Επιπόλαιο χειρισμό σε ανησυχητικό επίπεδο από στελέχη ιδιωτικού νοσηλευτηρίου συμβεβλημένου με το ΓεΣΥ, υποδεικνύουν στοιχεία τα οποία τέθηκαν χθες ενώπιον του «Φ» σε σχέση με την σοβαρή υπόθεση νεαρού προσώπου, στον οργανισμό του οποίου τοποθετήθηκε ακατάλληλο συνθετικό μόσχευμα.

Όπως προκύπτει από τα όσα εξασφάλισε χθες η εφημερίδα μας, ο ειδικός γιατρός που έκανε την εγχείρηση στο εν λόγω νοσηλευτήριο, «καρφώθηκε» απροκάλυπτα για το λάθος που έγινε.

Συγκεκριμένα, σε ιατρικό πιστοποιητικό που συμπλήρωσε, φέρεται να επικόλλησε ετικέτα του ληγμένου ενθέματος.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η χειρουργική επέμβαση έγινε στα τέλη Ιανουαρίου του 2025, ενώ το εν λόγω προϊόν είχε ως ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2024. Μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε μηνών.

Πέραν από το εύλογο ερώτημα που προκύπτει για το βαθμό δέουσας επιμέλειας του ιατρού, ζητήματα εγείρονται και για το νοσηλευτικό προσωπικό που είχε υποστηρικτικό ρόλο κατά τη διενέργεια της εγχείρησης.

Καταρτισμένο πρόσωπο το οποίο μίλησε χθες στον «Φ» και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας υπέδειξε τα όσα επισημαίνονται σε ειδικό έντυπο του Υπουργείου Υγείας με θέμα την «περιεγχειρητική νοσηλευτική», στο οποίο καταγράφονται «κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες».

Από μια πρόχειρη ανάγνωση βασικών παραμέτρων που καταγράφονται στο εγχειρίδιο και είναι καλά γνωστά κι εμπεδωμένα από επαγγελματίες υγείας, απορρέει πως αν γίνονταν τα δέοντα πριν την εγχείρηση, τότε σήμερα δεν θα μιλούσαμε για τοποθέτηση ληγμένου ενθέματος στον οργανισμό ενός ασθενούς.

Μια από τις χαρακτηριστικές αναφορές στο εν λόγω έντυπο έχει να κάνει με την ανάγκη όπως ο νοσηλευτής μεριμνήσει στην αρχή της επέμβασης για την ετοιμασία απαραίτητου υλικού για την επέμβαση και πιο συγκεκριμένα για τον «έλεγχο της ακεραιότητας της συσκευασίας και της ημερομηνίας λήξεως του αποστειρωμένου υλικού». Υπάρχει, βέβαια, πληθώρα άλλων επισημάνσεων για τα καθήκοντα της νοσηλευτικής ομάδας και του τρόπου που πρέπει να ενεργεί.

Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, κρίνεται πως δικαιολογημένα εκφράζονται αμφιβολίες για το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στο συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως γράψαμε και χθες, η εταιρεία που προμήθευσε στο νοσηλευτήριο το ληγμένο ιατρικό προϊόν, φέρεται να έχει κάνει παραδοχή του λάθους της. Ενημέρωσε ότι πράγματι σε παρτίδα ιατρικών προϊόντων περιλαμβανόταν και το επίμαχο μόσχευμα, κάνοντας λόγο και για λάθος από το ιατρικό προσωπικό.

Όπως πληροφορούμαστε, το άτομο που εγχειρίστηκε παρουσίασε επιπλοκές με την υγεία του περίπου 10 ημέρες μετά από την χειρουργική επέμβαση και τυγχάνει νοσηλείας σε δημόσιο νοσηλευτήριο όπου εισήχθη.

Το Υπουργείο Υγείας, όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως από την περασμένη Δευτέρα, είναι ενήμερο για την υπόθεση. Για την ώρα δεν φαίνεται να υποβλήθηκε κάποια καταγγελία από τους οικείους του εν λόγω προσώπου.

Ο «Φ» επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δρα Μιχάλη Αναστασιάδη. Μετά από σχετικό ερώτημά μας για τις όποιες ενδεχόμενες ευθύνες του ιατρού που χειρούργησε τον ασθενή, ανέφερε πως «εμείς μπορούμε να διερευνήσουμε την όποια πειθαρχική πτυχή προκύπτει μέσα από την υπόθεση, νοουμένου ότι θα υποβληθεί επίσημη καταγγελία».

Θέσαμε στον δρα Αναστασιάδη ερώτημα κατά πόσον υπάρχει υποχρέωση από έναν ιατρό που θα υποβάλει ασθενή σε εγχείρηση, να ελέγξει μακροσκοπικά ένα οποιοδήποτε ένθεμα πρόκειται να τοποθετήσει στον οργανισμό ενός ασθενούς. «Ασφαλώς» είπε και πρόσθεσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα πρέπει να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.

Εξάλλου, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» (ΣΙΓΜΑ) ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Δημήτρης Λαμπριανίδης, με αφορμή το δημοσίευμα του «Φ», σχολίασε: «Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την εταιρεία που το πούλησε, αλλά κι αυτούς που δεν έκαναν τη σωστή διαδικασία για να επιβεβαιώσουν πριν το χρησιμοποιήσουν ότι ήταν κατάλληλο και δεν είχε λήξει».