Μέχρι σήμερα το μεσημέρι αναμένει το υπουργείο Εμπορίου τις απαντήσεις εμπλεκομένων με την παρασκευή χαλλουμιού να τοποθετηθούν για τη διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος, με στόχο να προχωρήσει στην έκδοση νέου διατάγματος για διαφοροποίηση της ποσόστωσης γάλακτος για την περίοδο μεταξύ της 26ης Μαρτίου και της 31ης Ιουλίου στο 20% αιγοπρόβειο και την περίοδο μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Δεκεμβρίου 2025 στο 15% αιγοπρόβειο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των αιγοπροβατοτρόφων από τη στιγμή που για πρώτη φορά από την ημέρα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να κάνει αποδεκτές τις εισηγήσεις τυροκόμων και αγελαδοτρόφων και να αφαιρέσει την ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή του 100% αιγοπρόβειου γάλακτος.

Μια απόφαση που στην ουσία προωθεί την παραγωγή δύο ειδών χαλλουμιού, παρόλο που το Τμήμα Γεωργίας, σε απάντησή του προς τη Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων σημειώνει ότι «προκαλεί εντύπωση η ερμηνεία των αιγοπροβατοτρόφων για αναφορές σε δύο είδη χαλλουμιών τη στιγμή που ουδέποτε έγινε αυτή η αναφορά και ουδέποτε υπονοήθηκε, τόσο από την πολιτική προϊστάμενο όσο και από το σύνολο των λειτουργών».

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Γεωργίας προς το υπουργείο Εμπορίου για έκδοση σχετικού διατάγματος μέχρι τις 17/3/2025, υπάρχει διαθεσιμότητα μόνο 25,63% αιγοπρόβειου γάλακτος για να καλύψει την παραγωγή του χαλλουμιού, τόσο του μικτού, όσο και του 100% αιγοπρόβειου, ενώ μόνο του μικτού αιγοπρόβειου είναι στο 16,64%.

Επομένως, αποδεικνύεται ότι η διαφοροποίηση σε δύο ειδών χαλλούμι γίνεται από το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρούσε στη μείωση της ελάχιστης χρήσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού.

Στην απάντηση του Τμήματος Γεωργίας, γίνεται αναφορά ότι «ξεκίνησε η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος μέσω του λογισμικού, κάτι που απουσίαζε για χρόνια». Σημειώνεται, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η καταγραφή τόσο του αγελαδινού, όσο και του αιγοπρόβειου γάλακτος ήταν στη βάση δηλώσεων των τυροκόμων, στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση από τα στοιχεία του λογισμικού του Τμήματος Γεωργίας.

Βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας ποσοστό 22% του γάλακτος καταναλώνεται ως νωπό και για παραγωγή άλλων προϊόντων, ενώ αφαιρείται 5% αιγοπρόβειο γάλα για τυριά, γιαούρτι, παστεριωμένο γάλα και τραχανά. Επομένως, μετά την αφαίρεση των πιο πάνω, το ποσοστό ελάχιστης χρήσης του αιγοπρόβειου γάλακτος παραμένει στο 25,63% για σκοπούς παρασκευής χαλλουμιού. Με την αλχημεία που έκανε για πρώτη φορά το Υπουργείο Γεωργίας, μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου Τυροκόμων, αφαιρείται 40% αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή 100% αιγοπρόβειου χαλλουμιού για να καταλήξει ότι απομένει μόλις 16,64% αιγοπρόβειο γάλα για την παρασκευή μικτού χαλλουμιού.

Σημειώνεται ότι χθες οι αιγοπροβατοτρόφοι κατάγγειλαν την υπονόμευση του χαλλουμιού ΠΟΠ και ζήτησαν σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, ενώ από πλευράς του το Τμήματος Γεωργίας, στην απάντησή του σημειώνει ότι οι πράξεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι το χαλλούμι ΠΟΠ είναι υπεράνω οποιονδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων.