Το βάρος της σχολικής τσάντας, τόσο για τους μαθητές Δημοτικής, όσο και για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης απασχολεί έντονα τους γονείς.

Καθημερινά βλέπουν τι μεταφέρουν φορτωμένα τα παιδιά στην πλάτη ή ακόμη και στα χέρια.

Μάλιστα μέσω ομάδας γονέων, έχει διαπιστωθεί ότι πολλές σχολικές τσάντες φτάνουν έως και τα 15 κιλά, καθώς περιλαμβάνουν φαγητό και νερό!

Πρόκειται για ένα διαχρονικό θέμα που απασχολεί μεν, αλλά επί της ουσίας δεν έχει επιλυθεί.

Οι ανησυχίες των γονέων δεν έμειναν μόνο στη μεταξύ τους συζήτηση αλλά έφτασαν μέχρι και το υπουργείο Παιδείας. Ο δρ Γιώργος Μηνά, ιατρός και πατέρας, απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι οι μαθητές κουβαλούν βάρη που δυσκολεύεται να σηκώσει ακόμη και ενήλικας.

Υπογράμμισε τους κινδύνους για τη σπονδυλική στήλη, όπως σκολίωση και χρόνιες παθήσεις, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο δρ Μηνά σημείωσε πως, παρότι ορισμένα σχολεία διαθέτουν lockers, αυτά συχνά βρίσκονται σε μη ασφαλείς εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η χρήση τους από τους μαθητές.

Ακόμη, στην επιστολή του ο δρ Μηνά σημειώνει πως «είναι αδιανόητο, εν έτη 2025, τα παιδιά να συνεχίζουν να κουβαλούν τόσο αχρείαστο βάρος.

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, απάντησε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ καλούνται τα σχολεία να διαμορφώσουν πολιτικές που θα περιορίσουν το πρόβλημα και θα προστατεύσουν την υγεία των μαθητών.

Συμβουλές προς τους γονείς

Η σχολική τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. (π.χ. ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος).

Δεν πρέπει να κρατιέται η τσάντα με το ένα χέρι και η μεταφορά της τσάντας από τον έναν μόνο ώμο.

Σε έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά που μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη.

Σύμφωνα με τον Ορθοπεδικό Χειρούργο Hennrikus, του παιδικού νοσοκομείου της Καλιφόρνια χρησιμοποιήστε τσάντα με δυο λουριά που θα μοιράζει το βάρος μεταξύ των ώμων.

Ρυθμίστε τους ιμάντες, ώστε το κάτω μέρος της τσάντας να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη μέση του παιδιού να κρέμεται μόνο από τους ώμους του (να μην σκεπάζει τον γλουτό όπως συνηθίζεται από τα παιδιά).

Η τσάντα καλύτερα να είναι κατασκευασμένη από σκληρή επένδυση με λουριά ενισχυμένα για να εμποδίζουν από το να μπαίνουν βαθιά στον ώμο, την πλάτη και το λαιμό του μαθητή.

Η τσάντα να διαθέτει εύκαμπτο σκελετό και ακόμη καλύτερα να υπάρχει ζώνη που την δένει στη μέση, ώστε μέρος από το βάρος της να στηρίζεται και στη λεκάνη του παιδιού, αντί να φορτίζει μόνο τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη.

Ο μαθητής/τρία θα πρέπει να σηκώνει την τσάντα χωρίς να λυγίζει την πλάτη του, χρησιμοποιώντας τους μυς του μηρού του και η σχολική τσάντα πρέπει να ανασηκώνεται με τα δύο χέρια και να κρατιέται κοντά στο σώμα.

Αν ο μαθητής σκύβει προς τα μπρος κατά την μεταφορά της τσάντας, τότε, ή είναι πολύ βαριά ή δεν έχει εφαρμοστεί σωστά στην πλάτη του, ή δεν έχει τοποθετηθεί σωστά το περιεχόμενο.

Πρέπει ο μαθητής να τοποθετήσει τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του και τα ελαφρύτερα μακριά απ’ αυτήν, έτσι μεταφέρεται το κέντρο βάρους του φορτίου της τσάντας μακρύτερα από τη σπονδυλική στήλη που προκαλεί μεγαλύτερες καταπονήσεις στην πλάτη (σιγουρευτείτε ότι τα βιβλία/τετράδια δεν μετακινούνται μέσα στην τσάντα – χρησιμοποιήστε τις θήκες της τσάντας).

Επίσης υπάρχουν πλέον και οι σχολικές τσάντες με ροδάκια που μπορούν οι μαθητές να τις σπρώχνουν αντί να τις βάζουν στην πλάτη τους.