Ανέλαβε το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης ως ο πρώτος Υφυπουργός, με τις προκλήσεις να είναι πολλές για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενός προβλήματος που μέχρι το 2022 ήταν μείζον ζήτημα για το κράτος που απειλούσε ακόμα και αυτή την συνοχή του. Ο Νικόλας Ιωαννίδης είδε κατάματα το πρόβλημα με την παράτυπη μετανάστευση, απέσυρε τον φράκτη από τη νεκρή ζώνη αφού δεν εξυπηρετούσε τους σκοπούς του, διαχειρίστηκε το θέμα των αλλοδαπών στη νεκρή ζώνη και μόλις προχθές πήρε τα εύσημα της ΕΕ (ως Κυπριακή Δημοκρατία) για επαναπατρισμούς μεταναστών.
Στη συνέντευξή του στον «Φ», αναφέρει ότι θεωρεί ως μεγαλύτερη την πρόκληση του μεταναστευτικού, την εξισορρόπηση ανάμεσα στις διεθνείς μας υποχρεώσεις και τη διατήρηση της ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, ενώ ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να απειληθούν ζωτικά εθνικά συμφέροντα και υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας». Δηλώνει πως βασικός στόχος είναι και η διατήρηση των αριθμών σε χαμηλά επίπεδα, με γνώμονα τη «φέρουσα ικανότητα» της χώρας μας να φιλοξενεί μετανάστες στο βαθμό δεν θα απειλούνται οι αντοχές και οι υποδομές της. Δηλώνει επίσης πως η χώρα μας έγινε πλέον μη ελκυστικός προορισμός για μετανάστες.
–Πού οφείλεται η ανατροπή στη διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών ώστε να είμαστε παράδειγμα προς άλλες χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ;
– Η ανατροπή οφείλεται στην αποφασιστική δράση της Κυβέρνησης, η οποία, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, υιοθέτησε μια νέα στρατηγική. Τα μέτρα που ελήφθησαν εστίασαν στη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τη βελτίωση των υποδομών και την αύξηση του αριθμού επιστροφών. Σε πρώτη φάση, επετεύχθη ο περιορισμός των μαζικών ροών, κυρίως Αφρικανών, που έφταναν αρχικά στις κατεχόμενες περιοχές με «φοιτητικές» θεωρήσεις και στη συνέχεια προωθούνταν από δίκτυα διακινητών στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Πράσινης Γραμμής. Διά της διπλωματικής οδού και μέσα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία, βελτιώθηκε ο βαθμός ελέγχου και μειώθηκε ο αριθμός των προσώπων που έφταναν στην Τουρκία με σκοπό να ταξιδέψουν στην κατεχόμενη Κύπρο για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Το 2024, για πρώτη φορά, οι επαναπατρισμοί ξεπέρασαν τις παράτυπες αφίξεις, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας.
Μάλιστα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX, σε συνάντηση που είχαμε στις 12 Μαρτίου απέδωσε τα εύσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη δουλειά που γίνεται στον τομέα των επαναπατρισμών και σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο. Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, με ορισμένες αιτήσεις να εξετάζονται πλέον εντός λίγων εβδομάδων. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε διεθνή προστασία σε όσους τη δικαιούνται, ενώ παράλληλα απορρίπτουμε αιτήσεις που υποβάλλονται καταχρηστικά, διευκολύνοντας έτσι τον επαναπατρισμό όσων δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής.
– Από τον Μάιο του 2024 μέχρι και σήμερα έχουμε μηδενικές αφίξεις δια θαλάσσης. Πού το αποδίδετε;
– Πράγματι, οι συντονισμένες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά και της Κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα των εκμηδενισμό των ροών δια θαλάσσης. Κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία με γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος, αλλά και οι διεργασίες εντός ΕΕ, τόσο για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή όσο και για την εξεύρεση λύσεων αναφορικά με τον περιορισμό των παράτυπων ροών προς την Ευρώπη. Παράλληλα, διενεργούνται θαλάσσιες περιπολίες από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Η αυξημένη επιτήρηση, καθώς και το σύνολο των μέτρων, που καθιστούν την Κύπρο, πλέον, ένα μη ελκυστικό προορισμό συνέβαλαν στο να έχουμε μηδενικές αφίξεις δια θαλάσσης.
