Στις πέντε ανήλθαν πλέον οι υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα που βρίσκονται προς εκδίκαση ενώπιον Κακουργιοδικείων, ενώ κάποιες από αυτές φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους.
Κοινός παρονομαστής είναι πως οι κατηγορούμενοι, με καταγωγή από το Ισραήλ, τη Γερμανία την Ουγγαρία και την Ουκρανία, σχετίζονταν με αγοραπωλησίες γης που βρίσκονται σε παράνομες αναπτύξεις στις ίδιες περιοχές. Επίσης, σε κάποιες υποθέσεις οι δικηγόροι που εμφανίζονται είναι οι ίδιοι, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ τους.
Πάντως, για πρώτη φορά μετά το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε με τόση αποφασιστικότητα για το θέμα αυτό, αφού στα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής, μόνο μια υπόθεση σφετερισμού εκδικάστηκε από το δικαστήριο και επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης. Μια άλλη υπόθεση με κατηγορούμενο Τ/κ δικηγόρο αποσύρθηκε, αφού μεταξύ άλλων λόγων, ο βασικός μάρτυρας απεβίωσε.
Χθες ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του 40χρονου Ουκρανού Ντένις Ποχόντιν ο οποίος διαμένει με άδεια εργασίας στην Κύπρο, αλλά όπως διαπιστώθηκε, δεν εργάστηκε ούτε μέρα στην εταιρεία που δήλωσε, ενώ δεν κατέθεσε ούτε ένα ευρώ για κοινωνικές ασφαλίσεις.
Εναντίον του καταχωρήθηκε ένα βαρύ κατηγορητήριο με 33 κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση και δόλιων συναλλαγών σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον. Αυτός φέρεται να ενεργούσε ως μεσίτης για την πώληση ακινήτων, είτε διαμερισμάτων είτε επαύλεων στα κατεχόμενα χωριά μας, Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας και Ακανθού. Οι παραπονούμενοι είναι πάνω από 40, ωστόσο μπορεί για ένα ακίνητο οι ιδιοκτήτες να είναι περισσότεροι από έναν.
Ενώπιον του επαρχιακού δικαστή Α. Λοΐζου κατατέθηκαν και πέντε box files από μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας. Ο Ουκρανός παραπέμφθηκε σε απ’ ευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου που θα συνέλθει στις 13 Ιουνίου. Παρουσιάζοντας την μαρτυρία που υπάρχει η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Σωτηρούλα Μιχαήλ, προκειμένου να δικαιολογήσει το αίτημα της για παραμονή του κατηγορούμενου υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του, ανέφερε ότι στις 29/5/2024 λήφθηκε πληροφορία στο ΤΑΕ Αρχηγείου ότι σε ιστοσελίδες διαφημίζονταν ακίνητα στις κατεχόμενες περιοχές με στοιχεία διεύθυνσης την κατεχόμενη Κερύνεια και ένα σταθερό τηλέφωνο με κυπριακό αριθμό, που όπως διαπιστώθηκε ήταν ανύπαρκτο. Στις 11/6/2024 δόθηκε νέα πληροφορία για τις δραστηριότητες της εταιρείας GP Cyprus με έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια σε αδήλωτη γη. Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο κατηγορούμενος ο οποίος είχε δηλώσει διεύθυνση στη Λεμεσό. Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, οι περισσότερες περιουσίες που διαφημίζονταν προς πώληση, είχαν ανεγερθεί σε γη Ε/κ στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με τη δημόσια κατήγορο, από εξετάσεις του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκε στο διαδίκτυο ιστοσελίδα που διαφήμιζε τα ακίνητα στα κατεχόμενα και η οποία ανήκει στον Ουκρανό, ο οποίος παρότρυνε επενδυτές να επενδύσουν στην περιοχή της Κύπρου. Η ιστοσελίδα διαφήμιζε προς πώληση περιουσίες σε συγκροτήματα που είναι στις κατεχόμενες περιοχές.
Επίσης, εντοπίστηκαν δύο λογαριασμοί στο Instagram και ένας στο youtube, όπου μέσω βίντεο και φωτογραφιών προβάλλονταν ακίνητα στα κατεχόμενα.
