Η συζήτηση για τη χρήση της μαντίλας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα κατεχόμενα συνεχίζεται με έντονες αντιπαραθέσεις, έπειτα από νέο περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Άγνωστοι τοποθέτησαν πανό έξω από τα γραφεία της τουρκοκυπριακής συντεχνίας εκπαιδευτικών (KTÖS), το οποίο έφερε το μήνυμα: «Η μαντίλα της αδελφής μου ενοχλεί τα μάτια των αχρείων! Λυπάμαι για το φτύσιμο, αλλά μα τον Θεό θα φτύσω στο πρόσωπό τους!». Η φράση αποδίδεται στον Μεχμέτ Ακίφ Έρσοι, δημιουργό του τουρκικού εθνικού ύμνου.
Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας της KTÖS, Μπουράκ Μαβίς, απάντησε με αναφορά σε ομιλία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προς εκπαιδευτικούς το 1922: «Σε αυτούς που στέλνουν μηνύματα στη συντεχνία μας στις 05:45 το πρωί, χρησιμοποιώντας τον Μεχμέτ Ακίφ Έρσοι, απαντάμε με τα λόγια του Ατατούρκ. Όταν οι ιδέες είναι γεμάτες με ανούσιες, παράλογες, άχρηστες και ίσως επιβλαβείς σοφιστείες, τότε αυτές οι ιδέες είναι νοσηρές. Όταν η κοινωνική ζωή είναι γεμάτη με δόγματα και παραδόσεις μακριά από τη λογική, την ανθρωπιά και κάθε νόημα, τότε παραλύει».
Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση τουρκοκυπριακών εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την «τουρκική πρεσβεία» στην κατεχόμενη Λευκωσία, καταθέτοντας μαύρο στεφάνι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Γυμνάσιο Ιρσέν Κιουτσούκ και στο Λύκειο Μπεκίρπασα. Μαθήτριες που φορούσαν μαντίλα δεν έγιναν δεκτές σε εξετάσεις, καθώς παραβίαζαν τον κανονισμό στολής των σχολείων.
Η πρόεδρος της KTOEÖS, Σελμά Εϊλέμ, ανέφερε ότι «συνεχίζεται η επιβολή του πολιτικού Ισλάμ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κανονισμοί, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το δικαίωμα των άλλων παιδιών στην εκπαίδευση. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η κοινωνία μας υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει με τις αξίες της, την κοσμική εκπαίδευση και την κοινωνική της δομή».
Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας, Ταχίρ Γκιοκτσέμπελ, υποστήριξε ότι έξι άτομα που φέρονται να εργάζονται στην «πρεσβεία» παρενέβησαν στο σχολείο, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως γονείς των μαθητριών. «Υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια από την πρεσβεία να παρέμβει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι διευθυντές και υποδιευθυντές φοβούνται πλέον να πάνε στο σχολείο», δήλωσε.
Ο γενικός γραμματέας της KTÖS, Μπουράκ Μαβίς, απευθυνόμενος στον «πρέσβη» Αλί Μουράτ Μπάστσερι, τόνισε: «μην ξεχνάς ότι ήρθες εδώ ως πρέσβης της δημοκρατίας που ίδρυσε ο Ατατούρκ». Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα παιδιά από κάθε είδους χειραγώγηση.
ΚΥΠΕ