Με θετικό φακό αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς τα νέα νομοθετικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για πάταξη της βίας στα γήπεδα, ωστόσο, κόκκινο πανί αποτελεί για ΚΟΠ και σωματεία, η πρόνοια για εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να αναβάλλει αγώνες.

Οι θετικές ενδείξεις για ψήφιση βασικών προνοιών του νομοσχεδίου, φάνηκαν χθες στην επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπου σε συνεδρία της ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, παρουσίασε το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο επανέρχονται στους ελέγχους στις εισόδους των σταδίων οι αστυνομικοί, θα εφαρμόζεται έξω από τα γήπεδα άλκοτεστ και νάρκοτεστ, ενώ, παράλληλα, επεκτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε γήπεδα 500 θεατών και άνω, αντί 2.000 που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε ο υπουργός, καταργείται η ανωνυμία στους αθλητικούς χώρους. «Αλλιώς θα συμπεριφερθεί κάποιος αν στις κερκίδες αν υπάρχουν κάμερες και αλλιώς αν δεν υπάρχουν. Το νέο σύστημα παρακολούθησης είναι σε πιλοτική εφαρμογή από τον ΚΟΑ», ανέφερε.

Αναφορικά με το νάκροτεστ και άλκοτεστ, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι όποιος βρεθεί θετικός σε ακτίνα 500 μέτρων έξω από γήπεδο θα καταγγέλλεται, ενώ δεν θα του επιτρέπεται να οδηγήσει, αφού θα ειδοποιούνται οι δικοί του να τον παραλάβουν. Απαγορεύεται, επίσης, η χρήση και μεταφορά συνθημάτων πολιτικού περιεχομένου και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος φιλάθλων στο γήπεδο που κατέχουν τέτοια πανό. Στο θέμα αυτό υπήρξε αντίδραση από σωματεία, αφού τώρα τιμωρούνται με πρόστιμο όπως για παράδειγμα η Ομόνοια για το πανό με τα Τέμπη. Ζητήθηκε όπως εισαχθούν αυτά που προβλέπει η ΟΥΕΦΑ.

Το κυριότερο ζήτημα που εισάγεται με το νομοσχέδιο και προκαλεί αντιδράσεις, αφορά στην εξουσία που δίδεται, κάτω από εξαιρετικές περιπτώσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει τη μη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας. Αναφέρθηκε, επίσης, το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου δοκίμασε να εφαρμόσει το θέμα της παρέμβασης της Πολιτείας και η ΟΥΕΦΑ απείλησε με αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων.

Στην πρόνοια αυτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος της ΚΟΠ αφού θεωρείται ως παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας. Τάχθηκε, επίσης, εναντίον της πρόνοιας για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (CCTV) σε γήπεδα 500 θέσεων και άνω, λέγοντας ότι θα κλείσουν σωματεία. Για την πρόνοια αυτή υπάρχουν επιφυλάξεις και από άλλες Ομοσπονδίες, αφού, όπως λέχθηκε, θα αδειοδοτούνται γιατί θα δηλώνουν ότι θα έχουν μέχρι 499 θεατές.

Στην τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος του Κρατικού Χημείου, αφού ανέφερε ότι χρειάζεται ενίσχυση με μέσα και προσωπικό για να διεξάγει τα τεστ, ανέφερε ότι από τα 5.000 δείγματα που απέστειλε πέρσι στο Χημείο η Αστυνομία, τα 1.000 αφορούσαν νάρκοτεστ οδηγών. Όπως είπε, ελάχιστα ήταν αρνητικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των ελέγχων για την κάρτα φιλάθλου με την εμπλοκή της Αστυνομίας όπου με την ψηφιοποίησή της θα σκανάρεται στις εισόδους των σταδίων και θα εμφανίζεται η φωτογραφία του ατόμου για να ταυτοποιείται.

Άμεσες ποινές για παραδειγματισμό

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου μίλησε ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπερποινικοποιηθεί το θέμα της βίας στα γήπεδα. Το πρόβλημα, είπε, αφορά στο πόσο γρήγορα εκδικάζεται μια υπόθεσης βίας σε αθλητικούς χώρους. Αν δεν επιβάλλονται ποινές άμεσα για παραδειγματισμό, τότε δεν θα επιτευχθούν τα όσα πρέπει. Ο ίδιος διερωτήθηκε κατά πόσον η Αστυνομία μπορεί να σταματά οποιονδήποτε για έλεγχο αλκοόλ ή ναρκωτικά επειδή έτυχε να περνά μέχρι τα 500 μέτρα έξω από γήπεδο. Η σύνδεση με το γήπεδο έχει τη σημασία της, τόνισε και παρατήρησε ότι οι πλείστοι που παρανομούν είναι ανήλικοι και θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης ειδικά όταν πρόκειται να γίνεται σύλληψη.

Οι πρόεδροι των δύο συνδέσμων αστυνομικών, Λευτέρης Κυριάκου του ΣΑΚ και Νίκος Λοϊζίδης της Ισότητας, συμφώνησαν με τα μέτρα αφού αστυνομικοί τραυματίζονται από ναυτικές φωτοβολίδες και εκρηκτικά, με τον κ. Λοϊζίδη να ζητεί «να σκεφτούμε να βάλουμε εξώδικα 10.000-15.000 ευρώ».

Εκ μέρους των ποδοσφαιρικών σωματείων υπάρχει συμφωνία για βελτίωση των προνοιών του νόμου, συμφωνούν όμως και με την ΚΟΠ να μην υπάρχει παρέμβαση της Πολιτείας για να απαγορεύει τη διεξαγωγή αγώνων. Αναμένεται τώρα ότι θα αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ποια είναι όμως η άποψη των πολιτών;