Με βούλα της Ιεράς Συνόδου η Μονή Κύκκου φουλάρει τις μηχανές για μεγάλη ανάπτυξη στην Έγκωμη σε έκταση γης συνολικού εμβαδού 331,450 τ.μ. Από το σύνολο του τεμαχίου η δόμηση θα καλύψει τα 324.855 τ.μ.
Για την έγκριση της ανάπτυξης συνέρχεται εκτάκτως στις 24 Μαρτίου η Ιερά Σύνοδος, της οποίας απαιτείται η έγκριση, ειδικά για τόσο μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις. Η ανάπτυξη του χώρου, που ανήκει στη Μητρόπολη Κύκκου, θα υλοποιηθεί κατόπιν συμφωνίας με επενδυτές και τη σχετική πρόταση θα καταθέσει ενώπιον της Συνόδου ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος.
Ο Μητροπολίτης αναμένεται να ενημερώσει την Σύνοδο για τα έργα που προγραμματίστηκε να υλοποιηθούν και να ζητήσει την έγκριση του σώματος, η οποία είναι μεν απαραίτητη (επειδή υπερβαίνει τα συγκεκριμένα ποσά που είναι καθορισμένα) αλλά θεωρείται δεδομένη. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει τη Μητρόπολη να ανακάμψει ύστερα από όσα συνέβησαν μετά την οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε και την Εκκλησία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στην έκταση της υπό προώθηση ανάπτυξης (πλησίον του Μετοχίου Κύκκου και έναντι των γραφείων του «Φιλελευθέρου»), θεωρητικά θα μπορούσαν να διαχωριστούν 500-600 οικόπεδα, αλλά επελέγη η οδός της μεικτής ανάπτυξης η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χρήσεις: Οικιστική, τουριστική, εμπορική, αναψυχής, γραφειακή, εκπαίδευση, ιατρική, δημόσιο πράσινο, κοινοτικός εξοπλισμός
Ειδικά όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη, οι μελετητές καταγράφουν ότι θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων το οποίο θα αποτελείται από 255 δωμάτια. Εξάλλου, οι προτεινόμενες ιατρικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν τμήματα παθολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής-γυναικολογικής χειρουργικής και πρώτων βοηθειών, ενώ η προτεινόμενη χρήση εκπαίδευσης αφορά την Ακαδημία Επιστημών Κύπρου και θα περιλαμβάνει αίθουσες τελετών και συνεδριάσεων.
Σημειώνεται εξάλλου, πως το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας Έγκωμης (το οποίο βρίσκεται στον προτεινόμενο χώρο της ανάπτυξης) θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.
Οι οικιστικές μονάδες θα καταλαμβάνουν το 32% της έκτασης (63.526τμ), οι εμπορικές χρήσεις το 15% (35.733τ.μ), οι γραφειακοί χώροι 28% (56.586 τ.μ), το ξενοδοχείο το 12% (23.821), οι χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας το 6% (11.911 τ.μ.) και η εκπαίδευση μαζί με άλλες χρήσεις το 4% (9.940 τ.μ.).
Οι αρχικοί αλλά και οι αναθεωρημένοι σχεδιασμοί αφορούσαν κυρίως τον διαχωρισμό γης σε επτά μέρη, το οποίο μεταγενέστερα τροποποιήθηκε, σε οκτώ μέρη, και ακολούθως στον υφιστάμενο σχεδιασμό που αφορά 12 μέρη.
Στις θετικές επιδράσεις του Έργου, οι μελετητές αναφέρουν πως αυτές αφορούν κυρίως σε κοινωνικοοικονομικά οφέλη, όπως είναι:
Η εργοδότηση τοπικού εξειδικευμένου και άλλου πληθυσμού, καθ’ όλα τα στάδια του Έργου, ο επηρεασμός του αναπτυξιακού χαρακτήρα της περιοχής και η δημιουργία πόλου συγκέντρωσης και ανάπτυξης πολλαπλών χρήσεων.
Σημειώνεται, πως το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας στην υπό ανάπτυξη περιοχή επιτρέπει την ενιαία ανάπτυξη της ιδιοκτησίας με μεικτές χρήσεις όπως είναι η οικιστική, η εμπορική, η γραφειακή και η ξενοδοχειακή χρήση.