Η ανακοίνωση του νέου διατάγματος που προνοεί την εκ νέου μείωση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ αποτελεί ακόμη μια οπισθοδρόμηση για την οποία οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ και ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους.

«Παλινδρομήσεις αυτού του είδους θέτουν σε κίνδυνο μια εξαιρετικά σημαντική για τον τόπο κατάκτηση, για την οποία διαδοχικές κυβερνήσεις και το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων αγωνίστηκαν για σχεδόν δύο δεκαετίες κατάφεραν να πετύχουν, παρά τα διάφορα προβλήματα και τις κατά καιρούς αντιρρήσεις και σκοπιμότητες που προβάλλονταν», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις.

Όπως εξηγούν, η επί σειράν ετών διασύνδεση του προτύπου για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ με τις εκάστοτε διαθέσιμες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος είναι μια λανθασμένη πρακτική η οποία δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου, μας εκθέτει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία μας για αναγνώριση του μοναδικού μας αυτού προϊόντος ως ΠΟΠ. Επιτέλους, αναφέρουν, πρέπει να ανακοπεί  αυτή  η πορεία ξεχειλώματος του προϊόντος που δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα, ώστε να μην χαθεί το ΠΟΠ και το χαλλούμι γίνει generic, δηλαδή γενικό προϊόν.

«Θεωρούμε δε ότι η συνέχιση της τακτικής αυτής κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα οδηγήσει τελικά το 2029 σε απώλεια της κατοχύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο», αναφέρουν ΠΕΚ και ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ.

«Θεωρούμε ορθότερο να εκμεταλλευτούμε την νέα πενταετή μεταβατική περίοδο που δόθηκε από την ΕΕ και να προχωρήσουμε με σταθερή και ισόποση ετήσια αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, για να καταλήξουμε ομαλά κατά την λήξη της μεταβατικής περιόδου το 2029 σε πλήρη εφαρμογή του εγκεκριμένου και κατοχυρωμένου  προτύπου. Ενώ δε με τη μόλις προ ολίγων ημερών συμφωνία για αύξηση της ποσόστωσης στο 30% πιστέψαμε ότι θα οδηγούσε προς αυτή την κατεύθυνση, βρεθήκαμε ξαφνικά σε αυτό το πισωγύρισμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι δύο αγροτικές οργανώσεις κατανοούν τις ανησυχίες για μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών χαλλουμιού ΠΟΠ αλλά θεωρούν, παράλληλα, πως είναι προτιμότερη η ομαλή μετάβαση «παρά να οδηγηθούμε το 2029 ενώπιον του διλήμματος της πτώσης στο κενό  και της απώλειας της αναγνώρισης του σημαντικού αυτού προϊόντος μας ως ΠΟΠ». Τα πιο πάνω, σημειώνουν, με δεδομένο ότι θεωρούν απίθανο έως και αδύνατο να επιτύχουν σε διάστημα τέσσερα χρόνων την αύξηση της διαθέσιμης για παρασκευή χαλλουμιού ποσότητας  αιγοπρόβειου γάλακτος σε βαθμό που να καλύπτει την τεράστια ποσότητα του αγελαδινού γάλακτος ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το εγκεκριμένο πρότυπο.

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ και ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ χαιρετίζουν και στηρίζουν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο με στόχο την αύξηση της παραγωγής  του αιγινού και πρόβειου γάλακτος. Σημειώνουν ότι τέτοια μέτρα  έπρεπε να ληφθούν και να εξαγγελθούν εδώ και μια δεκαετία.