Από έρευνα που έγινε στα Κτηματολόγια Αμμοχώστου και Κερύνειας, εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες των τεμαχίων στα οποία ανεγέρθηκαν τα συγκροτήματα, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες από δορυφορικούς χάρτες που τα απεικονίζουν. Στα χέρια της Αστυνομίας υπάρχει μαρτυρία από καταθέσεις Ε/κ ιδιοκτητών τεμαχίων γης ότι είναι στα δικά τους που ανεγέρθηκαν τα ακίνητα. Μάλιστα οι παραπονούμενοι μετέβησαν στα κατεχόμενα και διαπίστωσαν ότι στα τεμάχια τους και πλησίον τους, έγιναν μεγάλες αναπτύξεις.
Ο κατηγορούμενος σε προφορική του ανάκριση είπε ότι επισκέπτεται την Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια για δουλειές και ότι πηγαίνει και στις κατεχόμενες περιοχές. Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει την εταιρεία GP Real Estate στα κατεχόμενα και τον ιδιοκτήτη της και ότι συνεργάζεται μαζί του τα τελευταία δύο χρόνια. Ίσως να διαφήμιζε ακίνητα της εταιρείας αυτής, είπε, αλλά φοβάται να πει κάτι, δεν πώλησε ακίνητα, ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι δημιούργησε την εταιρεία GP Cyprus με συνεργάτη του και επέλεξε το όνομα της εταιρείας στα κατεχόμενα επειδή είναι μεγάλη φίρμα. Ανέφερε ακόμα πως γνωρίζει για το κυπριακό πρόβλημα τα τελευταία τρία χρόνια. Η δημόσια κατήγορος ανέφερε επιπρόσθετα στο Δικαστήριο ότι υπάρχει βίντεο με τον κατηγορούμενο να διαφημίζει ακίνητα στα κατεχόμενα. Είπε ακόμα ότι αυτός μετέβαινε συχνά στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 30 καταχωρήσεις από το 2022-2025. Ανακρίθηκε δύο φορές και στις απαντήσεις που του υποβλήθηκαν απάντησε με το «προτιμώ να μην μιλήσω, δεν έχω κάτι μαζί σας».
Η δικηγόρος υπεράσπισης Ρίτσα Πεκρή που εμφανίστηκε με τη δικηγόρο Νικολέττα Χαραλαμπίδου, δήλωσε στο Δικαστήριο ότι δεν θα φέρει ένσταση στο αίτημα για παραμονή του κατηγορούμενου υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επ’ αυτού ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Το Δικαστήριο έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής και διέταξε όπως ο Ουκρανός κρατείται μέχρι τις 13 Ιουνίου, αφού δεν έχει δεσμούς με την Κύπρο και υπάρχει το ενδεχόμενο φυγοδικίας.
Άλλες τέσσερις υποθέσεις υπό εκδίκαση
Αυτή τη στιγμή ενώπιον του Κακουργιοδικείου είναι σε εξέλιξη η εκδίκαση τεσσάρων υποθέσεων για σφετερισμό, με πέντε πρόσωπα να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Από τις προηγούμενες υποθέσεις και τα στοιχεία που προκύπτουν από την υπόθεση με τον Ουκρανό, φαίνεται ότι ο ίδιος προωθούσε πωλήσεις ακινήτων από ίδια συγκροτήματα που προωθούσαν και οι δύο Ουγγαρέζες μεσίτριες, Ilona Lesko και Melinda Ladanyi. Oι δύο κατηγορούμενες φαίνεται ότι είχαν συνεργασία με την εταιρεία «Cyprus Constructions», η οποία ανεγείρει ή πρόκειται να ανεγείρει σε γη ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα τα τουριστικά συγκροτήματα, «Maldives Ηomes», «Mykonos Homes», «Bahamas Homes» στην Καλογραία Κερύνεια, «Idyll Homes», «Perl Homes», «Moonlight Villas» στον Άγιο Αμβρόσιο και «Hawai Homes», «Aloha Beach Reasort», «Phuket Health & Wellness» στην Ακανθού Αμμοχώστου. Πρόκειται για εννιά τουριστικά συγκροτήματα, και σύμφωνα με στοιχεία από το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Κερύνειας, η εκτίμηση των ακινήτων των επηρεαζόμενων τεμαχίων του κάθε συγκροτήματος ξεχωριστά υπολογίζεται στα €58,5 εκατομμύρια. Η συνολική εκτίμηση των ακινήτων και για τα εννιά συγκροτήματα ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Εκτός από τις δύο Ουγγαρέζες, κατηγορούμενοι για άλλες υποθέσεις είναι ο Σιμόν Αϊκούτ, μια Γερμανίδα και ένας νεαρός Ισραηλινός. Η πλέον σημαντική είναι αυτή που αφορά στον Σ. Αϊκούτ.