Η ακρίβεια καθώς και το στεγαστικό ζήτημα είναι δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες κα τα οποία τα έχουν ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Αυτό προκύπτει και από έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του σημερινού συνεδρίου του ΔΗΚΟ, από τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Γιώργο Σολωμού.
Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των θεσμών, στο ναδίρ βρίσκονται τα κόμματα, ενώ πιο ψηλά στην κλίμακα είναι ο Στρατός και η Εκκλησία.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα σας;«, οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν τα εξής με σειρά κατάταξης:
Ακρίβεια, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα , θέματα υγείας, κυκλοφοριακό, θέματα Παιδείας, ανεργία και περιβάλλον.
Όσοι απάντησαν την ακρίβεια επεξήγησαν τους τομείς που την αφορούν ως ακολούθως:
Κόστος ζωής, τρόφιμα, ρεύμα/καύσιμα, μισθοί, ενοίκιο και δόσεις (στέγαση), καθημερινά έξοδα και ψώνισμα.
Από τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο κ. Σολωμού προκύπτει ότι οι πολίτες αναμένουν προτάσεις τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε διάφορους τομείς που τους απασχολούν, ιεραρχώντας στην πρώτη θέση την στεγαστική πολιτική και συγκεκριμένα την προσιτή στέγη.
Αναλυτικά, στην ερώτηση «πού θα θέλατε να δείτε προτάσεις από Κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα στον τομέα της οικονομίας;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν:
-Στεγαστική πολιτική/προσιτή στέγη (42%)
–Μείωση κόστους ενέργειας (39%)
-Συντάξεις (32%)
-Επιτόκια (25%)
-Επιδότηση ευάλωτων ομάδων (23%)
Αναφορικά με το μεταναστευτικό απάντησαν πως θέλουν να δουν μέτρα στους εξής τομείς: Μαζικές απελάσεις, μείωση ροών, γρηγορότερες διαδικασίες και αστυνόμευση.
Στον πάτο τα κόμματα όσον αφορά στην εμπιστοσύνη
Στην ερώτηση «ποιους από τους πιο κάτω θεσμούς εμπιστεύεστε περισσότερο;», οι απαντήσεις ήταν οι εξής:
-Κυβέρνηση: 21%
-Αστυνομία: 29%
–Γενική Εισαγγελία: 15%
-Γενικό Ελεγκτή: 30%
-Βουλή: 16%
-Κόμματα: 6%
-Εκκλησία: 34%
– Στρατό: 35%
Όσον αφορά στο πώς ζουν σήμερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν, οι απαντήσεις στην έρευνα ήταν οι ακόλουθες:
–Χειρότερα 31%
-Καλύτερα 11%
– Το ίδιο καλά 41%
– Το ίδιο άσχημα 17%
Σημειώνεται ότι η έρευνα είχε θέμα την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των Κυπρίων, διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και το δείγμα ήταν 1000 άτομα και επιπλέον 400 μέλη του ΔΗΚΟ.
