Θέμα με τα οστά του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου εγέρθη σήμερα.
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η οικογένεια του εθνοφρουρού αποτάθηκε στο Δικαστήριο με στόχο την εξασφάλιση διατάγματος για ενταφιασμό των οστών του.
Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την πλευρά του Πανίκου Σταυριανού, καθώς επιδιώκει την ανάταξη των οστών από εμπειρογνώμονα για να διαφανεί -όπως υποστηρίζει η πλευρά του ιατροδικαστή– κατά πόσον ο θάνατος του Θανάση Νικολάου προήλθε από πτώση εξ ύψους ή από εγκληματική ενέργεια.
Το θέμα έγινε γνωστό πριν από λίγο μέσω ανάρτησης της μητέρας του Θανάση, Αντριάνας Νικολάου. Σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, η κ. Αντριάνα έκανε λόγο για «Συναγερμό – Ξεσηκωμό», σημειώνοντας πως «ο Σταυριανός με την δικηγόρο του θα φέρουν ένσταση να μην μας δοθούν τα λείψανα του παιδιού μας». Το Δικαστήριο όρισε την 27η Μαρτίου ως ημερομηνία για να ακούσει τις θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών.
Σε ό,τι αφορά τον αντίλογο, η Ανδριάνα Κλαΐδη, δικηγόρος του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ανέφερε πως εδώ και δυο εβδομάδες για λογαριασμό του πελάτη της έχει αποστείλει επιστολές στον αρχηγό Αστυνομίας, αλλά και στη Νομική Υπηρεσία, ενημερώνοντας τους πως επιθυμούν όπως προβούν στις δέουσες ενέργειες για την ανάταξη των οστών.
Η κ. Κλαΐδη μας ανέφερε: «Έχουμε πληροφορηθεί ότι η οικογένεια έχει αποταθεί με αίτηση στο Δικαστήριο για να παραλάβει τα οστά προκειμένου να γίνει ενταφιασμός τους. Ο κ. Σταυριανός προτίθεται να φέρει ένσταση για δυο λόγους. Πρώτον, τα οστά αποτελούν τεκμήριο, για τα οποία απαιτεί -από τους ποινικούς ανακριτές και τη Νομική Υπηρεσία– να γίνει ανάταξη. Αυτή η διαδικασία επιθυμούμε να γίνει από ανθρωπολόγο/οστεολόγο ώστε να καταδειχθεί αν ο θάνατος προήλθε από πρώτη εξ ύψους, είτε από στραγγαλισμό και να εξαντληθούν όλα τα μέσα για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα του κ. Σταυριανού και του κράτους, το οποίο υπηρετούσε τότε ως ιατροδικαστής της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτή η εισήγηση είχε γίνει το 2023 και συγκεκριμένα από την ανθρωπολόγο/οστεολόγο δρα Ελευθερία Χαριλάου, αλλά δεν το επέτρεψαν οι τρεις ιατροδικαστές της οικογένειας. Είχε εισηγηθεί τότε να γίνει ανάταξη, αλλά η οικογένεια του αποθανόντα είχε φέρει ένσταση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί το έννομο συμφέρον και η κοινωνία, η οποία θα γνωρίζει ποια είναι η πραγματική αιτία του θανάτου. Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον».
Εξάλλου, την προσεχή Τετάρτη θα καταχωρισθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγή του δρα Πανίκου Σταυριανού μέσω της οποίας επιδιώκει δικαίωση για τη θέση του ότι έχουν παραβιαστεί θεμελιώδη δικαιώματά του που κατοχυρώνονται από το άρθρο 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως μας αναφέρθηκε από την κ. Κλαΐδη, θέση του πελάτη της είναι ότι έχει παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητάς του από ποινικούς ανακριτές και άλλα πρόσωπα, όπως δημοσιογράφους και γιατρούς.