Με τη γνωστή υπόθεση μεγάλης κλίμακας σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και συνολικό τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, διασυνδέει η Αστυνομία Κύπρου τον 40χρονο από την Ουκρανία που τέθηκε υπό σύλληψη την Πέμπτη και τελεί υπό προσωποκράτηση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες από πλευράς ΤΑΕ Αρχηγείου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ο ύποπτος Ντένις Ροχοντίν, φερόταν να διαφημίζει προς πώληση περιουσίες στα κατεχόμενα που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

Μάλιστα, ο Ροχοντίν διασυνδέεται από τους ανακριτές της Αστυνομίας με τον 73χρονο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, φερόμενο ως το μεγάλο αφεντικό (αυτό ανέφεραν μαρτυρίες που εξασφάλισε και παρουσίασε η Αστυνομία στο Δικαστήριο) του Ομίλου Afik.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του αιτήματος προσωποκράτησης του ΤΑΕ Αρχηγείου, όπως αυτό παρουσιάστηκε χθες στο Δικαστήριο, λήφθηκε πληροφορία για τον Ροχοντίν που τον φέρει να διαφήμιζε μέχρι πρότινος περιουσίες στα κατεχόμενα και ότι ανάμεσα σ΄ αυτές ήταν και οικιστικές μονάδες που βρίσκονται σε έργο του Ομίλου Afik.

Μάλιστα, από το μέχρι στιγμής ανακριτικό έργο και βάσει πάντα των όσων αναφέρθηκαν για τον 40χρονο χθες στο Δικαστήριο, μαρτυρίες τον φέρουν να διαφήμιζε μέσω ιστοσελίδας συγκεκριμένη ανάπτυξη του εν λόγω Ομίλου. Πρόκειται για τομεγαλύτερο «πρότζεκτ» του Afik Group στο Τρίκωμο, το οποίο ονομάζεται CAESAR RESORT. Ο όμιλος Afik παρουσιαζόταν να σφετερίστηκε ελληνοκυπριακή γη και να προχώρησε στην ανέγερση 5.700 μονάδων, από τις οποίες πώλησε πέραν των 5.000.

Επιπλέον, ο 40χρονος βάσει μαρτυρίας που εξετάζει η Αστυνομία, διαφήμιζε κι άλλες οικιστικές μονάδες από έργα στα κατεχόμενα (Bahamas Homes, Hawaii Homes και Moonlight Villas).

Η GP Real Estate

Ο 40χρονος ύποπτος φερόταν να διαφήμιζε πληθώρα άλλων οικιστικών μονάδων μέσω ιστοσελίδας του και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που παρουσιάζεται να διαχειρίζεται. Η ιστοσελίδα αυτή φέρει την ονομασία «GP Real Estate», ενώ συνοδεύεται υπό το διαφημιστικό σλόγκαν «Περιουσίες στη Βόρεια Κύπρο» (Property in Northern Cyprus).

Όπως διαπιστώσαμε ο εν λόγω ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος για το κοινό, αφού ο σχετικός σύνδεσμός (link) παραπέμπει σε πεδίο για συμπλήρωση κωδικού.

Πάντως, στον Έφορο Εταιρειών υπάρχει εγγεγραμμένη εταιρεία στο όνομα του υπόπτου.  Πρόκειται για την VH & DP GP REAL ESTATE LTD. Ο Ντένις Ποχοντίν, σύμφωνα με το μητρώο, παρουσιάζεται να είναι ο διευθυντής και ο γραμματέας της. Επιπλέον, η εταιρεία έχει δηλωμένη διεύθυνση στη Λεμεσό.

Εικονικά στοιχεία

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα παρουσίασε στο Δικαστήριο η Αστυνομία για να αιτιολογήσει τις εύλογες υπόνοιες σε βάρος του υπόπτου στη βάση των οποίων ζητεί την προσωποκράτησή του, η ιστοσελίδα χρησιμοποιούσε ψευδώς κυπριακό τηλεφωνικό αριθμό.

Όπως επεξηγήθηκε, είχε μεν τηλεφωνικό αριθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, είναι εικονικός και παραπέμπει στην πλατφόρμα επικοινωνίας Whats App.

Επιπλέον, με βάση τις εξετάσεις της η Αστυνομία πιστεύει ότι τα γραφεία της εν λόγω εταιρείας βρίσκονται στην Κερύνεια.

Συνεργάτες

Πάντως, η υπόθεση δεν αποκλείεται να πάρει διαστάσεις. Το ΤΑΕ Αρχηγείου θεωρεί ότι ο 40χρονος πιθανόν να έχει κι άλλους συνεργάτες. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το ανακριτικό έργο στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης για τον συλληφθέντα, αξιολογείται σχετική πληροφορία.

