Ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν 22 χρόνων, απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, άριστος μαθητής, prefect (στην Αγγλική Σχολή ήταν αξίωμα που είχαν άριστοι μαθητές σε επίδοση και χαρακτήρα για να βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου), πρωταθλητής στον δρόμο ½ μιλίου, έπαιζε βιολί και ήταν μέλος της ομάδας κρίκετ της Σχολής του. Ήταν αθώος στην κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε. Απαγχονίστηκε στις 10 Μαΐου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας μαζί με τον αγωνιστή Ανδρέα Δημητρίου. Τους ακολούθησαν άλλοι επτά νέοι στην αγχόνη, με τελευταίο τον μαθητή – ποιητή του Ελληνικού Γυμνασίου Πάφου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Η τεχνικός του Ακτινολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Νίτσα Καπλάνη, μας αποκάλυψε τη διαδικασία που ακολουθούσαν οι βρετανικές Αρχές να ακτινογραφούν το κρανίο και τον αυχένα των μελλοθανάτων πριν τον απαγχονισμό τους:
«Δεν γνωρίζω αν ήταν ιατροδικαστικοί οι λόγοι, αλλά αυτό γινόταν. Θυμάμαι ότι στην περίπτωση του Μιχαλάκη Καραολή -πρώτου απαγχονισθέντα μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου- ειδοποιήθηκα ένα απόγευμα, εκτός ωρών εργασίας, από τον διευθυντή του Τμήματός μου, να μεταβώ για “κάτι έκτακτο”. Εκεί έφεραν τον ήρωα με μεγάλη αστυνομική φρουρά, με χειροπέδες στο ένα χέρι δεμένο με το χέρι αστυνομικου. Ζήτησα να αφαιρεθούν οι χειροπέδες, αλλά ο υπεύθυνος Άγγλος αξιωματικός αρνήθηκε. Εγώ επέμενα γιατί αυτό θεωρούσα ότι ήταν το σωστό. Εξάλλου, πρακτικά ήταν δύσκολο αφού ήταν δεμένος με άλλο πρόσωπο. Ο Άγγλος προσπάθησε να με εκφοβίσει κατηγορώντας με ότι, δήθεν, συνωμοτώ για την απόδραση του κρατούμενου! Προσπάθησα να εξηγήσω ότι ο ασθενής πάντα χρήζει σεβασμού αλλά και ότι τεχνικά δεν μπορούσα να κάνω την ακτινογραφία με το χέρι του ασθενή δεμένο με άλλο πρόσωπο. Τελικά, με οδηγίες του υπεύθυνου μου γιατρού προχώρησα στην ακτινογράφηση. Ο ήρωας αλυσοδεμένος τοποθετήθηκε στο ακτινολογικό κρεβάτι με τον συνοδό-φρουρό, του οποίου το χέρι ήταν δεμένο με αυτό του Καραολή, υποχρεωτικά να βρίσκεται γονατιστός στο δάπεδο για να γίνει η ακτινογράφηση! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά των Άγγλων. Ανεξίτηλη, όμως, έμεινε στη μνήμη μου και η έκφραση του προσώπου του νεαρού αγωνιστή. Τον λυπήθηκα πάρα πολύ και αυτός με κοίταζε με ένα κρύο βλέμμα σαν να μου έλεγε, “Ας τους, μην τους λαμβάνεις υπόψη!”. Έκλαψα πολύ όταν τον απαγχόνισαν στις 10 Μαΐου 1956.»
Την ημέρα του απαγχονισμού του ήρωα, οι τότε μαθητές της Αγγλικής Σχολής αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια. Μερικοί μαθητές αποβλήθηκαν και άλλοι τιμωρήθηκαν με δύο μαστιγώσεις, το γνωστό «stick**», από τον αναπληρωτή διευθυντή της σχολής H. Zetter και τον γυμναστή R. E. Brown.
Σαράντα χρόνια αργότερα, το 1996, ένας απ’ αυτούς τους μαθητές, πρωτοστάτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής του, με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Χατζαντωνά στη δημιουργία της προτομής του Μιχαλάκη Καραολή, στην είσοδο του επιβλητικού κτηρίου της Σχολής. Σε επίσημη τελετή, στις 10 Μαΐου 1996, έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα-μαθητή, μπροστά στην κεντρική είσοδο της Αγγλικής Σχολής, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στην παρουσία του πρώην Προέδρου, Γιώργου Βασιλείου, συγγενών του ήρωα, επισήμων, όλων των μαθητών και μαθητριών καθώς και πλήθους αποφοίτων της Σχολής.

Οι συμμαθητές του Μιχαλάκη Καραολή καθιέρωσαν ετήσιο βραβείο το οποίο απονέμεται στον καλύτερο αθλητή-δρομέα μέσων αποστάσεων της Σχολής. Τα βραβείο απονέμεται, κατά την καθιερωμένη τελετή λήξης των μαθημάτων, από έναν εκ των συμμαθητών του Καραολή. «Φτάνει σιγά-σιγά ο καιρός που δεν θα ζει πια κανένας μας για να επιδώσει το βραβείο», μας είπε συγκινημένος ο Άλκης Λογγίνος, συμμαθητής του Καραολή στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.
** Tο μαστίγωμα των μαθητών στα αγγλικά δημόσια σχολεία ήταν καθιερωμένη ποινή για σοβαρά παραπτώματα. Όταν άρχισαν οι πρώτες μαθητικές εκδηλώσεις εναντίον της αγγλικής κατοχής το 1955, η καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με αρχισυντάκτη τον Άγγλο Victor Botker και ιδιοκτήτη τον Ι. Ιακωβίδη, εισηγήθηκε όπως το «υφιστάμενο σύστημα μαστιγώσεως εις τα αγγλικά δημόσια σχολεία εισαχθή εις όλα τα κυπριακά σχολεία» (περιοδικό «Times of Cyprus» Aρ. 1, σελ. 23, 15/6/1957) .
*Απόσπασμα από το βιβλίο «Κυπρίων ιατρών έργα – η Ιατρική στην Κύπρο 1950-2015», Εκδόσεις Εν Τύποις, Λευκωσία