Η κυβέρνηση «κούρεψε» το αντιστάθμισμα που καταβάλλουν οι επενδυτές για τον επιπλέον συντελεστή δόμησης που τους παρέχεται από το κράτος (υπό μορφή κινήτρου) και το οποίο χρησιμοποιείται από τον ΚΟΑΓ για να αποκτήσουν οι πολίτες οικίες και διαμερίσματα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν στο παζάρι.
Η μείωση του ποσοστού του αντισταθμίσματος από τους επενδυτές που είναι 50% ή 70% της αξίας της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης (αναλόγως του αν εφαρμόζεται εντός ή εκτός των καθορισμένων περιοχών) περιορίζεται τώρα στο 20%.
Την ίδια ώρα, παραχωρείται στους επενδυτές επιπλέον συντελεστής δόμησης μεταξύ 10% και 25%.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25% αφορά ιδιοκτησίες εντός ορίου ανάπτυξης στα τοπικά σχέδια (κυρίως στις πόλεις), κατά 10% αφορά ιδιοκτησίες εκτός ορίου ανάπτυξης στα τοπικά σχέδια, και κατά 10% αφορά ιδιοκτησίες που εμπίπτουν στη Δήλωση Πολιτικής.
Οι πιο πάνω ρυθμίσεις αφορούν την επέκταση υφιστάμενων σχολικών κτηρίων Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) αλλά και τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων.
Την ίδια ώρα, γίνεται σκόντο και στις εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών (που οφείλει να υλοποιήσει ο επενδυτής) κατά 25%.
Συγκεκριμένα, με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «παρέχεται απόκλιση από τα καθορισμένα στα σχέδια ανάπτυξης πρότυπα (εμβαδόν ανοικτών χώρων και αθλοπαιδιών), με μείωση των απαιτούμενων προτύπων κατά 25% (το μέγιστο) ώστε να λαμβάνεται υπόψιν η αύξηση της τιμής της γης και η αναγκαιότητα για δημιουργία σχολείων σε περιοχές που πλέον οι ευκαιρίες για εξεύρεση γης του εμβαδού που καθορίζεται στα πρότυπα για εκπαιδευτικά ιδρύματα για την ύπαιθρο είναι εξαιρετικά περιορισμένες».
Σε υφιστάμενες μονάδες γίνεται έκπτωση και στον αριθμό των χώρων στάθμευσης οι οποίοι μειώνονται. Γίνεται λόγος για «μικρό αριθμό χώρων στάθμευσης για το προσωπικό».
Σημειώνεται, πως στα τοπικά σχέδια υπάρχει πρόνοια με βάση την οποία στην περίπτωση νέων σχολών Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης που προτείνονται (σε περιοχές ανάπτυξης με συντελεστή ίσο ή μεγαλύτερο του 100%) η Πολεοδομική Αρχή μπορεί να επιτρέψει αύξηση του συντελεστή δόμησης μέχρι 80%.
Σχετικά με τους χώρους για αθλοπαιδιές, στα σχέδια ανάπτυξης καθορίζεται πως ο ελάχιστος χώρος για Δημοτικά είναι 8.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) για τα Γυμνάσια είναι 13.000τ.μ. και για τα Λύκεια 16.000τ.μ.
Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται πως τα εμβαδά θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% του καθορισμένου εμβαδού, αλλά προστίθεται, πως την περίπτωση ιδιωτικού σχολείου το ελάχιστο εμβαδόν που απαιτείται θα είναι 4.630τ.μ. Ειδικά για τις σχολές Μέσης Εκπαίδευσης προνοείται ότι το ελάχιστο εμβαδόν για αθλοπαιδιές θα είναι 9.250τ.μ.
Ειδικά όσον αφορά την πτυχή του αυξημένου συντελεστή δόμησης που παρέχεται, τεχνικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε υποδεικνύουν, πως αν για παράδειγμα ένα τεμάχιο γης έχει εμβαδόν 10.000τ.μ. και στα 5.000τ.μ. μπορούν να κτιστούν σχολικά κτήρια, ενώ στα υπόλοιπα 5.000τ.μ. οικιστικές μονάδες, με την αύξηση του συντελεστή κατά 25%, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συντελεστή δόμησης για τα σχολικά κτήρια σε 1.250τ.μ.
