Άκαρπες απέβησαν οι ολονύχτιες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για εντοπισμό των αγνοουμένων από το ναυάγιο με βάρκα στην οποία επέβαιναν Σύροι μετανάστες, ανοιχτά της Κύπρου.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σήμερα με αμείωτη ένταση μέχρι να εξαντληθεί κάθε δυνατή πιθανότητα για εντοπισμό επιζώντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες για τους επιβαίνοντες της βάρκας η οποία 45 χιλιόμετρα από τις ακτές του Κάβο Γκρέκο αναποδογύρισε, είναι συγκεχυμένες, οι αρχές αναζητούν τουλάχιστον άλλες 11 ψυχές στα νερά της Μεσογείου.
Χθες είχαν ανασυρθεί ζωντανοί δύο άνθρωποι και δυστυχώς άλλοι εφτά νεκροί. Υπάρχουν αναφορές ότι οι επιβαίνοντες στη βάρκα ήταν 20 ή 21, παρόλο που είχαν δοθεί πληροφορίες από την οργάνωση «Alarm phone» επικαλούμενη συγγενείς μεταναστών που τους ανέμεναν στην Κύπρο, για σκάφος από την Τρίπολη με 23 επιβαίνοντες μετανάστες, το στίγμα του οποίου είχε χαθεί στην περιοχή όπου συνέβη και το ναυάγιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφέρει χθες οι δύο Σύροι επιζώντες, η βάρκα τους είχα αναχωρήσει από την Ταρτούς. Αυτοί βρίσκονταν σε ψυχολογική σύγχυση λόγω της υποθερμίας που υπέστησαν, γι’ αυτό και σήμερα θα επιχειρηθεί να τους ληφθεί κατάθεση ώστε να δώσουν πιο ξεκάθαρες πληροφορίες.
Από το ΚΣΕΔ δίνεται η ενημέρωση ότι οι προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων θα συνεχιστούν χωρίς ανάσα, ώστε να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες. Όπως αναφέρθηκε στο philenews, λόγω της θερμοκρασίας της θάλασσας, ένας άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι και 48 ώρες ευρισκόμενος στο νερό. Οπόταν η σημερινή μέρα είναι καθοριστική.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συμμετοχή δύο πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού, τριών ελικοπτέρων, ενός drone, καθώς και θερμικών καμερών, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης απέρριψαν χθες κατηγορηματικά τις αναφορές που έγιναν από ΜΚΟ περί προσπάθειας επαναπροώθησης (pushback) μεταναστών, τονίζοντας ότι υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η όλη προσέγγιση των αρχών γίνεται με ανθρωπιστική τρόπο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στην περιοχή επιχειρούν ελικόπτερο, σκάφη και μη-επανδρωμένο αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερο και σκάφη της ΜΑΕΠ και της Λιμενικής Αστυνομίας, Νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ και προσωπικό της Αστυνομίας. Επίσης στην επιχείρηση συμμετέχουν ελικόπτερα της 84 Squadron Ακρωτηρίου και παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Οι έρευνες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
ΥΠΑΜ: Οι καταθέσεις των επιζώντων θα δώσουν πληροφορίες
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας είπε ότι οι καταθέσεις που αναμένεται να δώσουν σήμερα οι δύο επιζώντες θα δώσουν πληροφορίες όσον αφορά το ναυάγιο, προσθέτοντας πως στοιχεία αναμένεται να ληφθούν και από τα σακίδια που έφεραν οι επτά νεκροί που εντοπίστηκαν στη θάλασσα.
Ο κ. Πάλμας ανέφερε πως «την Κυριακή 16 Μαρτίου μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) επικοινώνησε με το ΚΣΕΔ και ανέφερε την ύπαρξη βάρκας στη θάλασσα».
Αμέσως, είπε, «σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, drone της Εθνικής Φρουράς και ελικόπτερο βγήκαν στη θάλασσα για να εξακριβώσουν κατά πόσον ίσχυε η πληροφορία, αλλά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε».
Πρόσθεσε πως «τελικά γύρω στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Μαρτίου, στο πλαίσιο περιπολίας που κάνει η Λιμενική Αστυνομία και το Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς στα διεθνή χωρικά ύδατα, εντόπισαν τυχαία ένα πρόσωπο στη θάλασσα».
«Ο επιζών περισυνελλέγει και μία ώρα και ένα τέταρτο αργότερα σε κοντινή περιοχή, εντοπίστηκε ακόμα ένα επιζών πρόσωπο», ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός «στην πορεία δυστυχώς εντοπίστηκαν άλλα 7 πρόσωπα νεκρά στη θάλασσα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού».
Ο κ. Πάλμας ανέφερε επίσης πως «σήμερα αναμένεται να διαλευκάνουμε περισσότερο την τραγική αυτή περίπτωση, με τις μαρτυρίες που θα δώσουν οι δύο επιζώντες, οι οποίοι θα είναι σε θέση να μιλήσουν με πιο καθαρό μυαλό και πιο συγκροτημένο τρόπο, αφού χθες ήταν σε κατάσταση σοκ και ταλαιπωρημένοι και οι πληροφορίες που μας έδιναν ήταν συγκεχυμένες».
