Μία ώρα μπροστά μετατοπίζονται οι δείκτες του ρολογιού το ξημέρωμα της ερχόμενης Κυριακής.

Η περίοδος της θερινής ώρας για το 2025 θα αρχίσει στις 3:00 το πρωί την Κυριακή 30 Μαρτίου και θα τερματιστεί την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο philenews λειτουργός του Υπουργείου Ενέργειας.

Η αλλαγή της ώρας είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της ΕΕ και εφαρμόστηκε στην Κύπρο για πρώτη φορά το 1976.

Πανευρωπαϊκή η ρύθμιση

Σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/84/EC, η περίοδος της θερινής ώρας κάθε χρόνο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, όταν οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μία ώρα μπροστά και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη όταν οι δείκτες μετακινούνται μία ώρα πίσω.

Οι ημερομηνίες και ώρες έναρξης και λήξης της θερινής ώρας είναι κοινές σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021, η οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη – μέλη.

Οι ημερομηνίες και ώρες έναρξης και λήξης της θερινής ώρας στην Κύπρο, καθορίζονται με σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Πώς προέκυψε η θερινή ώρα;

Η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από τις διάφορες χώρες, προέκυψε κυρίως από την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, αμέσως μετά την ενεργειακή κρίση της περιόδου 1973-1974 και την, τότε, σημαντική αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών.

Αφού εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου το 1975, καθιερώθηκε ως πολιτική και στην Κύπρο ένα χρόνο αργότερα, το 1976. Έκτοτε εφαρμόζεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Τα οφέλη της θερινής ώρας

Με τη θερινή ώρα η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται και οι εργασίες της μέρας αρχίζουν και τερματίζονται μια ώρα νωρίτερα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε περισσότερο το φυσικό φως, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό την ανάγκη για χρήση τεχνητού φωτισμού.

Αντιστοίχως, το χειμώνα που ο ήλιος αργεί να ανατείλει, η θερινή ώρα καταργείται ώστε και πάλι να αξιοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο το φως του ήλιου, ιδίως κατά τις πρωινές ώρες εκπαίδευσης και εργασίας.

Ο συντονισμός του ωραρίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σαφώς διευκολύνει επίσης τη λειτουργία της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα τις μεταφορές και τις τραπεζιτικές και άλλες εμπορικές συναλλαγές.