Αυτό σημαίνει, πως ο ιδιοκτήτης/ επενδυτής έχει την ευχέρεια να αξιοποιήσει 3.750τ.μ. (από τα 5.000 που θα χρησιμοποιούσε αν δεν υπήρχαν τα κίνητρα) και τα εναπομείναντα 6.250τ.μ. μπορούν να αξιοποιηθούν για οικιστική χρήση, κάτι το οποίο συνεπάγεται επιπλέον έσοδα από την πώληση των μονάδων που θα ανεγερθούν.
Όσον αφορά την ταχεία αδειοδότηση, το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή θα λειτουργήσει εις βάρος άλλων αιτήσεων (για ανάπτυξη) που εκκρεμούν.
Αφορά σε νέα εκπαιδευτήρια, ή μετατροπές σε υφιστάμενα
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιο κινήτρων που εξήγγειλε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας των έργων και θα δημιουργήσει κλίμα επενδύσεων στον στρατηγικό αυτό τομέα, έχοντας υπόψιν τις ανάγκες για ξενόγλωσσα σχολεία λόγω γεωπολιτικών αλλαγών.
Με βάση το σκεπτικό αυτό, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι γεωπολιτικές αλλαγές θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια ώστε να είναι συμφέρουσα η επένδυση εκατομμυρίων, αφού τα κίνητρα δεν αφορούν πανεπιστήμια των οποίων οι φοιτητές μπορούν να ζήσουν και χωρίς τους γονείς τους.
Η περίπτωση των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων προϋποθέτει και την κάθοδο των γονέων, οι οποίοι θα διαμένουν στην Κύπρο με σκοπό να επιβλέπουν και τα ανήλικα παιδιά τους, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει νέες στεγαστικές ανάγκες κ.ο.κ.
Στο σχέδιο αναφέρεται, επίσης, πως «τα πολεοδομικά κίνητρα που αφορούν αύξηση του επιτρεπόμενου (με βάση το ισχύον σχέδιο ανάπτυξης) συντελεστή δόμησης, θεωρούνται παγκόσμια ως ένα εργαλείο που είναι δυνατόν να συμβάλει αποτελεσματικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, στην αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών, στην ενθάρρυνση υλοποίησης από τον ιδιωτικό τομέα στοχευμένων αναπτύξεων και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για επίτευξη των στόχων του κράτους σε στρατηγικούς τομείς».
Σημειώνεται, πως για την ανάκαμψη της οικονομίας δόθηκαν «προσωρινά» κίνητρα το 2013 και τα οποία έκτοτε ανανεώνονται, παρ’ όλον ότι η οικονομία ανέκαμψε σε βαθμό που παρουσιάζεται από τις πλέον ανθηρές στην ΕΕ.
Το πιο πάνω ειδικό σχέδιο έχει ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και εφαρμόζεται σε αιτήσεις για νέα εκπαιδευτήρια, ή για προσθήκες/ μετατροπές σε υφιστάμενα εκπαιδευτήρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο σχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια ως προς το πότε πρέπει να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί και το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσον ο επενδυτής που θα εξασφαλίσει τα κίνητρα θα έχει απεριόριστο χρόνο για να τα υλοποιήσει. Πάντως, στο σχέδιο δεν καθορίζεται συγκεκριμένος χρόνος υλοποίησης.
Σημειώνεται πως οι τρέχουσες γεωπολιτικές συγκυρίες δεν θα ισχύουν επ’ άπειρον, οπόταν αν οι επενδύσεις δεν υλοποιηθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα χάνεται το στοιχείο της συγκυρίας και απλώς μένουν τα κίνητρα στους επενδυτές με μελλοντική αξιοποίηση ή με πώληση του επιπλέον συντελεστή δόμησης.
Το ειδικό σχέδιο εφαρμόζεται σε τεμάχια τα οποία είναι καθορισμένα ως Ζώνη Δημόσιων και άλλων Αστικών Χρήσεων, σε Εμπορικές Ζώνες, και σε Οικιστικές Ζώνες και ειδικότερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επιτρέπεται επίσης και εκτός ορίου ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, καθώς επίσης και σε καθορισμένες Περιοχές Εξειδικευμένων Αναπτύξεων. Και, βεβαίως, επιτρέπεται στις περιοχές των τοπικών σχεδίων και της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο.