας οχημάτων Honda), επεσήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2013 υπήρξε η πρώτη ενημέρωση για τους ελαττωματικούς αερόσακους και το 2014 η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για ανάκληση. «Προσπαθήσαμε να στείλουμε συστημένες επιστολές για ενημέρωση, ωστόσο οι πολίτες δεν τις παραλάμβαναν, φοβούμενοι ότι πρόκειται για φορολογίες», είπε χαρακτηριστικά. «Μέχρι σήμερα έχουμε αλλάξει 19.000 αερόσακους και μας έχουν μείνει γύρω στις 9.000 αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους».

Τι ερευνά η Επιτροπή – Τρεις οι άξονες

Ο κ. Μιχαλάκης Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Ερευνητική Επιτροπή θα δώσει προσοχή στο τι έπρεπε να κάνουν και ενδεχομένως δεν έκαναν οι αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα εξετάσει κατά πόσο οι αρμόδιες αρχές επιλήφθηκαν ζητήματα ασφάλειας στους δρόμους. Η Επιτροπή είπε κινείται σε 3 άξονες:

1) Εφαρμόζεται η νομοθεσία σε ότι αφορά ανακλήσεις.

2) Γίνεται κατάλληλη εποπτεία της αγοράς.

3) Γίνονται ενέργειες προβλέποντας τον κίνδυνο για οχήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Η Ερευνητική Επιτροπή που καλείται να διερευνήσει τη διάθεση, στην κυπριακή αγορά, οχημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της εισαγωγής οχημάτων από τρίτες χώρες, καθώς και την ανάκληση των οχημάτων, αποτελείται από τον Μιχαλάκη Χριστοδούλου, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόεδρο και τους Μιχάλη Βορκά, πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, και ο Θεοδόσιο Χατζημιχαήλ, στέλεχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Επίτροποι.