Το 2026 αναμένονται σημαντικές περικοπές στην υδροδότηση για ύδρευση σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), οι πρώτες περικοπές νερού θα σημειωθούν στη Λεμεσό και την Αμμόχωστο τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ η Πάφος αναμένεται να πληγεί από τον Απρίλιο του 2026 και ακολουθούν η Λευκωσία και η Λάρνακα τον Μάιο του 2026.

Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα αποθέματα νερού στα μεγάλα φράγματα που επιδείνωσαν την υδατική κατάσταση δεν αλλάξουν δραματικά, τη συνέχιση της ανομβρίας και το 2026, τη μηδενική παραχώρηση νερού για άρδευση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οποιαδήποτε συνεισφορά από τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης που προγραμματίζονται.

Σημειώνεται ότι και το 2025 οι επαρχίες Λεμεσού και Πάφου βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο ως προς την κάλυψη των ημερήσιων τους αναγκών σε νερό ύδρευσης κατά την περίοδο αιχμής, δηλαδή τους καλοκαιρινούς και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Στον τομέα της ύδρευσης παρατηρείται αυξημένη ζήτηση παγκύπρια και με βάση τα σενάρια οι περιοχές με υψηλή κατανάλωση νερού πλήττονται πρώτες, ενώ η Πάφος ακολουθεί λόγω των τελευταίων γεγονότων που εκτυλίχθηκαν με τη μονάδα αφαλάτωσης που βγήκε νοκ άουτ μετά από πυρκαγιά τον Δεκέμβριο του 2024.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του έτους σχετίζεται με την κάλυψη της ημερήσιας ζήτησης σε νερό ύδρευσης στην επαρχία Λεμεσού.

Το φράγμα Κούρη μπορεί να εξυπηρετήσει και τις τέσσερις επαρχίες, Λεμεσού, Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ τα φράγματα Καλαβασού, Διποτάμου και Λευκάρων μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας μόνο. Ως εκ τούτου και εφόσον η επαρχία Λεμεσού δεν έχει εναλλακτική πηγή από άλλο φράγμα, εκτός από αυτό του Κούρη, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προτίθεται να περιορίσει την απόληψη νερού από το φράγμα Κούρη στο ελάχιστο, με σκοπό να διατηρήσει περισσότερα αποθέματα για την επαρχία Λεμεσού ή για οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Ενιαίου Σχεδίου Νοτίου Αγωγού (ΕΣΝΑ) κριθεί αναγκαίο.

Για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας, προγραμματίζεται να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η αποθηκευμένη ποσότητα στα φράγματα Καλαβασού, Διποτάμου και Λευκάρων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης Βασιλικού και Λάρνακας, συμπληρώνοντας με τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες από το φράγμα Κούρη. Οι ανάγκες ύδρευσης της επαρχίας Αμμοχώστου, θα καλυφθούν από τη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας, επίσης, συμπληρώνοντας με τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες από το φράγμα Κούρη.

Συγκεκριμένα αναμένεται να παρατηρηθεί έλλειμμα στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της επαρχίας Λεμεσού της τάξης του 1 ΕΚΜ ανά μήνα από τον Φεβρουάριο του 2026 και μετά, με το έλλειμα να αυξάνεται σε 1,6 ΕΚΜ ανά μήνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, αναμένεται να παρατηρηθεί έλλειμμα στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της επαρχίας Αμμοχώστου της τάξης του 0,2 ΕΚΜ ανά μήνα από τον Φεβρουάριο του 2026 και μετά. Στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας αναμένεται να παρατηρηθεί έλλειμμα της τάξης του 0,5 ΕΚΜ τον Μάιο του 2026 και να αυξηθεί σε 1 – 1,4 ΕΚΜ, ανά μήνα κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες του 2026. Τέλος, αναμένεται να παρατηρηθεί έλλειμμα στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Πάφου από τον Απρίλιο του 2026 και μετά.

Για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου της Λεμεσού κατά περίπου 756.000 κ.μ./μήνα, προωθείται η εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης στον Γαρύλλη (10.000 κ.μ./ημέρα), στο λιμάνι Λεμεσού (10.000 κ.μ./ημέρα) και στη Μονή (10.000 κ.μ./ημέρα). Η εγκατάσταση των μονάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026.

