Στάσιμη για πέντε χρόνια παραμένει η καταγγελία συγγενών Ινδού που ξεψύχησε στο χειρουργικό τραπέζι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας για κατ’ ισχυρισμό ιατρική αμέλεια, αφού ο ΟΚΥπΥ αδυνατεί να διορίσει ιατρό για να βοηθήσει τις αστυνομικές έρευνες.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να προχωρήσει η διερεύνηση της καταγγελίας, ο δικηγόρος της οικογένειας του θανούντα, Πιέρος Ζαπούνης, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητεί: Είτε τον διορισμό ανεξάρτητου γιατρού που να συνδράμεις τις έρευνες της Αστυνομίας, είτε να προχωρήσει η οικογένεια με ιδιωτικές ποινικές διώξεις με το κράτος να καταβάλλει τα δικηγορικά έξοδα.

Στην επιστολή τίθεται και ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος για τον Γενικό Εισαγγελέα, αφού από τη μια θα υποστηρίξει τους γιατρούς στην αγωγή που κίνησε η οικογένεια και από την άλλη, καλείτε να εξετάσει το ενδεχόμενο ευθύνης των ίδιων προσώπων.

Η υπόθεση αφορά στον τότε 25χρονο Ινδρό Kulwinder Singh ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο της Λάρνακας με πόνο στο δόντι στις 20 Απριλίου 2020, όπου και εξετάστηκε, λαμβάνοντας οδηγίες για αγωγή. Επέστρεψε στο Νοσοκομείο στις 22 Απριλίου, καθώς χειροτέρεψε η κατάστασή του παρουσιάζοντας απόστημα, όπου και κρίθηκε αναγκαίο να εισήχθη άμεσα για χειρουργείο. Ο 25χρονος «απεβίωσε, αφού δεν ξύπνησε από την αναισθησία», όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος της οικογένειας. Υπεβλήθη τότε καταγγελία στην Αστυνομία για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας λόγω και των καταθέσεων γιατρών και της θανατικής ανάκρισης, ωστόσο οι έρευνες δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί, πέντε χρόνια μετά, αφού δεν αναλαμβάνει κανένας γιατρός του δημοσίου να συνδράμει σ’ αυτές.

Προχθές, ο δικηγόρος της οικογένειας με επιστολή του στην Γενικό Εισαγγελέα και υπουργό Δικαιοσύνης, αφού τους ενημερώνει για δύο ιατρικές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων ιατρών που μελέτησαν όλο το μαρτυρικό υλικό εκ μέρους της οικογένειας του θανόντα, στις οποίες προβαίνουν σε ορισμένες διαπιστώσεις, ζητεί όπως δοθούν οδηγίες στην Αστυνομία ν’ αρχίσει τη διενέργεια ανακρίσεων από όλους τους εμπλεκομένους. Ο κ. Ζαπούνης αναφέρει επιπρόσθετα ότι η στασιμότητα των πέντε και πλέον ετών, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να βρεθεί και να διοριστεί ιατρός για να μελετήσει όλο το μαρτυρικό υλικό και να δώσει την δική του ιατρική έκθεση είναι άστοχη. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιθυμεί κανένας ιατρός από την Δημοκρατία να πράξει το αυτονόητο, υπάρχουν μηχανισμοί για να διοριστεί ιατρός από το εξωτερικό για να βοηθήσει στο ανακριτικό έργο της αστυνομίας, τονίζει. «Παρακαλώ επιθυμία μας, να δείξετε την μέγιστη ευαισθησία και να μην κρύβεστε πίσω από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και να προχωρήσετε άμεσα προς διαλεύκανση της υπόθεσης», αναφέρει ο δικηγόρος.

Τέλος στην επιστολή αναφέρεται ότι η οικογένεια του αποβιώσαντα καταχώρησε αγωγή για αποζημιώσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εμπλεκομένων ιατρών και άλλων και ο Γενικός Εισαγγελέας εκπροσωπεί τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και μέρος των εναγομένων εμπλεκομένων ιατρών. Με βάση τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και την ίδια στιγμή έχει την εξουσία να αποφασίζει και για την τύχη των ποινικών διώξεων. «Συνεπώς, στην παρούσα υπόθεση, πώς είναι δυνατό να εκπροσωπεί σε αγωγή τους εμπλεκομένους ιατρούς και παράλληλα να δώσει την συγκατάθεση του ή/και να καθοδηγεί και να επιβλέπει την έρευνα από την Αστυνομία για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα από τους εμπλεκομένους ιατρούς. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και άμεσα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις», καταλήγει.