Τις ενέργειες στις οποίες προέβη σχετικά με τους κάλυκες που εντοπίστηκαν στη σκηνή της δολοφονίας του Θανάση Καλογεροπούλου, περιέγραψε ο αστυφύλακας της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου, Ευαγόρας Ευαγόρου, κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Πρόκειται για τον εμπειρογνώμονα, ο οποίος είναι ειδικός στην αναγνώριση πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, και ο οποίος εξέτασε τους 21 κάλυκες που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα της σκηνής. Στην κατάθεσή του και διαβάζοντας την έκθεση που είχε συντάξει, ο μάρτυρας σημείωσε ότι πέρα από τους κάλυκες, τις βολίδες και θραύσματα αυτών, εντοπίστηκε βολίδα και σε απέναντι κτήριο, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου. Η βολίδα, αφού κτύπησε σε τοίχο, κατέληξε σε καναπέ και περισυλλέχθηκε και αυτή ως τεκμήριο.

Μεταξύ άλλων, περιέγραψε πώς πυροβόλησαν οι δράστες, εξηγώντας ότι το όχημα του θύματος δέχθηκε αριθμό σφαιρών από τη δεξιά πλευρά, αναφέροντας ότι οι δράστες κινήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα, από τις τρύπες των σφαιρών, διαγώνια προς το όχημα.

Σε σχέση με τις βαλλιστικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, ανέφερε ότι η ταυτοποίηση για τους 18 κάλυκες δεν κατέστη δυνατό να γίνει λόγω της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν. Περιγράφοντας τους κάλυκες, ανέφερε ότι οι 18 έχουν διάμετρο 7,62 και οι 3 έχουν διάμετρο 9.

Αντεξεταζόμενος, κλήθηκε να αναφέρει εάν οι κάλυκες προέρχονται από το καμένο καλάσνικοφ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Ανέφερε ακόμη ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη αφορούσαν το κατά πόσο τα όπλα που εντοπίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν σε άλλη εγκληματική ενέργεια στο παρελθόν.

Ρωτήθηκε επίσης για διάφορα εξαρτήματα του όπλου, όπως τη φλογοκρύπτη, τη λαβή και τον αορτήρα, με τον δικηγόρο του 4ου κατηγορουμένου να του επισημαίνει πως όλα αυτά απουσίαζαν από το όπλο. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το όπλο είχε εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία», ανέφερε ο μάρτυρας, τονίζοντας ότι αυτό φαίνεται και από την όψη του.

Καλούμενος να απαντήσει εάν γνώριζε την κατάσταση των όπλων προηγουμένως, είπε ότι δεν μπορούσε να τη γνωρίζει πριν αυτά εντοπιστούν καμένα στο όχημα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ως προς την κατάσταση των όπλων, από την όψη τους, έβλεπες ότι έφεραν κάποια υπολείμματα πυρκαγιάς».

Ο δικηγόρος του 4ου κατηγορουμένου κάλεσε τον μάρτυρα να συμφωνήσει μαζί του για την κατασκευή των καλάσνικοφ και ότι αυτά κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες ως απομιμήσεις εδώ και χρόνια, με τον αστυφύλακα της ΥΠΕΓΕ να αναφέρει ότι «έχουν παραχθεί υπό διάφορους τύπους και παραλλαγές, σε διάφορες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ».

Τέλος, κλήθηκε να απαντήσει γιατί θεωρήθηκε απαραίτητη η επισκευή του καμένου όπλου (καλάσνικοφ) και η ανάγκη να κάνει βολή, με τον μάρτυρα να απαντά ότι κατά την εξέταση του όπλου είχε διαπιστώσει ότι ο μηχανισμός όπλισης και πυροδότησης δεν βρισκόταν σε λειτουργική κατάσταση και ως εκ τούτου, το μετέφερε σε ειδικό οπλουργό, όπου στην παρουσία του έγινε κάποια διόρθωση του ελατηρίου, ώστε να μπορέσει να πυροβολήσει.

«Αυτός είναι ο σκοπός της εργασίας μου, για να επαναλάβω τα ίχνη που υπήρχαν στο όπλο, σε δείγμα καλύκων και βολίδων, προκειμένου να προχωρήσω στη μικροσκοπική εξέταση των καλύκων και βολίδων που εντοπίστηκαν ως τεκμήρια στη σκηνή, αλλά και με άλλους κάλυκες και βολίδες που είναι φυλαγμένα στα εργαστήρια της ΥΠΕΓΕ από μη εξιχνιασθείσες υποθέσεις».