Στην ανακοίνωση νέου διατάγματος, το οποίο προνοεί εκ νέου μείωση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 20% στο μίγμα του χαλλουμιού για την τρέχουσα περίοδο, προχώρησε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διάθεση 26 κρατικών τεμαχίων και κτηνοτροφικών οικοπέδων για την ανέγερση νέων κτηνοτροφικών μονάδων αιγοπροβατοτροφίας.
Συγκεκριμένα, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή νέο το διάταγμα που καθορίζει την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 20% για την περίοδο από 20 Μαρτίου μέχρι 31 Ιουλίου 2025, και στο 15% για την περίοδο από 1η Αυγούστου -μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025 στο 15%. Σημειώνεται ότι από την 1η Μαρτίου η ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι ήταν στο 30%.
Σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει την απόφασή του για το νέο διάταγμα, το Υπουργείο Γεωργίας, για πρώτη φορά μετά την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ, κάνει λόγο για δύο είδη χαλλουμιού, το μικτό και το 100% αιγοπρόβειο. Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες κατοχυρώθηκε μόνο ένα χαλλούμι το οποίο προνοεί ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος στο 50%+.
Σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, από τη συνολική παραγωγή των 45.000 τόνων χαλλουμιού, οι 41.000 τόνοι διατίθεται στις εξαγωγές. Από αυτές τις 41.000 τόνους περίπου οι 39.000 τόνοι είναι μικτό χαλλούμι. «Από μόνα τους τα ποσοτικά δεδομένα κάνουν εμφανές πως αυτό που τροφοδοτεί τους παραγωγούς μας είναι οι εξαγωγές μικτού χαλλουμιού και άρα αυτές επιβάλλεται να διαφυλαχτούν. Σε αντίθετη περίπτωση η συνολική ετήσια παραγωγή χαλουμιού εκτιμάται ότι ενδέχεται να μειωθεί έως και 40%. Αν συμβεί αυτό θα θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα όλων των εμπλεκομένων», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.
Περαιτέρω, η αρμόδια Υπουργός ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις ημερήσιες δηλώσεις που καταγράφονται στο λογισμικό του Τμήματος Γεωργίας και οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες και επαληθευμένες, σήμερα υπάρχει διαθεσιμότητα μόνο 16,64% για παραγωγή μικτού αιγοπρόβειου χαλλουμιου. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον διάταγμα δεν ανταποκρίνεται στην διαθεσιμότητα αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο είναι πολύ λιγότερο».
Περαιτέρω, η Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα, 20 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμα 26 κρατικά τεμάχια και κτηνοτροφικά οικόπεδα για ανέγερση νέων αδειούχων κτηνοτροφικών μονάδων, δυναμικότητας πέραν των 800 παραγωγικών αιγοπροβάτων έκαστη. Η αξιοποίηση των 26 τεμαχίων, σημείωσε, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των αιγοπροβάτων κατά σχεδόν 21.000, επιταχύνοντας την αύξηση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, αφού η διάθεσή τους θα συνδέεται με την επαγγελματική ενασχόληση και την παραγωγικότητα.