«Η αρετή και η τόλμη απαιτεί βαθιά γνώση της Ιστορίας. Και γνώση πρώτα από όλα του εαυτού σου, δηλαδή της πραγματικής σου Ιστορίας. Κάτι τέτοιο, δεν λειτουργεί σε καμιά απολύτως περίπτωση αρνητικά προς το ενδεχόμενο μιας επίλυσης του Κυπριακού, γιατί η βιωσιμότητα μιας λύσης περνά πρωτίστως μέσα από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας του καθενός και σίγουρα όχι μέσα από την αυτοκατάργηση».

Τα πιο πάνω, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-‘59, στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη, όπως είπε, πεποίθηση του, ότι έχουμε όλοι υποχρέωση και καθήκον να μιλάμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά του τόπου για την ΕΟΚΑ, για τους αγώνες και τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί η αρετή και η τόλμη απαιτεί βαθιά γνώση της ιστορίας.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μπορεί να μην οδήγησε στην πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα, έφερε, όμως, το πολυτιμότερο μέχρι σήμερα αγαθό, την κρατική μας υπόσταση, την Κυπριακή Δημοκρατία. Και, ναι, 70 χρόνια μετά θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, 70 χρόνια μετά από τον πιο αγνό, τον πιο ηρωικό αγώνα τούτου του τόπου, οφείλουμε να παραδεχτούμε, ειδικότερα στους αγωνιστές, στους συγγενείς των αγωνιστών, στη νέα γενιά τούτου του τόπου, ότι δεν έχουμε δικαιώσει, δυστυχώς, τον αγώνα τους. Εβδομήντα χρόνια από τον πιο ηρωικό αγώνα σε τούτη τη χώρα, η πατρίδα μας, από το 1974, εδώ και μισό αιώνα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Πραγματικά, όμως, υπογράμμισε, θα τιμήσουμε τη μνήμη τους και θα δικαιώσουμε τον αγώνα τους, όταν απελευθερώσουμε και επανενώσουμε την πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στον αγώνα της ΕΟΚΑ, έκανε λόγο για ορόσημο στην ιστορία της Κύπρου και στην Ιστορία του Ελληνισμού, αλλά και σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία.
Πραγματοποιώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ο Πρόεδρος είπε ότι πριν ακριβώς 70 χρόνια, μια νέα μέρα και μια νέα εποχή ξημέρωνε για τον Κυπριακό Ελληνισμό. “Από το βράδυ της 31ης Μαρτίου μέχρι τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1955, όλη η Κύπρος σείστηκε από εκρήξεις βομβών και γέμισε με χιλιάδες προκηρύξεις, οι οποίες σήμαναν και την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, του πιο αγνού αγώνα σε τούτη τη χώρα.
Από τις θρυλικές μάχες του Μαχαιρά και του Αχυρώνα Λιοπετρίου, τα “αιματοβαμμένα και βάναυσα” Κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, τα “κελιά της Ελευθερίας” στα Φυλακισμένα Μνήματα, μέχρι τις μαθητικές διαδηλώσεις και τον αγώνα των απλών γυναικών, “εκκωφαντικά ηχούσε σε όλη την Κύπρο η ελληνικότητα της ψυχής των Κυπρίων και η ατράνταχτη πίστη στην Ελευθερία και στην Ένωση με την Ελλάδα”.

Σε κάθε ευκαιρία μνήμης και τιμής των αγωνιστών μας, μνήμης και τιμής του αγώνα για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, νιώθουμε δικαιωματικά ιδιαίτερα περήφανοι και συγκινημένοι, συνέχισε. “Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, για τους ανθρώπους της πατρίδας μας που φλεγόμενοι κυριολεκτικά και μεταφορικά από την αγάπη για την ελευθερία και την Ένωση με την Ελλάδα και αψηφώντας κάθε κίνδυνο και ενδοιασμό, εντάχθηκαν στις τάξεις του αγώνα και πρόσφεραν απλόχερα τις υπηρεσίες τους. Μέσα στην ψυχή και την καρδιά των αγωνιστών αντήχησε η φωνή όλης της Ελληνικής Ιστορίας και με τη δράση και τη θυσία τους επιβεβαίωσαν το άξιο της καταγωγής τους” είπε ο Πρόεδρος.

Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.