Πολλά και ιδιαιτέρως βασανιστικά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την αποκάλυψη της φρικτής καταγγελίας για κακοποίηση πέντε παιδιών από πατέρα και μητέρα, οι οποίοι φέρονται να τα κτυπούσαν και να τα εξανάγκαζαν να εργάζονται σε χωράφια και κτηνοτροφικό υποστατικό, με το ένα να καταγγέλλει και σεξουαλική παρενόχλησή του.

Στα ερωτήματα οφείλουν να απαντήσουν πρωτίστως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Πρόνοιας, αφού ήταν ενήμερες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε υποστατικό, το οποίο λίγο μετά τα μεσάνυκτα, όπως αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ το philenews, έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Για την πρωτοφανή, για τα κυπριακά δεδομένα, υπόθεση, που έχει προκαλέσει μεγάλο συγκλονισμό, έχει ζητήσει στοιχεία η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα αυτεπάγγελτη έρευνα.  Όπως ανέφερε στο philenews η κ. Μιχαηλίδου ήδη έχει μιλήσει με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Υπηρεσίας και έλαβε μια πρώτη ενημέρωση. «Η πρώτη ενημέρωση που έλαβα είναι πως γενικά η οικογένεια παρακολουθείτο από τις ΥΚΕ. Είχαν διαπιστωθεί οι κακές συνθήκες διαβίωσης και φρόντισαν, όπως τουλάχιστον μου ανέφεραν, να μετακινηθούν από τον χώρο που διέμεναν. Τα παράπονα που είχαν ήταν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και στη συνέχεια προέκυψαν οι καταγγελίες και ανακαλύφθηκε το φλέγον ζήτημα». Σημείωσε, ακόμη, πως θα ζητηθεί γραπτή έκθεση από τις ΥΚΕ, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως, τουλάχιστον όταν έγινε η καταγγελία και ακολούθησαν οι συλλήψεις περί τα μέσα Μαρτίου, όλα τα μέλη της οικογένειας, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, διέμεναν υπό άθλιες συνθήκες σε δύο πρόχειρα υποστατικά, δίπλα από κτηνοτροφικές μονάδες. Ερωτήματα πάντως προκύπτουν και για τα σχολεία στα οποία φοιτούσαν τα παιδιά, αλλά και για την τοπική κοινωνία. «Τέτοια θέματα καλύπτονται συνήθως από ένα πέπλο σιωπής από την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά για να μπορέσουν να μιλήσουν πρέπει να βρουν υποστήριξη και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι και εκπαιδευμένο προσωπικό στα σχολεία. Άλλωστε, ως εκ του νόμου, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις να καταγγέλλονται. Όλα αυτά θα τα δούμε στην έρευνα, όμως, δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο» . Υπενθυμίζεται πως το θέμα καταγγέλθηκε όταν ένα από τα παιδιά της οικογένειας, ανέφερε τι συνέβαινε στο σχολείο του.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρθηκε και σε κάτι άλλο που καταδεικνύει και τη… σημασία που δίνει η Πολιτεία στη στελέχωση υπηρεσιών, η δράση των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία παιδιών.  Αυτό αφορά στην υποστελέχωση τόσο των ΥΚΕ όσο και του γραφείου της, στο οποίο απέμειναν, όπως ανέφερε, μόλις τρεις λειτουργοί. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί ν’ ανταποκριθεί το σύστημα στα προβλήματα της κοινωνίας, είναι μια κατάσταση απαράδεκτη. Στο γραφείο μας η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου και δεν προλαβαίνουμε ν’ ανταποκριθούμε στις πολύ αυξημένες μας υποχρεώσεις», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Πώς απαντά η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Η καταγγελία για υπόθεση κακοποίησης παιδιων στη Λάρνακα είναι «πάρα πολύ σοβαρή» και έτυχε χειρισμού από την πρώτη στιγμή που έγινε, ενώ «βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου» δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου.

Ερωτηθείσα μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου για το εάν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) είχαν ερευνήσει τις καταγγελίες για την υπόθεση, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν αναλάβει την φροντίδα των παιδιών. «Και η δικαιοσύνη έχει αναλάβει με τον τρόπο που ορίζει η δικαιοσύνη, για την προστασία πρώτα απ’ όλα των παιδιών, αλλά και της διαδικασίας. Οπόταν (για) περισσότερα, είναι καλύτερα ν’ αφήσουμε το ρόλο της δικαιοσύνης» ανέφερε.

Στην παρατήρηση ότι πολλοί συγχωριανοί της οικογένειας ανέφεραν ότι έκαναν καταγγελίες στις ΥΚΕ αλλά δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι «όλες οι αναφορές αξιολογούνται, όμως η εξέλιξη της υπόθεσης θα πρέπει να γίνει στο Κακουργιοδικείο για να μην επηρεαστεί ούτε η διαδικασία, αλλά κυρίως το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών».