Επιστολή με σοβαρές καταγγελίες για τη διεύθυνση και διοίκηση έφθασε στον «Φ» – Επιβεβαιώνει το περιεχόμενο και προσθέτει δεδομένα η ΠΑΣΥΚΙ – Μεταφέρεται στη Βουλή την Πέμπτη η συζήτησηΘα γίνει αγορά υπηρεσιών και θα ακολουθήσουν προσλήψεις στο παθολογικό τμήμα λέει ο ΟΚΥπΥ

Ήταν πέντε, έμειναν τέσσερις, ξαναέγιναν πέντε, έφυγε μια γιατρός με άδεια μητρότητας, έφυγε και δεύτερη, παραιτήθηκε άλλος και τελεί υπό παραίτηση δεύτερος. Αποτέλεσμα, το παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αμμοχώστου να έχει μείνει, ή να κινδυνεύει να μείνει, με μισό γιατρό. Οι γιατροί καταγγέλλουν πολλά και διάφορα και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποφασίσει την κάλυψη του κενού με εκ περιτροπής υπηρεσία από γιατρούς του νοσοκομείου Λάρνακας, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθήσει αγορά υπηρεσιών και παράλληλα θα προωθηθούν οι διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Προβλήματα και στο νεφρολογικό τμήμα, ενώ οι γιατροί καταγγέλλουν σοβαρές ελλείψεις και στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της περιφέρειας Λάρνακας – Αμμοχώστου τελεί σε διαθεσιμότητα (για άλλους λόγους) εδώ και ενάμισι μήνα χωρίς να έχει αρχίσει η οποιαδήποτε σε βάρος του έρευνα και την ίδια ώρα, η έκρυθμη κατάσταση που εδώ και χρόνια επικρατεί στη συγκεκριμένη Περιφέρεια του ΟΚΥπΥ, μάλλον οδηγεί σε νέες μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ του προσωπικού (όλων των βαθμίδων).

Οι αλληλοκαταγγελίες άλλωστε δίνουν και παίρνουν εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αφού επιστολές/καταγγελίες εναντίον συγκεκριμένων ατόμων έχουν σταλθεί, όπως υπενθυμίζουν και σε χθεσινή μακροσκελή επιστολή τους οι γιατροί προς τον «Φ».

Το περιεχόμενο της επιστολής σαφώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Γίνεται λόγος για κακοδιαχείριση, για πρακτικές που «διώχνουν τους γιατρούς από το νοσοκομείο», για λειτουργία τμημάτων χωρίς ειδικούς γιατρούς κ.λπ.. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και σε απαντήσεις που δίνονται στους γιατρούς (του παθολογικού τμήματος) όταν ζητηθεί ενίσχυση της στελέχωσης. Κάποιες από τις απαντήσεις αυτές, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι «το παθολογικό τμήμα δεν συμφέρει επειδή δεν αποφέρει έσοδα», (πρακτική που ακολουθείται ευρέως στον ιδιωτικό τομέα), επαναλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις.

Το περιεχόμενο της επιστολής με παραλήπτη τον «Φ», τέθηκε ενώπιον της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών με τον πρόεδρο της συντεχνίας Σωτήρη Κούμα, να επιβεβαιώνει τα όσα οι γιατροί καταγγέλλουν και να τονίζει ότι «πρόκειται για ζητήματα τα οποία μας είναι γνωστά και ως συντεχνία έχουμε αποστείλει πολλές επιστολές στον ΟΚΥπΥ. Δυστυχώς βλέπουμε όμως ότι η προσπάθεια του Οργανισμού, σε κάθε περίπτωση που θα προκύψει πρόβλημα, είναι να βρίσκει λύσεις ανάγκης, οι οποίες ναι μεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όταν μιλάμε για κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί προσωρινά, δεν μπορούν δε να εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα διότι απλά διαιωνίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν».

Στην επιστολή τους στον «Φ» οι γιατροί υποστηρίζουν μάλιστα ότι από σήμερα, δηλαδή, τον Απρίλιο του 2025 «τμήματα του νοσοκομείου θα καταστούν μη λειτουργικά, με άμεσες συνέπειες στους ασθενείς», παραπέμποντας βεβαίως στην περίπτωση του παθολογικού τμήματος, το οποίο να αναφερθεί διαθέτει 22 κλίνες.

