Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η παραλαβή από την Εθνική Φρουρά των δυο εκ των έξι ελικοπτέρων H145M της Airbus εντός του μήνα.

Η ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας του στρατεύματος, δεν περιορίστηκε στα στενά όρια της Κύπρου, αφού απασχόλησε και διεθνώς. Για την παράδοση των δυο ελικοπτέρων στην Εθνική Φρουρά έκανε επίσημη ανακοίνωση και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ σε δηλώσεις προέβη και κορυφαίο στέλεχός της.

Επιπλέον, η είδηση για τα δυο πολεμικά πτητικά μέσα απασχόλησε και περιοδικό που έχει στενή συνεργασία με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Ο γνωστός κολοσσός της αεροναυπηγικής ανακοίνωσε την παράδοση των δυο ελικοπτέρων την περασμένη Τετάρτη με δελτίο Τύπου, το οποίο συνοδεύτηκε από δηλώσεις του Ολιβιέ Μισαλό. Ο τελευταίος είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις της Airbus Helicopters.

Χαρακτήρισε πολύ εύστοχη την επιλογή του κυπριακού στρατεύματος και εξέφρασε την υπερηφάνεια της εταιρείας του για την σύμβαση με την Κυπριακή Δημοκρατία και την εκπλήρωση του πρώτου σκέλους της.

«Με τον υβριδικό πόλεμο να διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις μελλοντικές συγκρούσεις, οι ένοπλες δυνάμεις θα αναζητήσουν ευέλικτα ελικόπτερα που μπορούν να εκτελέσουν μια ποικιλία καίριων αποστολών», δήλωσε ο κ. Μισαλό, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του H145M είναι ιδιαίτερα εύστοχη και η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται σε μια μεγάλη ομάδα ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούν με το πολυλειτουργικό H145M για ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, των ειδικών επιχειρήσεων, της μεταφοράς στρατευμάτων και των ελαφρών επιθετικών επιχειρήσεων. Είμαστε περήφανοι που παραδίδουμε τα πρώτα δύο στην Κυπριακή Δημοκρατία και ανυπομονούμε να τα δούμε σύντομα σε επιχειρησιακή δράση στην περιοχή της Μεσογείου».

ΗΠΑ και Γερμανία…

Ιδιαίτερη βαρύτητα σ΄ αυτή την εξέλιξη δίνει και το γνωστό μηνιαίο γερμανικό περιοδικό esut.de. Το «Europäische Sicherheit & Technik» (ESuT), όπως είναι η πλήρης ονομασίας του, φιλοξένησε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση εστιάζοντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά του εν λόγω ελικοπτέρου.

«Η Κύπρος θα παραλάβει την πιο πρόσφατη έκδοση του ελαφρού, δικινητήριου ελικοπτέρου H145M με πέντε έλικες, το οποίο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών δυνατοτήτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στις χώρες που έχουν εντάξει τον εν λόγω τύπο ελικοπτέρου στις τάξεις της. Το γερμανικό περιοδικό εστιάζει στην ευρεία χρήση που γίνεται από τις ΗΠΑ, αλλά και την προτίμηση που έδειξαν στα H145M οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις: «Η Κύπρος είναι ο πέμπτος χρήστης του H145M στην Ευρώπη, μετά την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σερβία και το Λουξεμβούργο. Επιπλέον ελικόπτερα H145 έχουν αναπτυχθεί στην Ταϊλάνδη, το Εκουαδόρ και την Ονδούρα. Ο μεγαλύτερος χρήστης της οικογένειας H145 είναι ο στρατός των ΗΠΑ, με περισσότερα από 500 αεροσκάφη UH-72 Lakota. Οι παραγγελίες της Airbus περιλαμβάνουν έως και 82 H145M για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (με το πρώτο να έχει ήδη παραδοθεί), 17 αεροσκάφη για το Βέλγιο, έξι για το Μπρουνέι και τέσσερα για την Ιρλανδία».

Να σημειωθεί ότι το περιοδικό εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Mittler Report Verlag σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

ΥΠΑΜ  στον «Φ»

Όπως αναφέρθηκε χθες στον «Φ» από αρμόδια πηγή του Υπουργείου Άμυνας, «τα δυο ελικόπτερα έχουν παραληφθεί, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του 2025, θα παραληφθούν ακόμη τέσσερα».

Η σύμβαση του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Airbus προνοεί την παραλαβή συνολικά έξι ελικοπτέρων H145M, έναντι €140 εκατ. Στη συμφωνία που συνωμολογήθηκε με την Airbus υπάρχει πρόνοια για ακόμη έξι ελικόπτερα με τους ανάλογους οικονομικούς όρους. Η άσκηση αυτού του δικαιώματος εναπόκειτο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είναι γνωστό, η σύμβαση αυτή έχει να κάνει με την αντικατάσταση των 11 ρωσικών ελικοπτέρων Mi35, τα οποία από τον Νοέμβριο του 2023 η Κύπρος έχει παραδώσει στη Σερβία, κατόπιν συμφωνίας πώλησης. Όπως έγραφε ο «Φ» το περασμένο καλοκαίρι, οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούσαν να καταστήσουν αξιόμαχα τα ελικόπτερα, αφού υπήρχε πρόβλημα με τα ανταλλακτικά τους λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Γερμανός ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων σημείωνε το περασμένο καλοκαίρι: «Παρότι η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ, συνορεύει με τις ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και τη Βουλγαρία προς την ανατολή. Αυτό καθιστά δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών, όχι μόνο για τα Mi-35, αλλά και για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που λειτουργεί επίσης η Σερβία».