Στην Κύπρο το 2024

Τα στοιχεία που διερευνήθηκαν από την Αστυνομία παρουσιάζουν τον ύποπτο να αφίχθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο τον Ιουνίου του 2024. Τον επόμενο κιόλας μήνα, απέκτησε προσωρινή άδεια παραμονής για απασχόληση στην Κυπριακή Δημοκρατίας.

Αρχικά εμφανιζόταν να εργάζεται σε συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ αργότερα δήλωσε πως εργοδοτήθηκε από άλλη επιχειρηματική οντότητα.

Σύλληψη και προσωποκράτηση

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξετάζοντας χθες σχετικό αίτημα του ΤΑΕ Αρχηγείου, εξέδωσε διάταγμα προσωποκράτησης σε βάρος του 40χρονου υπόπτου για περίοδο επτά ημερών, με στόχο τη διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης. Η διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου για εξέταση του αιτήματος προσωποκράτησης πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το πρωί.

Η Αστυνομία, όπως ενημέρωσε επίσημα, προχώρησε την Πέμπτη στη σύλληψη του 40χρονου, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας.

Ο 40χρονος ύποπτος συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου μετέβηκε προχθές το πρωί, για να αναχωρήσει για άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Εναντίον του διερευνάται υπόθεση (1) συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, (2) συνωμοσίας προς καταδολίευση, και (3) δόλιων συναλλαγών σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Afik

Πάντως, οι αναπτύξεις του Ομίλου Afik στα κατεχόμενα είχαν συνολικό τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ να θυμίσουμε ότι ο 74χρονος Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, αντιμετωπίζει συνολικά 242 κατηγορίες κι αυτές αφορούν σφετερισμό 60 τεμαχίων γης που έχουν ως ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριους. Ο κατασκευαστικός όμιλος AFIK GROUP υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκεται η συνδεδεμένη με τον Αϊκούτ εταιρεία Duminka, άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project». Το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ» στις 9 Ιουνίου του 2024 οι εν λόγω αναπτύξεις απέφεραν μεγάλα κέρδη για όλους όσοι εμπλέκονταν.

Σημειώναμε ενδεικτικά για τις δραστηριότητες του Ομίλου Afik πως τομεγαλύτερο «πρότζεκτ» ήταν στο Τρίκωμο και ονομάζεται CAESAR RESORT & SPA. Ο όμιλος Afik παρουσιάζεται να προχώρησε στην ανέγερση 5.700 μονάδων, από τις οποίες διαφήμιζε ότι πώλησε πέραν των 5.000. Το έτερο έργο, αυτό στο Μπογάζι Αμμοχώστου Caesar Beach), που επίσης υλοποιήθηκε, περιλάμβανε 220 τουριστικές μονάδες. Πωλήθηκαν, μάλιστα, όλες.

Ανακριτές της εν λόγω μονάδας της Αστυνομίας, έχουν στοιχεία πως ένα σπίτι στο Μπογάζι Αμμοχώστου πωλήθηκε για το ποσό των 200.000 λιρών Αγγλίας, δηλαδή περί τις 238.000 ευρώ.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι ύποπτοι σφετεριστές διαφημίζουν ότι πώλησαν πάνω από 5.000 μονάδες στο Τρίκωμο (από 50.000 ευρώ και πάνω η αγορά διαμερίσματος) και 220 στο Μπογάζι Αμμοχώστου και ότι ο όμιλος Afik υλοποίησε ή τροχιοδρόμησε τουλάχιστον οκτώ τέτοια έργα με συνολικά πέραν των 8.600 τουριστικών μονάδων, χρησιμοποιώντας Ελληνοκυπριακές περιουσίες, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με τα όσα η ίδια η εταιρεία διαφημίζει στην ιστοσελίδα της, τα έργα της είναι τα ακόλουθα:

◗ Caesar Resort & Spa (Τρίκωμο) – Συνολικά 5.700 μονάδες με πάνω από 5.000 να έχουν πωληθεί

◗ Caesar Blue (Καρπασία) – 1.600 μονάδες και 72 επαύλεις

◗ Caesar Palm Jumeirah  (Καρπασία) – 516 μονάδες

◗ Blue Line Villas (Καρπασία) – 92 μονάδες

◗ Caesar Cliff (Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας) – Προγραμματίζεται η ανέγερση 280 μονάδων

◗ Caesar Breeze (Καρπασία) – Προγραμματίζεται η ανέγερση 200 μονάδων

◗ Caesar Beach (Μπογάζι, Αμμόχωστος) – 220 μονάδες – Πωλήθηκαν όλες

◗ Caesar Bay (Ακανθού) – 50 μονάδες