Επιπλέον, για κάλυψη του ελλείμματος ύδρευσης που παρατηρείται, προωθείται η επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας αφαλάτωσης Επισκοπής, με εγκατάσταση προσωρινής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 κ.μ./ημέρα εντός του χώρου της μόνιμης μονάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί στην επαρχία Πάφου είναι η κάλυψη της ημερήσιας ζήτησης σε νερό ύδρευσης τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η ζήτηση στην περιοχή είναι αυξημένη. Συγκεκριμένα, με βάση την υφιστάμενη δυναμικότητα του διυλιστηρίου, αναμένεται να δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξης των 10.000 κ.μ./ημέρα, κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2025.

Για κάλυψη του ελλείμματος κατά την περίοδο αιχμής, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προτίθεται να αξιοποιήσει γεωτρήσεις ύδρευσης κατάντη του φράγματος Ασπρόκρεμμου, δυναμικότητας 10.000 κ.μ./ημέρα, νοουμένου ότι επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Όσον αφορά το 2026, με τη δυσμενή υπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί οποιαδήποτε εισροή στα φράγματα τους πρώτους μήνες του υδρολογικού έτους 2025 – 2026 (με έναρξη την 1/10/2025), και με δεδομένο ότι η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2025, αναμένεται να παρατηρηθεί έλλειμμα στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Πάφου από τον Απρίλιο του 2026 και μετά.

Για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου της Πάφου κατά περίπου 252.000 κ.μ./μήνα, προωθείται η εγκατάσταση κινητής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 κ.μ./ημέρα στην περιοχή Κισσόνεργας. Η μονάδα αναμένεται να εγκατασταθεί τέλη του 2025 με αρχές του 2026. Εάν λειτουργήσει ολόκληρο το 2026, η μονάδα θα προσθέσει ποσότητα 3,24 ΕΚΜ για το έτος.

Επιπλέον, για κάλυψη του ελλείμματος ύδρευσης που παρατηρείται, προωθείται η επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας αφαλάτωσης Πάφου, με εγκατάσταση προσωρινής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας μέχρι και 10.000 κ.μ./ημέρα εντός του χώρου της μόνιμης μονάδας.

Ενίσχυση υδατοπρομήθειας στον Κόλπο Χρυσοχούς

Για την Πόλη Χρυσοχούς, το ΤΑΥ έχει περιλάβει στους άμεσους σχεδιασμούς του, τη μελέτη και κατασκευή μονάδας ταχυδιυλιστηρίου με απόληψη νερού από το φράγμα Ευρέτους, για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του δημοτικού διαμερίσματος Νέου Χωρίου με πρόνοια τη δυνατότητα κάλυψης και της τουριστικής περιοχής του Λατσιού. Σήμερα η κάλυψη του εν λόγω διαμερίσματος, γίνεται από γεωτρήσεις που αντλούν νερό από τον υδροφορέα της Ανδρολύκου. Οι σημερινές ανάγκες κυμαίνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο περί τις 1.200 κ.μ./μέρα. Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ταχυδιυλιστηρίου που αρχικά θα παράγει 1.500κ.μ./μέρα με δυνατότητα επέκτασής του μέχρι 3.000κ.μ./μέρα και έναρξη λειτουργίας το καλοκαίρι του 2026.

Αξιοποίηση γεωτρήσεων για κάλυψη κοινοτήτων

Με στόχο τη βελτίωση της υδατοπρομήθειας των κοινοτήτων οι οποίες υδροδοτούνται από κοινοτικές γεωτρήσεις ή πηγές και την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών ύδρευσης εξαιτίας προβλημάτων που οφείλονται στην υποβάθμιση των υδροφορέων λόγω ανομβρίας, προωθείται η υλοποίηση σειράς έργων για τις ανάγκες 60 κοινοτήτων. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η αποκατάσταση/αξιοποίηση υφιστάμενων γεωτρήσεων ή/και η ανόρυξη νέων σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου, η κατασκευή/επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών για αύξηση του αποθηκευτικού χώρου, η χρήση ταχυδιυλιστηρίων και η αντικατάσταση/επιδιόρθωση αγωγών για μείωση απωλειών. Ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται προστίθενται/διαφοροποιούνται τα έργα ενίσχυσης/αποκατάστασης υδατοπρομήθειας. Συνολικά θα αξιοποιηθούν 18 γεωτρήσεις στη Λευκωσία, 7 στη Λεμεσό, 5 στην Πάφο και 2 στη Λάρνακα.