«Τα όσα καταγράφονται στην επιστολή των γιατρών, είναι πραγματικότητες και εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ έχουμε εκδώσει και την περασμένη εβδομάδα αλλά και στο παρελθόν σχετικές ανακοινώσεις. Η απαξιωτική αντιμετώπιση των γιατρών και οι οικονομικές προσεγγίσεις δεν έχουν χώρο στα θέματα ιατρικής και υγείας αλλά δυστυχώς, στην περίπτωση του νοσοκομείου Αμμοχώστου βλέπουμε πολύ συχνά αυτά τα φαινόμενα».

Ως ΠΑΣΥΚΙ, «έχουμε αποστείλει μακροσκελή επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο για τα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου και για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνονται και διοικούνται, πολύ πρόσφατα».

Στο παθολογικό τμήμα, είπε ο κ. Κούμας, «το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ φοβόμαστε ότι θα τεθούν σε κίνδυνο ασθενείς εάν δεν γίνουν κινήσεις που θα το επιλύουν οριστικά και όχι προσωρινά, διότι πρέπει να πούμε ότι και την περασμένη Παρασκευή, λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις για προσωρινή λύση του ζητήματος, όμως αυτό σίγουρα δεν ικανοποιεί».

Στο συγκεκριμένο τμήμα, εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «υπήρχαν τέσσερις γιατροί. Μετατέθηκε άλλος ένας και έγιναν πέντε. Αριθμός πολύ οριακός. Την ίδια ώρα η μια από τους γιατρούς έφυγε με άδεια μητρότητας. Άρα οι γιατροί ήταν και πάλι τέσσερις. Ακολούθησε και δεύτερη γιατρός με άδεια μητρότητας, άρα έμειναν τρεις. Μετακινήθηκε άλλος γιατρός, ο οποίος όμως είναι αποσπασμένος και σε άλλη υπηρεσία και έτσι δεν βρίσκεται καθημερινά στο νοσοκομείο. Συμμετέχει όμως στο πρόγραμμα εφημεριών. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι ακόμα ένας γιατρός, άλλου τμήματος του νοσοκομείου, θα συμμετέχει στις εφημερίες. Αυτή η κατάσταση όμως οδήγησε πρόσφατα στην παραίτηση ενός εκ των γιατρών του τμήματος, ο οποίος φεύγει τώρα, ενώ και δεύτερος γιατρός, από το μόνιμο προσωπικό, έχει υποβάλει ήδη παραίτηση».

«Αντιλαμβάνεστε», τόνισε ο κ. Κούμας, «ότι για να παραιτούνται οι γιατροί υπάρχει πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχουν κενά λόγω άδειας μητρότητας δεν γίνονται αντικαταστάσεις. Όμως και πάλι, εάν αντί να έχουμε πέντε γιατρούς στο τμήμα, είχαμε επτά, όπως κανονικά θα έπρεπε να είχαμε, τα πράγματα τώρα θα ήταν πολύ διαφορετικά».

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, αναφέρθηκε στον «Φ» ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί, προσωρινά, το πρόβλημα στο παθολογικό τμήμα από σήμερα ενώ προωθήθηκαν και οι διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η στελέχωση του συγκεκριμένου τμήματος με πέντε γιατρούς θεωρείται πολύ ικανοποιητική, καθώς αντίστοιχα τμήματα άλλων κρατικών νοσοκομείων, με περισσότερες κλίνες, στελεχώνονται με ανάλογους αριθμούς.

Οι καταγγελίες των γιατρών και η συζήτηση στη Βουλή

Στην επιστολή τους προς στον «Φ» οι γιατροί, τονίζουν ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται σε θέματα υποστελέχωσης και αναφέρονται ονομαστικά σε άτομα από τη διεύθυνση και διοίκηση της Περιφέρειας Λάρνακας- Αμμοχώστου ενώ επικαλούνται και το αποτέλεσμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό τον Ιούλιο του 2024. «Όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά βιώνουμε την πλήρη απαξίωση και κοροϊδία (…) Υπάρχουν επιστολές 15 γιατρών από το νοσοκομείο Αμμοχώστου και 13 διευθυντών κλινικών από το νοσοκομείο Λάρνακας που καταγγέλλουν δυσχερή μεταχείριση του προσωπικού. Οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν διερευνηθεί ποτέ επαρκώς».

Τα προβλήματα του νοσοκομείο Αμμοχώστου και οι καταγγελίες των γιατρών αναμένεται ότι θα μεταφερθούν την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας η οποία έχει περιλάβει στην ατζέντα της σχετικό θέμα προς συζήτηση.