Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της δικαιοσύνης ενόψει της ίδρυσης δύο νέων εξειδικευμένων Δικαστηρίων.
Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρθηκε από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κατερίνα Σταματίου, υπάρχει ανάγκη για την στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και για τα νεοσύστατα Ναυτοδικείο και Εμπορικό Δικαστήριο. Η ψήφιση της νομοθεσίας που ιδρύει τα δύο νέα Δικαστήρια έγινε το 2022 και ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει.
Για τη λειτουργία του Ναυτοδικείου, απαιτούνται δυο κτήρια, αφού θα υπάρχει ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Το ένα Ναυτοδικείο και το Εμπορικό Δικαστήριο θα λειτουργούν στη Λεμεσό και θα συστεγάζονται.
Ενόψει των αναγκών αυτών, ο υπουργός Μεταφορών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, ανέλαβε να διαβιβάσει στις υπηρεσίες του υπουργείου του το αίτημα ώστε να εντοπιστούν τα υποψήφια κτήρια για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες που υπάρχουν. Όσον αφορά το θέμα της στέγασης του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας εκκρεμεί εδώ και χρόνια, αφού προοριζόταν για το πρώην κτήριο «Άστρα» το οποίο αγοράστηκε επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου, ανακαινίστηκε και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Τώρα ανακαινίζεται εκ νέου για να στεγάσει το Οικογενειακό Δικαστήριο.
Στη σύσκεψη, απασχόλησε και το νέο κτήριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, να αναφέρει ότι υπάρχει κονδύλι στον φετινό προϋπολογισμό για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πρόβλημα αφού η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει μετακινηθεί από τις εγκαταστάσεις της όπως ήταν η συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών. Ο χώρος αυτός ανήκε στο Στέμμα της Βασίλισσας της Αγγλίας και κατόπιν επαφών μεταβιβάστηκε στη Δημοκρατία για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των νέων Δικαστηρίων Λευκωσίας.
Μια σκέψη που έγινε για τη χρήση του πρώην κτηρίου της τράπεζας FBME που βρίσκεται έναντι του Μετοχίου Κύκκου για τις προσωρινές ανάγκες του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας μέχρι την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, φαίνεται να εγκαταλείπεται. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και το Ανώτατο, δεν θέλουν επιπρόσθετο κερματισμό των Δικαστηρίων. Αυτή τη στιγμή ένας δικηγόρος θα πρέπει να γυρίσει όλη τη Λευκωσία προκειμένου να εξυπηρετηθεί, αφού αλλού βρίσκεται το Ανώτατο και το Επαρχιακό Δικαστήριο της πρωτεύουσας, αλλού του Οικογενειακό Δικαστήριο και αλλού το Εφετείο.
Σημειώνεται ότι για το κτήριο της πρώην FBME επέδειξε ενδιαφέρον και η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) που σήμερα στεγάζεται στο πρώην κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας.