Μεγαλύτερη ευελιξία και αυξημένη χρηματοδότηση για τα μικρά κράτη έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν αποτελεσματικά την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τις παράκτιες κοινότητες, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Επιτροπής για το «Όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα» και το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Κατά τη συζήτηση για το «Όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα» η Δρ Παναγιώτου ευχαρίστησε τον Επίτροπο για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα Κριστόφ Χάνσεν για την εκπόνηση του Οράματος, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα του τομέα. Χαρακτήρισε το Όραμα «κείμενο ορόσημο» για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ και τόνισε ότι επιβάλλεται να μετουσιωθεί σε πράξη με ενισχυμένη χρηματοδότηση.

Συναφώς, προστίθεται, «τόνισε τη σημασία της χρηματοδοτικής στήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με ανεξάρτητο ταμείο», που να διατηρεί την υφιστάμενη δομή και ικανοποιητική χρηματοδότηση για τους γεωργούς.

Για την αντιμετώπιση κρίσεων, τόνισε η Υπουργός, απαιτείται συνολική προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ και συμβολή από ταμεία εντός και εκτός της ΚΑΠ μέσω μηχανισμών πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή προκαλούνται από εσωτερική ή εξωτερική αστάθεια των αγορών.

Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι για χώρες όπως η Κύπρος, με έντονες κλιματικές πιέσεις, η απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας και πλήρως συνυφασμένη με την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας των πολιτών και της ευημερίας των γεωργών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στήριξε τη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος των γεωργών, επισημαίνοντας τη σημασία ευέλικτων λύσεων που να αναγνωρίζουν τοπικούς περιορισμούς και ιδιαιτερότητες. Ακόμη, υποστήριξε την προώθηση νέων τεχνολογιών και διευκόλυνση της καινοτομίας στη γεωργία. Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, απαιτούνται μέτρα ώστε να μην χαθούν ευκαιρίες άμεσης ενδυνάμωσης με λύσεις που να ικανοποιούν τις υφιστάμενες ανάγκες, για μετάβαση σε μια πιο πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, στην παρουσία του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών Κώστα Καδή, διεξήχθη συζήτηση για το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

«Η Δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε στις προκλήσεις του τομέα της αλιείας στην Κύπρο, λόγω περιορισμένων ιχθυοαποθεμάτων και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», αναφέρεται.

Επεσήμανε ότι οι προκλήσεις αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, και να γίνουν προσπάθειες για μείωση του διοικητικού άχθους και απλοποίηση των διαδικασιών με χρήση νέων τεχνολογιών.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για την υδατοκαλλιέργεια καθώς και εξασφάλιση πρόσθετου προϋπολογισμού για στήριξή της με προσέλκυση επενδύσεων ώστε να ενισχυθεί η συμβολή της στην παραγωγή τροφίμων.

Περαιτέρω, τόνισε τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της χρηματοδότησης της ΕΕ για τον αλιευτικό τομέα μετά το 2027, μέσω ενός ξεχωριστού ταμείου.

Η κ. Παναγιώτου «αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν τα μικρά κράτη μέλη και ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία και αυξημένη χρηματοδότηση για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν αποτελεσματικά την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τις παράκτιες κοινότητες».

ΚΥΠΕ