Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν οι γονείς εφήβων για το sexting, ένα φαινόμενο που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ανέφερε στον «Φ» η  Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Παύλου, μετά από διάλεξη της και συζήτηση που είχε με τους γονείς μαθητών του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2025 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και είχε θέμα τον διαδικτυακό εθισμό και εκφοβισμό και τρόπους προστασίας των παιδιών, στον ψηφιακό κόσμο. Είχε στόχο της, την ενημέρωση και ενδυνάμωση των γονέων, ώστε να κατανοήσουν τις διαδικτυακές προκλήσεις και να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου  Κολοσσίου, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων και άρχισε με σύντομη εισαγωγική ομιλία από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων Γιώργο Σταύρου. Οι θεματικές ενότητες της διάλεξης, αφορούσαν τη σχέση του παιδιού με το διαδίκτυο και πότε αυτή γίνεται εθισμός, τα αρνητικά και τα θετικά σημεία του διαδικτύου, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και το sexting και την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού εθισμού.

Σε σχέση με το sexting,  η κυρία Παύλου επεσήμανε ότι  «οι πιέσεις των συνομηλίκων, μπορούν να οδηγήσουν ένα/μια έφηβο/η, να στείλει ή να δεχθεί φωτογραφίες με ευαίσθητο περιεχόμενο, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις σοβαρές συνέπειες». Πρόσθεσε ότι «στη διάλεξη αναλύθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει τέτοιες περιπτώσεις, αλλά πέρα από τη νομική διάσταση, τονίσθηκε η μεγάλη σημασία της γονεϊκής φροντίδας, καθώς οι γονείς καλούνται να δημιουργήσουν στο σπίτι, έναν χώρο εμπιστοσύνης και αποδοχής».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως «είτε πρόκειται για διαδικτυακό εκφοβισμό, είτε για οποιαδήποτε άλλη απειλή, η ουσιαστική πρόληψη ξεκινά από την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Ένας έφηβος που ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει χωρίς φόβο για κριτική ή τιμωρία, είναι πιο πιθανό να ζητήσει βοήθεια εγκαίρως.

Η συζήτηση στο Λύκειο Κολοσσίου, κατέληξε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αναδεικνύοντας τη σημασία της υποστήριξης του έφηβου, από την οικογένεια του. Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια διαρκή εσωτερική σύγκρουση, ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη αυτονομία. Είναι μια περίοδος όπου αναζητούν την ταυτότητά τους και πάνω απ’ όλα, χρειάζονται ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Ενα περιβάλλον όπου αισθάνονται αποδεκτοί.

Στην πρώτη γραμμή της συναισθηματικής στήριξης, βρίσκονται οι γονείς. Αργότερα, αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει και μια συντροφική σχέση».