Στα βαθιά εισήλθε το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας για τις προσφορές του δημοσίου κατά τα προηγούμενα χρόνια που αποσκοπούσαν στην απόκτηση πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης.
Οι έρευνες που βρίσκονται υπό πλήρη εξέλιξη από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου έχουν προχωρήσει και μάλιστα αγγίζουν και την οικονομική πτυχή. Όπως ανέφερε χθες αρμόδια πηγή στον «Φ», οι ανακριτές έχουν προχωρήσει ήδη σε αιτήματα συνδρομής ώστε να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των προσώπων, τα οποία είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με συμβάσεις του Τμήματος Δασών (από το 2017 κι εντεύθεν) και εταιρειών για εκμίσθωση ελικοπτέρων και αεροσκαφών που είναι σε θέση να εκτελέσουν επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης.
Με απλά λόγια, οι ανακριτές του υπαγόμενου στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων Αρχηγείου, ΤΑΕ Αρχηγείου, έχουν εύλογες υπόνοιες για μίζες που έφευγαν από εταιρείες, οι οποίες διεκδικούσαν συμβάσεις με το κράτος και κατέληγαν σε λειτουργούς του δημοσίου.
Οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι, που ελέγχονται χωρίς -βέβαια- να τους καταλογίζεται επί του παρόντος κάτι, φέρονται να είχαν τέτοιο ρόλο ώστε να ήταν καταλυτικός ως προς την αξιολόγηση και κατακύρωση προσφορών υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών οντοτήτων.
Για να γίνει αντιληπτό το ύψος των ποσών που διακυβεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκεί να σημειώσουμε ότι πρόσφατη σύμβαση για αγορά υπηρεσιών από δύο ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης σε βάθος χρόνου τριών ετών ξεπερνούσε τα €14,5 εκατ. Βέβαια, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η σύμβαση δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες της Αστυνομίας, οι οποίες, όπως σημειώσαμε, αφορούν τα προηγούμενα 7-8 χρόνια.
Οκτώ πρόσωπα
Στο επίκεντρο του ανακριτικού έργου αυτή τη στιγμή βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ φυσικά πρόσωπα. Κάποια εξ αυτών είχαν ανάμειξη στη διαδικασία των προσφορών που προκηρύσσονταν για να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εναέρια μέσα πυρόσβεσης, λόγω του διαχρονικά μεγάλου κινδύνου να ξεσπάσουν δασικές πυρκαγιές. «Πρόκειται για τρεις υπηρεσιακούς και άλλα πέντε πρόσωπα που έχουν σχέση μαζί τους», σύμφωνα με την αρμόδια πηγή που μίλησε στην εφημερίδα μας.
4 εταιρείες – 30 προσφορές
Υπό το μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχει τεθεί, ταυτόχρονα, ο ρόλος συνολικά τεσσάρων επιχειρηματικών οντοτήτων. Απ’ αυτή την παράμετρο καταδεικνύεται πως τα μέλη της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Αρχηγείου, έχουν επεκτείνει τις έρευνες.
Αυτό, άλλωστε, ενισχύεται και από το γεγονός ότι αντικείμενο εξέτασης των ανακριτών είναι πέραν των 30 προσφορών που έγιναν για συμβάσεις με το δημόσιο σε ό,τι αφορά τον τομέα αεροπυρόσβεσης.
Μεγάλος όγκος υλικού
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου των διωκτικών Αρχών έχει εκτελεστεί αριθμός ενταλμάτων έρευνας. Στο πλαίσιο τους παραλήφθηκαν ως τεκμήρια, έγγραφα και συσκευές, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές που τυγχάνουν δικανικών και άλλων εξετάσεων.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο όγκος του μαρτυρικού υλικού που συγκεντρώθηκε είτε από ανακριτικές καταθέσεις που λήφθηκαν είτε από τεκμήρια που δεσμεύτηκαν είναι αρκετά μεγάλος και για την ώρα δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ο χρόνος αποπεράτωσης των αστυνομικών εξετάσεων.
Όπως πληροφορούμαστε, για την υπόθεση δεν χρειάστηκε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κάποιου προσώπου. Ο τρόπος με το οποίο έτυχε χειρισμού η υπόθεση ήταν τέτοιος ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο επιμόλυνσης του ανακριτικού έργου και να καθίσταται αναγκαίο να επιδιωχθεί η έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.
Διαφθορά και συνωμοσία
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως τα υπό διερεύνηση αδικήματα σε σχέση με την υπόθεση είναι αυτά της κατάχρησης εξουσίας, της διαφθοράς και της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Μιλάμε για αδικήματα που σε περίπτωση καταδίκης επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.
Έρευνα Υπουργείου
Η ποινική έρευνα της Αστυνομίας γίνεται στη βάση ευρημάτων που προέκυψαν κατόπιν διοικητικής έρευνας, η οποία διεξήχθη μετά από οδηγίες της υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου. Η πολιτική προϊστάμενος του Τμήματος Δασών είχε γίνει αποδέκτρια καταγγελίας και είχε κινήσει διαδικασία ώστε αυτή να διερευνηθεί. Μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας είχαν προκύψει ευρήματα, τα οποία προωθήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία και από εκεί στην Αστυνομία. Εν συνεχεία το αστυνομικό Σώμα διαπίστωσε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τριών λειτουργών. Οι τελευταίοι μετά από διαδικασία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση των αστυνομικών εξετάσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί και ο κίνδυνος επιμόλυνσης του ανακριτικού έργου.
Ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 22 Ιανουαρίου το Υπουργείο Γεωργίας για το εν λόγω θέμα, ανέφερε τα ακόλουθα: «Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι στη βάση ευρημάτων διοικητικής έρευνας, η Αστυνομία άρχισε ποινική έρευνα γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε Διαγωνισμό του Τμήματος Δασών για τα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης. Η διοικητική έρευνα, που έγινε με οδηγίες της υπουργού Γεωργίας δρος Μαρίας Παναγιώτου μετά από γραπτή καταγγελία που δέχθηκε, κάλυψε το σύνολο των συμβάσεων (μισθώσεων, συντήρησης κ.λπ.) από το 2017 και έπειτα, ώστε να διαφανούν ενέργειες, πράξεις ή και παραλείψεις, από τις οποίες ενδέχεται να προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα ή και ποινικά αδικήματα. Η έκθεση της διοικητικής έρευνας υποβλήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2024 στην Υπουργό, η οποία την προώθησε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Κατόπιν αξιολόγησης των δεδομένων, τα ευρήματα του ερευνώντος λειτουργού προωθήθηκαν στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση. Οι διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πτητικό πρόγραμμα συνεχίζονται απρόσκοπτα».
Καλυμμένη με 11 πτητικά μέσα η Δημοκρατία
- Διευκρινίσεις Υπουργείου Γεωργίας
Όπως ενημερωθήκαμε χθες αρμοδίως από το Υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή το θέμα που αποκαλύψαμε σε σχέση με τη σύμβαση για δύο ελικόπτερα Kamov, «η Κύπρος αυτή την στιγμή έχει στη διάθεση της τέσσερα πρωτεύοντα πτητικά, όπως ήταν ο προγραμματισμός του Υπουργείου». Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα τα πτητικά μέσα αυξάνονται κατά έξι. Επιπλέον υπάρχει και το αεροσκάφος του Τμήματος Δασών. «Είμαστε εντός του προγραμματισμού μας. Σημειώνεται ότι εντός Μαΐου αυξάνονται σε 11 πτητικά μέσα όπως είναι ο προγραμματισμός μας» μας αναφέρθηκε.
Σύμφωνα με θέσεις που εκφράζονται από το Υπουργείο αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα έχει διαθέσιμα 11 αεροσκάφη από τον Μάιο.
Εξάλλου, το Υπουργείο Γεωργίας αυτή τη στιγμή είναι σε αναμονή των αποφάσεων του Γενικού Λογιστηρίου (αναθέτουσα Αρχή) σε σχέση με τη σύμβαση για τα δύο ελικόπτερα Kamov.
Θυμίζουμε ότι η εν λόγω σύμβαση θα κριθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο. Η εταιρεία HELI COMPANY s.r.o. που είχε υποβάλει προσφορά, έλαβε ένδικα μέσα την περασμένη Δευτέρα, επιδιώκοντας αναστολή υπογραφής της σύμβασης με τον επιτυχόντα προσφοροδότη, αλλά και ακύρωσή της. Η HELI COMPANY s.r.o. στην αίτησή της καταλογίζει πράματα και θάματα στην επιτροπή αξιολόγησης που απαρτιζόταν από στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και του Τμήματος Δασών. Μεταξύ άλλων νομικών σημείων, προβάλλει τη θέση ότι από την ανάδοχο εταιρεία δηλώθηκε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας άλλου πτητικού μέσου που δεν είχε σχέση με τα δύο ελικόπτερα της προσφοράς. Ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης ως επικεφαλής της αναθέτουσας Αρχής, δήλωσε προχθές στον «Φ» ότι προτού υπογραφεί η σύμβαση θα ζητηθούν διευκρινίσεις από Υπουργείο Άμυνας και Τμήμα Δασών.