Την αντίδραση της Βουλής προκάλεσαν δυο ενέργειες της Αστυνομίας που σχετίζονται με τα εξώδικα από το σύστημα φωτοεπισήμανσης και την επίδοση των χιλιάδων που εκκρεμούν.

Τόσο η ανακοίνωση-πρόσκληση προς τους οδηγούς να ελέγξουν μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα για να δουν αν έχουν εξώδικο και αν θέλουν να το πληρώσουν με την προειδοποίηση ότι θα διωχθούν ποινικά αν δεν τα πληρώσουν, όσο και η πρόθεση να διενεργούν ελέγχους στα αεροδρόμια για ανεπίδοτα εξώδικα, «ενόχλησαν» βουλευτές που ενέγραψαν σχετικά θέματα προς συζήτηση.

Στην ατζέντα της Επιτροπής Νομικών για τη συνεδρία της την ερχόμενη Τετάρτη 2 Απριλίου, έχουν εγγραφεί προς συζήτηση και τα δύο αυτά θέματα και μάλιστα προσκλήθηκαν γενικοί διευθυντών δυο υπουργείων, δυο Επίτροποι και πολλοί υπηρεσιακοί, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα αυτών των δύο ενεργειών της Αστυνομίας.

Το πρώτο θέμα που αφορά στα πιθανά νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών για την αποπληρωμή εξώδικων προστίμων μετά από καταγραφή παράβασης από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, έχει ήδη συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής με τους βουλευτές να εξαπολύουν μύδρους κατά των αρμοδίων υπηρεσιών, ότι η ενέργεια αυτή δεν έχει νομικό υπόβαθρο. Στο αντίποδα, η Νομική Υπηρεσία αντέκρουσε τη θέση αυτή υποστηρίζονται ότι το κοινό καλείτο εθελοντικά να ελέγξει αν εκκρεμεί εις βάρος του εξώδικο και αν θέλει να το πληρώσει, γεγονός που δεν παραβιάζει κάποιο νόμο.

Το νέο θέμα που προστέθηκε αφορά στην πρόθεση των αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας να επιδίδουν τα εξώδικα πρόστιμα που εκδόθηκαν εναντίον των πολιτών στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας με βάση τη λεγόμενη εφαρμογή «Photo Radar List», (αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Άριστου Δαμιανού και Ανδρέα Πασιουρτίδη) και αφού προηγήθηκε σχετικό δημοσίευμα του «Φ».

Το μέτρο αυτό προωθείται σε μια προσπάθεια να επιδοθούν τα πέραν των 200.000 ανεπίδοτων εξωδίκων στους παραβάτες οδηγούς και θεωρείται από την Αστυνομία ότι έχει δικαίωμα να το πράττει, όπως κάνει και με άλλα ζητήματα. Όπως μας αναφέρθηκε, σήμερα η Αστυνομία διαθέτει οχήματα που έχουν εγκατεστημένο το σύστημα ANPR, που αναγνωρίζει τις πινακίδες και διαπιστώνει αν το όχημα είναι κλοπιμαίο, αν έχει ΜΟΤ, αν ο οδηγός καταζητείται κλπ και μπορεί να το ανακόψει όπου εντοπιστεί. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι έχει δικαίωμα όταν έχει ενώπιον της έναν πολίτη να ελέγξει αν καταζητείται, ή αν εκκρεμεί οτιδήποτε εναντίον του. Διαφορετικά θα κατηγορείται ότι βρισκόταν υπό την προσοχή της και δεν τον έλεγξε.

Από την άλλη, βουλευτές θεωρούν ότι η Αστυνομία χωρίς βάσιμες υποψίες δεν μπορεί να σταματά και να ελέγχει ένα πολίτη και πως η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του.