Ελπίζουμε, συνέχισε, «πως σήμερα θα υπάρξει περισσότερο φως στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
Είπε επίσης πως «οι έρευνες για εντοπισμό και άλλων επιζώντων συνεχίζονται και σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα για εντοπισμό τους είναι πολύ απαισιόδοξα, αφού μετά που πέρασαν τόσες πολλές ώρες, η λογική λέει ότι δεν θα εντοπιστούν άλλοι ζώντες».
Σημείωσε ακόμα πως «σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες οι ειδικοί, 40 ώρες με θερμοκρασίες 16 με 17 βαθμούς μέσα στη θάλασσα είναι το μάξιμουμ που μπορεί να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός και ως εκ τούτου όσο περνούν οι ώρες και δεν εντοπίζονται άλλοι ζώντες, το πιθανότερο είναι ότι σε κάποια στιγμή θα εντοπιστούν και άλλα πτώματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων πάνω στη βάρκα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αφού υπάρχουν διάφορα νούμερα που αναφέρουν από 20 μέχρι και 25 πρόσωπα».
Σήμερα, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας μετά τις καταθέσεις που θα δώσουν οι δύο επιζώντες, «θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από που ξεκίνησαν αυτοί οι άνθρωποι, ποιος ήταν ο προορισμός τους, εάν θα έρχονταν στην Κύπρο ή θα πήγαιναν αλλού. Ακόμα και το γεγονός ότι στη βάρκα επέβαιναν άνδρες από τη Συρία δεν είναι 100% σίγουρο, υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να ήταν Σύριοι».
Αυτό, σημείωσε «που είναι δεδομένο είναι πως ήταν νεαροί άνδρες, ηλικίας από 25 μέχρι 30 ετών, έτσι τουλάχιστον εκτιμούν όσοι είδαν τους ζώντες και τους νεκρούς. Ωστόσο στα πρόσωπα που είναι αγνοούμενα δεν γνωρίζουμε κατά πόσον υπήρχαν γυναίκες ή παιδιά, μάλλον ήταν μόνο άνδρες» είπε και εξήγησε πως «αυτό επίσης θα διευκρινιστεί σήμερα από τις καταθέσεις των δύο επιζώντων».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Πάλμας είπε ότι «όπως προβλέπεται μέσα από τη Νομοθεσία και τη διαδικασία, μέλη της Αστυνομίας θα μεταβούν στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου όπου νοσηλεύονται οι δύο επιζώντες για να πάρουν καταθέσεις».
Όσον αφορά τους νεκρούς, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση πότε θα γίνουν οι νεκροτομές στις σορούς τους, αλλά το πιο πιθανόν είναι να γίνουν σήμερα».
Πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε μέσα από τα σακίδια που είχαν μαζί τους οι άτυχοι αυτοί νέοι, να εντοπίσουμε κάποια στοιχεία τους για να γίνει ταυτοποίηση τους και να μάθουμε εάν έχουν συγγενείς και από που προέρχονται, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με τις σορούς».
Σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Αμυνας απάντησε πως «η πληροφορία που δόθηκε από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) στο ΚΣΕΔ δόθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου». Πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά τη λήψη της πληροφορίας μετέβησαν στη περιοχή σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας χωρίς όμως να εντοπίσουν οτιδήποτε». «Συγκεκριμένα τα σκάφη έκαναν έλεγχο σε περιοχή 1200 τετραγωνικά μέτρα και δεν εντοπίστηκε τίποτε», είπε και πρόσθεσε πως «χθες κατά τη διάρκεια περιπολίας ρουτίνας εντοπίστηκε ο ένας επιζών και στη συνέχεια και ο δεύτερος».
Όπως είπε ο Βασίλης Πάλμας «οι περιπολίες που γίνονται στη θάλασσα είναι ρουτίνας, δηλαδή είτε υπάρχουν πληροφορίες είτε όχι, είτε υπάρχει είτε όχι έκρυθμη κατάσταση στη περιοχή, τα σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς βγαίνουν στη θάλασσα κάνοντας ουσιαστικά άσκηση».
Σημείωσε ακόμα ότι «είναι τακτική και συνηθισμένη η συγκεκριμένη έξοδος από σκάφη είτε του Λιμενικού είτε της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα διεθνή χωρικά ύδατα».
Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Αμυνας απάντησε πως «λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλες οι πληροφορίες που παίρνουμε είτε από ΜΚΟ είτε από άλλες πηγές».
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στη περιοχή, είτε αφορά τη Συρία, το Λίβανο, είτε άλλες πληροφορίες που λαμβάνουμε και πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από μέρους της Δημοκρατίας» κατέληξε.