Μίλησαν οι δύο διασωθέντες Σύροι ναυαγοί και έδωσαν αρκετές λεπτομέρειες για το πώς βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στη θάλασσα να παλεύουν για τη ζωή τους.
Οι καταθέσεις τους, ωστόσο, συγκρούονται όσον αφορά στο πότε αναχώρησαν από τη Συρία, ενώ την ίδια ώρα συγγενείς τους στην Κύπρο δίνουν διαφορετική εκδοχή.
Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι και οι δύο διασωθέντες από το ναυάγιο στις καταθέσεις τους αναφέρουν ότι αναχώρησαν από το λιμάνι της Ταρτούς ξημερώματα. Γύρω στις 12 ώρες μετά, η βάρκα στην οποία επέβαιναν 20 άτομα μαζί με τον διακινητή, αναποδογύρισε λόγω θαλασσοταραχής και μεγάλων κυμάτων. Ο ένας λέει ότι πρόλαβε να αρπάξει ένα λάστιχο-σωσίβιο που υπήρχε στη βάρκα και ένα μπουκαλάκι νερό, πριν πέσει στη θάλασσα.
Εκεί που οι καταθέσεις τους συγκρούονται, ακόμη και τα λεγόμενα του ενός ανατρέπονται από αυτά που αναφέρει μετέπειτα, είναι στο πότε αναχώρησαν. Όπως προαναφέραμε και οι δύο διασωθέντες Σύροι αναφέρουν ότι έφυγαν από την Ταρτούς. Όμως, ο ένας λέει ότι αναχώρησαν στις 4 τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου και ο άλλος στις 13 Μαρτίου. Μάλιστα, ο πρώτος στη συνέχεια της κατάθεσής του αλλάζει την ημέρα και κάνει λόγο για τις 9 Μαρτίου.
Όπως αναφέρουν, γύρω στις 8 το βράδυ της ημέρας που απέπλευσαν, η βάρκα ανατράπηκε. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο ανέφερε ότι ώρες μετά που βυθίστηκαν, είχε δει φώτα στο βάθος, χωρίς να προσδιορίζει αν πρόκειται για τον Λίβανο ή τα κατεχόμενα.
Με τα δεδομένα αυτά, αποκλείεται να βρέθηκαν σε κυπριακά χωρικά ύδατα και να τους έγινε pushback, δηλαδή επαναπροώθηση από κυπριακό σκάφος. Κι αυτό γιατί είτε από τη Συρία να είχαν φύγει είτε από τις ακτές του Λιβάνου, δεν θα μπορούσαν να φτάσουν τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές.
Σημειώνεται ότι συγγενείς των θυμάτων που τους ανέμεναν στην Κύπρο σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία ανέφεραν ότι οι δικοί τους αναχώρησαν στις 14 Μαρτίου με βάρκα από τον Λίβανο. Αν ισχύει αυτό, τότε δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν:
– Οι συγγενείς να λένε την αλήθεια αφού δεν μπορεί η ίδια βάρκα να αναχώρησε από δύο λιμάνια.
– Οι δύο διασωθέντες να παραμένουν συγχυσμένοι για την ημέρα αναχώρησης, λόγω της τρομερής ταλαιπωρίας που υπέστησαν στη θάλασσα.
Άγνωστος επίσης παραμένει και ο προορισμός των μεταναστών, αφού κατά μια αναφορά δεν αποκλείεται να κατευθύνονταν προς τα κατεχόμενα και μετά να επιχειρούσαν να διέλθουν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές.
Στο μεταξύ, κληθείς από το philenews να σχολιάσει αναφορές ότι την περασμένη Παρασκευή σκάφη της Δημοκρατίας ανέκοψαν τρία σκάφη που μετέφεραν μετανάστες, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης ανέφερε ότι ουδέποτε σκάφος της Λιμενικής ήρθε σε επαφή με βάρκα με μετανάστες. Βεβαίως, πρόσθεσε, σκάφη μας βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και για επιτήρηση ώστε να γνωρίζουν οι διακινητές ότι λαμβάνονται μέτρα.
Ο κ. Χαρτσιώτης διερωτήθηκε αν δεν πρέπει η Δημοκρατία να επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορά της, αν δεν πρέπει να στέλνει ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στους διακινητές που παίρνουν 3.000 ευρώ από άτομα και τα φορτώνουν σε σαπιοκάραβα.
Τέλος, παρατήρησε ότι πρέπει κάποια στιγμή οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να στρέψουν τα βέλη τους και προς τους διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές για να πλουτίζουν.