Ημέρα καυτή για τον τομέα της Υγείας η σημερινή αφού στη Βουλή, τόσο σε επίπεδο Ολομέλειας, όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας τίθενται προς συζήτηση ζητήματα ιδιαιτέρως σημαντικά.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το τροποποιητικό νομοσχέδιο που προβλέπει για την κάλυψη του κενού που εντοπίστηκε από το Δικαστήριο για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς και το απόγευμα αναμένεται ότι η Ολομέλεια θα το συζητήσει με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Εκτός απροόπτου και εάν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες, όπως αυτές φάνηκε να διαμορφώνονται την περασμένη εβδομάδα κατά τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας, το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί, έστω και κατά πλειοψηφία.
Ανεξάρτητα με την συζήτηση στην Ολομέλεια, και η ατζέντα της επιτροπής Υγείας περιλαμβάνει σημαντικά θέματα, όπως είναι η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου που προβλέπει για τη λειτουργία Κέντρων Αποκατάστασης στην Κύπρο αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες το σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ.
Οι συγκρούσεις γύρω από το νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αν και στην πραγματικότητα δεν σταμάτησαν ποτέ. Η διαμάχη μεταξύ των νοσοκομειακών κέντρων αποκατάστασης και των ανεξάρτητων δομών είναι γνωστή εδώ και δύο περίπου χρόνια, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε και αποσύρθηκε από τη Βουλή αρκετές φορές στο παρελθόν.
Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον νυν υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό και είναι προϊόν νέου γύρου διαβουλεύσεων, φαίνεται να προκαλεί, επίσης, αντιδράσεις και στην πραγματικότητα η ψήφιση του σε νόμο και η λειτουργία αδειοδοτημένων κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Βουλής.
Προγραμματισμένο για συζήτηση είναι και το επίσης σοβαρό ζήτημα που αφορά τα συχνά πλέον προβλήματα που παρουσιάζει στη λειτουργία του το λογισμικό του ΓεΣΥ. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για παρόχους υπηρεσιών υγείας και ασθενείς και σήμερα, τόσο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας όσο και η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, θα κληθούν από την Επιτροπή να δώσουν εξηγήσεις.
Τέλος, στην ατζέντα περιλαμβάνεται νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει για την αλλαγή των τελών νοσηλείας των κρατικών νοσοκομείων, το οποίο είχε συζητηθεί και σε παλαιότερη συνεδρίαση αλλά και το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του μέχρι σήμερα Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ στο υπουργείο Υγείας.
Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού θα ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση και λειτουργία του θεσμού του Συνήγορου του Ασθενούς. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ενδεχομένως να προβληθούν από πλευράς κομμάτων κάποιες ενστάσεις. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι η πορεία και των δύο νομοσχεδίων θα κριθεί στην πραγματικότητα από το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης.