Η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία για τις τελευταίες κυβερνητικές πρακτικές και τις αποφάσεις που αφορούν το χαλλούμι ΠΟΠ, κάνοντας λόγο για υπονόμευση του προϊόντος, ιδιαίτερα με την πιθανή μείωση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος κάτω από το 15%.
Σε ανακοίνωσή τους, οι αιγοπροβατοτρόφοι κατηγορούν το Υπουργείο Γεωργίας και την υπουργό Μαρία Παναγιώτου, ότι ενεργούν υπό την πίεση συμφερόντων των τυροκόμων και των αγελαδοτρόφων, οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ για να αμφισβητήσουν την κατοχύρωση του χαλλουμιού ΠΟΠ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ποσοστώσεις για το χαλλούμι ΠΟΠ βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι πρόσφατες πολιτικές ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση.
Η ανακοίνωση θέτει επίσης σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική του Υπουργείου για την ενίσχυση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, καταγγέλλοντας ότι οι τρέχουσες πολιτικές αποθαρρύνουν τους παραγωγούς και καθιστούν το προϊόν μη προσιτό για νέες επενδύσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή απαιτεί ξεκάθαρες πολιτικές, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χαλλουμιού ΠΟΠ και την προστασία του από τις πιέσεις συμφερόντων που θέλουν να μειώσουν τα ποσοστά αιγοπρόβειου γάλακτος.
Επιπλέον, η Επιτροπή καταγγέλλει την προώθηση δύο ειδών χαλλουμιού, αυτό του μικτού με πολύ χαμηλά ποσοστά αιγοπρόβειου και αυτό του 100% αιγοπρόβειου, θεωρώντας την αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν την ελάχιστη συμμετοχή 50% αιγοπρόβειου γάλακτος για την κατοχύρωση της ΠΟΠ. Τονίζουν ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα απομακρύνει το προϊόν από τις αυστηρές προδιαγραφές της ΠΟΠ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την αγορά και την οικονομία της Κύπρου.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΠΟΠ, τονίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα προστατεύσουν το χαλλούμι και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του τομέα μέχρι το 2029.
Αυτούσια η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων
Παρά την ανακοίνωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Μαρίας Παναγιώτου, για μέτρα στήριξης του αιγοπροβατοτροφικού τομέα, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια αλλά και τρόμος στις τάξεις των αιγοπροβατοτρόφων από τις πρόσφατες πρακτικές που εφαρμόζονται, τις αποφάσεις, και κυρίως την λογική των αποφάσεων, που παραπέμπει σε προσπάθεια του κυβέρνησης να ρίξει την ποσόστωση του χαλλουμιού ΠΟΠ.
Είναι αναμφισβήτητο πλέον, ότι η πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας για το χαλλούμι ΠΟΠ καθορίζεται στο απόλυτο από ομάδες συμφερόντων, τους τυροκόμους και τους αγελαδοτρόφους. Από αυτούς, που είχαν προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, για ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού, που κατοχυρώνει το χαλλούμι ΠΟΠ. Δεν τα κατάφεραν τότε, θα προσπαθήσουν να τα καταφέρουν τώρα με την αρωγή του ίδιου του κράτους. Ευκολότερα και οικονομικότερα!
Οι ποσοστώσεις καταγράφουν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014, σε αντίθεση με το αναμενόμενο – κομμένες και ραμμένες στις μέχρι τώρα απαιτήσεις των τυροκόμων και αγελαδοτρόφων. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε αργότερα την ποσόστωση να πέφτει ακόμη χαμηλότερα από το 15% αφού αυτό αξίωσαν σε πρόσφατες συναντήσεις. Είναι άξιο λοιπόν ερωτήσεως, εάν η πιστή εφαρμογή του Κανονισμού ΠΟΠ το 2029 αποτελεί ακόμη στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, αφού είναι γνωστό ότι οι τυροκόμοι και αγελαδοτρόφοι δεν το επιτρέπουν. Αναμένουμε μια σαφή απάντηση σε αυτό.
Πώς ενθαρρύνετε την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος κ. Υπουργέ; Τέτοιες παρεμβάσεις, δεν εκμηδενίζουν τη ζήτηση του προϊόντος στην αγορά; Δεν αποθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγής αφού καθιστούν το προϊόν ασύμφορο για τους παραγωγούς; Πώς θα έρθουν νέοι επενδυτές; Πού θα βασιστούν; Πώς θα κάνουν απόσβεση κεφαλαίου και δε θα καταστραφούν στο μέλλον; Όσα μέτρα στήριξης κι αν δοθούν στον κλάδο για ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αν το προϊόν δεν προστατεύεται από τους κανόνες μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς, αν το μέλλον είναι αβέβαιο, και αν απουσιάζουν η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία.
Σοκαρισμένοι καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αλλά και παράνομη αναφορά σε μικτό και 100% αιγοπρόβειο χαλλούμι! Παραβλέψατε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό κ. Υπουργέ, ο οποίος αναφέρεται σε ΕΝΑ μόνο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο προνοεί ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος στο 50%+. Δεν καθορίζει αριθμό διαφορετικών χαλλουμιών ΠΟΠ βάση της διαφορετικής συμμετοχής αιγοπρόβειου γάλακτος. Εθελοτυφλήσατε στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του 2022, και στην απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ του 2024. Αποσαφήνισαν το τί εστί χαλλούμι, και επιβεβαίωσαν ότι ΕΝΑ είναι το χαλλούμι, αυτό με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ. Αγνοήσατε, ακόμη και τις φωνές των αξιωματούχων του δικού σας Υπουργείου!
Η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος αφορά ΟΛΟ το χαλλούμι ΠΟΠ, όχι μόνο το μικτό. Οποιεσδήποτε ενέργειες που δεν συνάδουν με την νομοθεσία, προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για τις ενέργειες κρατικών αξιωματούχων και του Κράτους Δικαίου.
Το έχουμε επαναλάβει, πραγματικά, φοβόμαστε να μη χαθεί το κατοχυρωμένο χαλλούμι ΠΟΠ που είναι ο προστάτης των εξαγωγών και όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών κλάδων, σε αυτό.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Αιγοπροβατοτρόφων και όλοι οι παραγωγοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των αιγοπροβατοτρόφων, ιδίως των νέων. Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι σε αυτούς.
Κυρία Υπουργέ, σας καλούμε για μία ακόμη φορά να εφαρμόσετε πολιτικές που θα επιτρέψουν την πλήρη συμμόρφωση με τον Κανονισμό έως το 2029, όταν θα έχει λήξει η πενταετής παράταση. Πολιτικές που πραγματικά θα προστατεύσουν το χαλλούμι ΠΟΠ και κατ’ επέκταση, τις εξαγωγές του. Πολιτικές που δε θα επιτρέψουν την μετατροπή του ΠΟΠ σε γενόσημο προϊόν.