Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, με βάση τον οποίον σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα κατέθεταν τις απόψεις και εισηγήσεις τους στην υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, επί του συνόλου της πρότασης του Υπουργείου για το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι μάλλον αλλάζει.

Κι αυτό επειδή, όπως πληροφορείται ο «Φ», η ΠΟΕΔ ζήτησε παράταση χρόνου, γύρω στις δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου για να τοποθετηθεί.


Η οργάνωση των δασκάλων αυτή την περίοδο μελετά ενδελεχώς την πρόταση του Υπουργείου και καταγράφει απόψεις, θέσεις και εισηγήσεις.

Μέσα από τις πυρετώδεις διεργασίες της, η ΠΟΕΔ επιθυμεί να καταθέσει ολοκληρωμένες θέσεις στην Υπουργό για τα σημεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση της επίσημης πλευράς.


Αναφορικά με την ΟΕΛΜΕΚ, υπενθυμίζεται πως έχει καταθέσει τις δικές της θέσεις δημόσια την περασμένη Πέμπτη, αναμένοντας τα επόμενα βήματα από πλευράς υπουργείου Παιδείας.


Μεταξύ άλλων, η ΟΕΛΜΕΚ διαφωνεί με τη δημιουργία θέσης Ανώτερου Εκπαιδευτικού, όπως προτείνει το Υπουργείο, αντιπροτείνοντας περισσότερες θέσεις βοηθών διευθυντών.

Επίσης, η οργάνωση των καθηγητών προκρίνει την αύξηση των ατόμων που θα αξιολογούν τον εκπαιδευτικό προτείνοντας ένα ακόμη επιθεωρητή εκτός του ενός και του διευθυντή της σχολικής μονάδας, όπως προνοεί η πρόταση του Υπουργείου.


Όσον αφορά στην επόμενη μέρα ή καλύτερα στη φάση που θα ακολουθήσει μετά την κατάθεση των απόψεων των οργανώσεων, αυτή αναμένεται να κρατήσει άλλες δύο εβδομάδες.

Περίοδος κατά την οποία το υπουργείο Παιδείας θα επανέλθει με την επικαιροποιημένη του πρόταση, η οποία θα εμπλουτιστεί με εισηγήσεις των εκπαιδευτικών φορέων, με τις οποίες θα υπάρξει συμφωνία.


Στόχος είναι να κατατεθεί μία πρόταση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Πάντως από πλευράς υπουργείου Παιδείας σημειώνεται πως όταν ολοκληρωθεί και αυτή η φάση, η πρόταση θα κατατεθεί κι επίσημα πλέον σε Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχει στη Βουλή, με σκοπό να ισχύσει με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών.


Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ» αναφορικά με την οικονομική πτυχή της πρότασης που παρουσιάστηκε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, προνοούνται μέχρι και 55 νέες θέσεις επιθεωρητών και για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες καθώς και 540 νέες θέσεις ανώτερου εκπαιδευτικού.


Το κόστος για το οποίο γίνεται λόγος, ανέρχεται σε περίπου €12.000.000 στα πέντε χρόνια και μετά το 2027 θα αρχίσει να κοστολογείται.

Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα, θα ισχύουν εάν και εφόσον το σχέδιο που προτείνεται από το Υπουργείο «κλείσει» και συμφωνηθεί με αυτά τα δεδομένα, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι και η απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.