Απρόσμενες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η υπόθεση με τις στάσεις των λεωφορείων, με τον βουλευτή που ενέγραψε προς συζήτηση το σχετικό θέμα, Κώστα Κώστα, να εγείρει σειρά ερωτημάτων, των οποίων η απάντηση δυνατόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Μέσω των ερωτημάτων εγείρονται θέματα αλλαγής των προδιαγραφών των στάσεων που δυνατόν να επηρεάζουν ακόμη και την ασφάλεια των επιβατών, το κόστος του έργου (το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ) και αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση ή μέρος της, τις προδιαγραφές κατασκευής των στάσεων και τυχόν καθυστερήσεις στην παράδοση τους.

Θέμα εγείρει και ως προς το κατά πόσον ακόμη και οι στάσεις που έχουν εγκατασταθεί είναι λειτουργικές υπό την έννοια της σύνδεσης τους με ρεύμα, την πινακίδα πληροφόρησης των επιβατών κ.ο.κ. Εγείρει, επίσης, θέμα για τον πολυσυζητημένο σημείο που αφορά το κατά πόσον σχεδιάστηκαν «ίσια» ή «ανάποδα» οι στάσεις και αν όντως ευσταθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τέτοιος ώστε οι επιβάτες να βλέπουν απρόσκοπτα την έλευση του λεωφορείου και κατ’ επέκταση ο οδηγός να έχει οπτική επαφή με τη στάση και τους αναμένοντες επιβάτες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ο σχεδιασμός ήταν τέτοιος που επέτρεπε στους επιβάτες να έχουν οπτική επαφή στα δεξιά τους ώστε να ελέγχουν αν προσεγγίζει λεωφορείο, ενώ, την ίδια ώρα, ο οδηγός θα μπορούσε να βλέπει κατά πόσον υπάρχουν επιβάτες στη στάση.

Ο βουλευτής με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ανέφερε πως ύστερα από σχετικό δημοσίευμα στον «Φ», από τις θέσεις που ανέπτυξε ο σχεδιαστής δημιουργήθηκαν σειρά ερωτημάτων τα οποία χρήζουν απάντησης. «Χωρίς να υιοθετώ όσα καταγράφει ο σχεδιαστής των στάσεων, θεωρώ πως όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και να εκλείψουν τυχόν σκιές που δημιουργήθηκαν», είπε ο κ. Κώστα.

Σημειώνεται, πως στις θέσεις που ανέπτυξε στον «Φ» ο σχεδιαστής των στάσεων Νικόλας Δημάδης προκύπτουν ή συνάγονται τα ακόλουθα:

>> Οι προδιαγραφές σχεδιασμού που δόθηκαν απαιτούσαν ο πυλώνας να τοποθετηθεί στην αριστερή πλευρά, ώστε να λειτουργεί ως ένδειξη για τον οδηγό λεωφορείου σχετικά με το πού να σταματήσει.

>> Έχει εγκατασταθεί μόνο ένας μικρός αριθμός των μικρότερων στεγάστρων Τύπου B, με ορισμένα χαρακτηριστικά να λείπουν. Σημειώνεται, πως όποιος έχει δει τις στάσεις αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουν συνδεθεί με ρεύμα, οπόταν η λειτουργία τους είναι ημιτελής αφού, σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Δημάδη, οι στάσεις περιλάμβαναν και τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Διπλής όψης φωτιζόμενες πινακίδες για σαφή αναγνώριση δρομολογίων.
  • Νυχτερινός φωτισμός για αυξημένη ασφάλεια.
  • Έξυπνα ηλιακά συστήματα για διαχείριση φωτισμού και πληροφοριών.
  • Φωτιζόμενοι χάρτες δρομολογίων και χρονοδιαγράμματα.
  • Οπτικό και ηχητικό σύστημα ειδοποίησης άφιξης λεωφορείου.
  • Διαδραστικές οθόνες πληροφοριών επιβατών με χρήση ειδικής οθόνης e-paper.

Σημειώνεται επίσης, ότι η αναφορά του, πως «μόνο ένας μικρός αριθμός των μικρότερων στεγάστρων Τύπου B έχουν εγκατασταθεί» (έχουν εγκατασταθεί περίπου 200 από σύνολο 5.200), παραπέμπει στο σχεδιασμό διαφορετικού τύπου στάσεων οι οποίες, όπως αναφέρει, «θα καλύπτουν τις ανάγκες αστικών, αγροτικών και ορεινών περιοχών, ενσωματώνοντας προηγμένες έξυπνες τεχνολογίες».

Ειδικά για τη μορφή των στάσεων που έχουν σχεδιαστεί, ο κ. Δημάδης καταγράφει τους ακόλουθους πέντε τύπους:

1. Τύπος A: Πινακίδα στήλης – Σχεδιασμένος για περιοχές με χαμηλή επιβατική κίνηση. Περιλαμβάνει πύργο που παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την άφιξη των λεωφορείων. Περιλαμβάνει, επίσης, οπτικό και ηχητικό σύστημα ειδοποίησης για την άφιξη λεωφορείου.

2. Τύπος B: Μικρό στέγαστρο με καθίσματα – Ιδανικό για περιοχές με χαμηλή κίνηση ή περιορισμένους χώρους, όπως παλιά κέντρα πόλεων ή στενούς δρόμους.

3. Τύπος C: Κύριο στέγαστρο στάσης λεωφορείου – Σχεδιασμένο για κύριες αστικές αρτηρίες, περιλαμβάνει οθόνες πληροφοριών, ειδοποιήσεις άφιξης, δρομολόγια, νυχτερινό φωτισμό, καθίσματα, πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια και ηλιακό σύστημα. Ενσωματώνει, επίσης, οπτικό και ηχητικό σύστημα ειδοποίησης άφιξης λεωφορείου.

4. Τύπος C/Ορεινός – Ειδική έκδοση του Τύπου C για ορεινές περιοχές, με πρόσθετη προστασία από τις καιρικές συνθήκες μέσω μπροστινών και πλευρικών πάνελ.

5. Τύποι D και E: Επεκταμένα στέγαστρα – Μεγαλύτερα στέγαστρα για περιοχές με υψηλή επιβατική κίνηση, προσφέροντας επιπλέον καθίσματα και καλυμμένο χώρο αναμονής.

>> Το Έξυπνο Σύστημα Στάσεων και Στεγάστρων Λεωφορείων προκηρύχθηκε το 2018 και έχει καθυστερήσει. Από την ημερομηνία προκύπτει ότι παρήλθαν ήδη περίπου επτά χρόνια. Ο κ. Δημάδης αναφέρει επίσης, πως η κατασκευή των στάσεων ανατέθηκε σε τοπική κατασκευαστική εταιρεία μέσω διαγωνισμού στις 5 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή εδώ και 18 μήνες.

>> Ο σχεδιασμός επιτρέπει, επίσης, τη μελλοντική ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, όπως κάμερες με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.