Η πλήρης αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του αστυνομικού Σώματος, 65 χρόνια από την ίδρυσή του, εισέρχεται σε φάση υλοποίησης. Όπως πληροφορείται ο «Φ», έχει δρομολογηθεί ήδη η πλήρης αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος για ανταπόκριση της Αστυνομίας σε επείγοντα περιστατικά.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκαθιδρυθεί νέος τρόπος διαχείρισης των περιστατικών με την εγκατάσταση νέου λογισμικού και λειτουργία νέων εγκαταστάσεων. Οι πληροφορίες της εφημερίδας μας κάνουν λόγο για το σύστημα «New Generation 112», στην υλοποίηση του οποίου θα συμβάλει και θυγατρική εταιρεία της ATHK (Cytacom).

Η «νέα γενιά», όπως είναι η πιστή μετάφραση της φράσης στα Ελληνικά, θα προνοεί κεντρική διαχείριση των επειγουσών κλήσεων για άμεση ανταπόκριση. Αναφερόμαστε σε όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται από πολίτες για να ανταποκριθούν υπηρεσίες όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Αυτό που θα επιτευχθεί με το σύστημα θα είναι η άμεση διαλογή των κλήσεων και η ταχύτατη ανταπόκριση της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών.

Μάλιστα, όπως έγκυρα πληροφορηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα και για τρεις ημέρες, επικεφαλής υπηρεσιών, όπως ο αρχηγός Αστυνομίας Θεμιστός Αρναούτης, ο αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος και ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ, βρίσκονταν στη Γαλλία προκειμένου ξένοι εμπειρογνώμονες να τους παρουσιάσουν τις δυνατότητες του συστήματος.

Πηγή του «Φ» ανέφερε ότι σε ακίνητο που χρησιμοποιεί η Αστυνομία θα ανεγερθεί κτήριο, οι εγκαταστάσεις του οποίου θα φιλοξενούν κέντρο ελέγχου μηνυμάτων. Πέραν από της μιας κεντρικής υπηρεσίας, στο κτήριο θα φιλοξενούνται μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πάντως, διόλου τυχαίο είναι που σε χθεσινό ενημερωτικό δελτίο Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, αναφέρθηκε πως ένας από τους στόχους της αναδιοργάνωσης είναι η «ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο τυγχάνουν χειρισμού οι κλήσεις στο 112 και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η ανταπόκριση σε σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά, με την εμπλοκή έμπειρων και καταρτισμένων μελών της Αστυνομίας».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το σύστημα διαχείρισης μηνυμάτων ήταν ευθύνη του «Κέντρου Ελέγχου Μηνυμάτων και της Ομάδας Υποστήριξης Λειτουργίας & Ανάπτυξης Επικοινωνιών (ΚΕΜ-ΟΥΛΑΕ)» της Αστυνομίας.

Αυτός ο τομέας αφορά τη διαχείριση των επικοινωνιών και των πληροφοριακών συστημάτων της Αστυνομίας Κύπρου, επιτρέποντας τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την υποστήριξη των επιχειρησιακών δράσεων. Είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των αστυνομικών ραδιοεπικοινωνιών, τη λήψη και αποστολή σημάτων και τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες για την αποτελεσματική αστυνόμευση.

Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, οι νέες εξελίξεις θα διαφοροποιήσουν άρδην τις μέχρι τώρα διαδικασίες.

Το μεγάλο στοίχημα

Αυτό που κατέστη σαφές χθες με ανακοίνωση της Αστυνομίας είναι ότι η αναδιοργάνωση 65 χρόνια μετά την ίδρυσή της εισέρχεται σε φάση υλοποίησης. Το είχε προαναγγείλει ο αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, με την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Σεπτέμβριο (30/9), ενώ χθες κατέστη ξεκάθαρο πως από τα λόγια περνά στην πράξη.

Όπως έγινε γνωστό χθες ο αρχηγός του αστυνομικού Σώματος ανέλυσε στους αστυνομικούς διευθυντές επαρχιών αλλά και τους διοικητές υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος το όλο θέμα, παρέχοντας πληροφόρηση για τους βασικούς πυλώνες, στους οποίους θα κινηθεί η αναδιοργάνωση.

Οι τρεις τομείς

Πληροφορίες μας για το περιεχόμενο των όσων ανέφερε ο αρχηγός Θεμιστός Αρναούτης στα ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας, αναφέρουν ότι το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί, πρώτον, στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του Σώματος, δεύτερον, στην καλύτερη δυνατόν διαχείριση κι αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και -τρίτον- στην εισαγωγή τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, καθίσταται σαφές πως η Αστυνομία Κύπρου χρειάζεται εισαγωγή λογισμικών που θα καταστήσει πιο εύκολο το έργο όσων μελών της Δύναμης υπηρετούν στην πρώτη γραμμή. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι αστυνομικοί ευρωπαϊκών κρατών μπορούν μέσω εφαρμογής στα κινητά τους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα υπόπτων, οχημάτων και εγκληματικών αρχείων.

Ο Θεμιστός Αρναούτης στην επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του είχε μιλήσει για την ανάγκη αναδιοργάνωσης και όχι τυχαία. Από τα τέλη της προηγούμενης 10ετίας ήταν ο επιβλέπων αξιωματικός συμβάσεων με την κοινοπραξία που παρείχε υπηρεσίες με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών συμβάσεων για αναδιοργάνωση του Σώματος.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Νοέμβριο του 2020 ο κ. Αρναούτης που τότε ήταν διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου (ΑΑΚ) είχε παρουσιάσει ως επικεφαλής της ομάδας έργου από πλευράς Αστυνομίας το πλάνο για αναδιοργάνωση και Εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας Κύπρου. Μαζί του στην παρουσίαση ήταν και οι προϊστάμενοι του έργου εκ μέρους της κοινοπραξίας Ernst & Young και Droman.

Η σύμβαση όταν προκηρυχθεί είχε ως ακολούθως: «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για την αποτελεσματική διαχείριση της υλοποίησης του έργου της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας Κύπρου, ώστε να καταστεί πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, τη διαφύλαξη της ειρήνης, την πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και τη σύλληψη και τη δίωξη των παρανομούντων».