-Ωστόσο η χώρα μας κατηγορείται για υποχρεωτικές επιστροφές το λεγόμενο push back και μάλιστα υπάρχει και σχετική απόφαση και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Πώς απαντάτε;
– Σε σχέση με την απόφαση του ΕΔΔΑ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται έλαβαν χώρα το 2020. Επί θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, εξ όσων γνωρίζω, οι οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας προς τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία είναι όπως οι περιπολίες διεξάγονται σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησαν οι περιπολίες δεν είχαμε περιστατικό απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συγχαρώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την Αστυνομία, το ΥΠΑΜ και την Εθνική Φρουρά για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν σε σχέση με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και της Πράσινης Γραμμής.
-Ποιες είναι σήμερα οι προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού και τι είναι αυτό που φοβάται η Ευρώπη περισσότερο;
– Οι προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη ανέκαθεν ήταν πολυδιάστατες και συνδέονται με γεωπολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αστάθεια σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζουν να ωθούν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων προς την Ευρώπη, με τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, να εξακολουθούν να δέχονται δυσανάλογες πιέσεις. Καθώς η μετανάστευση δύναται να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην εξισορρόπηση ανάμεσα στις διεθνείς μας υποχρεώσεις και τη διατήρηση της ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να απειληθούν ζωτικά εθνικά συμφέροντα και υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας.
-Στη Συρία υπάρχει μια εξομάλυνση της κατάστασης ωστόσο δεν έχουν χαρακτηρισθεί ακόμα από την ΕΕ κάποιες περιοχές της ως ασφαλείς, για να επιτρέπονται επιστροφές Σύρων. Ποια είναι η κατάσταση;
– Τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στη Συρία αποδεικνύουν τη ρευστότητα της κατάστασης επί του εδάφους. Ως Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύουμε ότι πρέπει να προωθηθεί αποτελεσματικά μια διαδικασία, στην οποία όλοι οι Σύροι θα μπορούν να συμβάλουν στην πολιτική μετάβαση, την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας τους, με σεβασμό και πλήρη προστασία όλων των μειονοτικών ομάδων, καθώς και των θρησκευτικών ελευθεριών. Η Συρία είναι γειτονική χώρα με μακρούς ιστορικούς δεσμούς και μας ενδιαφέρει η εξέλιξη. Η αποκλιμάκωση, χωρίς ξένη παρέμβαση, κυρίως από την Τουρκία, καθώς και η διατήρηση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, είναι απαραίτητες. Ως σωστά επισημαίνετε, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις αφορούν τον χαρακτηρισμό της Συρίας ως ασφαλούς χώρας, θα ληφθούν συλλογικά σε επίπεδο ΕΕ, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει και εξομαλυνθεί η κατάσταση επί του εδάφους. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεται η ροή Σύρων υπηκόων στα γραφεία του Υφυπουργείου, οι οποίοι αποσύρουν αιτήσεις ασύλου/ανακαλούν καθεστώς προστασίας και επιστρέφουν στη χώρα τους (1840 αποσύρσεις/ανακλήσεις, 1491 αποχωρήσεις).
Μείωση στην άφιξη ασυνόδευτων παιδιών
-Σε πρόσφατη έκθεσή της για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η Επίτροπος Διοίκησης είχε διαπιστώσει ότι σταμάτησαν οι μετακινήσεις ασυνόδευτων ανήλικων σε δομές εκτός του Κέντρου. Τι ακριβώς συμβαίνει και πως προτίθεται το Υφυπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα με αυτή την ευάλωτη κατηγορία μεταναστών;
– Το θέμα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελεί όντως μια ξεχωριστή πρόκληση. Αφουγκραζόμαστε επίσης τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων. Σήμερα, η αρμοδιότητα αυτή δεν έχει ακόμα αναληφθεί από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, κάτι που θα γίνει πριν το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε σε επικοινωνία και συνεργαζόμαστε στενά με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για επίλυση των όποιων πρόσκαιρων δυσκολιών και προβλημάτων τυχόν ανακύπτουν, με γνώμονα την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και την διατήρηση της ευρύτερης δημόσιας τάξης.
-Όμως κ. Υφυπουργέ τα ασυνόδευτα παιδιά που φθάνουν στην Κύπρο συνεχώς αυξάνονται γι’ αυτό και είναι μια πρόκληση ως προς τη διαχείριση αυτής της πτυχής του μεταναστευτικού, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι συχνά πυκνά δημιουργούν πολλά προβλήματα.
– Να που επιτρέψετε να σας υποδείξω ότι τα αριθμητικά στοιχεία δεν τεκμηριώνουν αυτή σας την άποψη. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτα ανήλικα άτομα μειώθηκαν στις 656 για το 2024, σε σύγκριση με 905 για το 2023, ενώ για τους πρώτους δύο μήνες του 2025 είχαμε μόνο 18 αιτήσεις από ασυνόδευτους ανήλικους. Αυτή η μείωση, είναι απότοκο της γενικότερης μείωσης στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Παρά τους μειωμένους αριθμούς όμως, το Υφυπουργείο προετοιμάζεται εντατικά ούτως ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει την αρμοδιότητα για τους ασυνόδευτους ανήλικους το συντομότερο δυνατό. Επίσης, τα μέτρα που έχει λάβει η Αστυνομία Κύπρου έχουν συμβάλει στη μείωση των περιστατικών βίας από ασυνόδευτους.
-Ποια έργα προωθούνται αυτή τη στιγμή για καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού;
– Οι προσπάθειες του Υφυπουργείου ως προς τη βελτίωση της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του μεταναστευτικού είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση έργων για την αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα βελτιωτικά έργα στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. Σημαντική ώθηση στις προσπάθειές μας, αναμένεται να δοθεί περί τα τέλη του 2025, με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων για την ανέγερση του Κέντρου Φιλοξενίας για αιτούντες διεθνή προστασία, καθώς και του Προαναχωρησιακού Κέντρου για πρόσωπα που θα επαναπατριστούν, στην περιοχή «Λίμνες» στην Μενόγεια.
Πέραν των έργων υποδομής, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και κέντρα αριστείας, το Υφυπουργείο προγραμματίζει επίσης εντός του 2025, την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για τον υπολογισμό της «φέρουσας ικανότητας» της Κύπρου σε σχέση με τον αριθμό μεταναστών που μπορεί να φιλοξενεί χωρίς να απειλούνται κρίσιμες υποδομές της (παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, οικονομία) και η κοινωνική συνοχή, καθώς και εργαλείων για την πρόβλεψη της παράτυπης μετανάστευσης. Η χρήση τέτοιων εργαλείων αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον βαθμό ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και να συμβάλει στην προσπάθεια εδραίωσης ενός συνολικού και σύγχρονου πλαισίου άσκησης της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργαζόμαστε εντατικά προς την κατεύθυνση της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης του Υφυπουργείου, όπως ο εξορθολογισμός του συστήματος της νόμιμης μετανάστευσης, μέσω απλοποίησης και διασύνδεσης των διαδικασιών, καθώς και ψηφιακού μετασχηματισμού όπου αυτό κριθεί εφικτό. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου προς το κοινό, αλλά και στην ενίσχυση της προσπάθειας για χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.
Γενικότερα, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι οι δαπάνες για το μεταναστευτικό αφορούν, κυρίως κατασκευαστικά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Εξάλλου, τα έργα αυτά ολοκληρώνονται εντός του 2025, συνεπώς θα εκλείψει η ανάγκη για χρηματοδότηση τέτοιων μεγάλων έργων. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι δεν λαμβάνουν επιδόματα όλοι οι αιτούντες άσυλο. Εξάλλου, με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων, οι αιτούντες παραμένουν, πλέον, για μικρό διάστημα στην Κύπρο, άρα μειώνεται το ποσό των επιδομάτων που παρέχεται, σε αντίθεση με το τι ίσχυε μέχρι το 2022.
“Go and see” για Σύρους στην μετά Άσσαντ εποχή
Πού βρισκόμαστε φέτος σε σχέση με αφίξεις, αιτήσεις ασύλου και επιστροφές;
– Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, είχαμε 368 παράτυπες αφίξεις, ενώ για την ίδια περίοδο υποβλήθηκαν 488 νέες αιτήσεις ασύλου. Αυτοί οι αριθμοί είναι εξαιρετικά μειωμένοι σε σύγκριση με το 2022 και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα που είχαμε κατά το τέλος του 2024. Παράλληλα, τους πρώτους δύο μήνες του 2025 έχουν καταγραφεί 2610 αναχωρήσεις, που περιλαμβάνουν τόσο εθελούσιες επιστροφές όσο και απελάσεις. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Ο βασικός μας στόχος είναι να διατηρούμε τους αριθμούς σε χαμηλά επίπεδα για να έχουμε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου που να διασφαλίζει διεθνή προστασία σε όσους πραγματικά τη δικαιούνται, ενώ θα επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να εκπληρώνει τις διεθνείς και ενωσιακές υποχρεώσεις της με γνώμονα τη «φέρουσα ικανότητα» της χώρας μας να φιλοξενεί μετανάστες στο βαθμό δεν θα απειλούνται οι αντοχές και οι υποδομές της.
-Τί γίνεται με την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας από παράτυπους μετανάστες;
– Αν και το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, το Υφυπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία τόσο με την Αστυνομία Κύπρου (Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) όσο και με το Υπουργείο Εργασίας, λειτουργοί του οποίου διεξάγουν ελέγχους για εντοπισμό περιστατικών παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών. Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών μας έχει υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων σε τομείς της βιομηχανίας, όπως εργοτάξια, οικοδομές, εστίαση, γεωργοκτηνοτροφία, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για πάταξη της παράνομης εργοδότησης, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο, πλέον αποκτούν δικαίωμα εργοδότησης εννέα μήνες μετά την υποβολή της αίτησής τους.
– Που βρίσκεται το θέμα της ένταξης στην κυπριακή κοινωνία των νομίμων μεταναστών και πώς θα αποφευχθεί η γκετοποίηση;
– Η στρατηγική για την ένταξη των νομίμως διαμενόντων μεταναστών, την οποία εκπονεί το Υφυπουργείο, θα συμβάλει στην αποτροπή φαινομένων γκετοποίησης και παραβατικότητας. Επίσης, θα συμβάλει στην ομαλή ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία, μέσω της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον, θα ενισχύσει την οικονομία, καθώς θα δώσει την ευκαιρία σε μετανάστες να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση σε εργασία (καταπολεμώντας με τον τρόπο αυτό την παράνομη/αδήλωτη εργασία).
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή διάσταση της μετανάστευσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλειοψηφία των κρατών μελών επιδεικνύουν αποφασιστικότητα σε σχέση με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δίδει έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ανάγκη για επαναπατρισμό όσων υπηκόων τρίτων χωρών δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν σε έδαφος της ΕΕ. Υπάρχει, επίσης, κοινή αντίληψη σε επίπεδο ΕΕ ότι πρέπει να συνεχιστεί η εθελούσια επιστροφή Σύρων στην πατρίδα τους. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται το πρόγραμμα ‘go-and-see’, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα σε Σύρους να επισκέπτονται την πατρίδα τους για να προετοιμάσουν την οριστική επιστροφή τους.
Θέση της Κύπρου είναι ότι, για να μην τύχει κατάχρησης αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει τα κριτήρια να είναι αυστηρά, δηλαδή να είναι περιορισμένο το χρονικό διάστημα όπου θα γίνονται αυτές οι επισκέψεις, όπως και ο αριθμός των επισκέψεων. Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τους Σύρους να επαναπατριστούν για να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της πατρίδας τους.
Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αλλοδαπών. Οι αιτούντες άσυλο, οι κάτοχοι διεθνούς προστασίας και οι νομίμως εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένας αλλοδαπός θεωρείται παρανόμως διαμένων στη Δημοκρατία και πρέπει να απελαθεί, εφόσον απορριφθεί το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει ή έχει λήξει η άδεια παραμονής του. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολυδιάστατο θέμα και γι’ αυτό η διαχείρισή του απαιτεί συνεργασία μεταξύ αρκετών υπουργείων και υπηρεσιών, κάτι το οποίο συμβαίνει (θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης, προστασίας συνόρων, υγείας, παιδείας, εργασίας).
Με την ευκαιρία της πρόσφατης διακαναλικής συνέντευξης του Προέδρου, ρωτήσαμε τον Υφυπουργό την άποψή του, σε σχέση και με το Υφυπουργείο του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει, γνωρίζει σε βάθος όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο – όπως και το μεταναστευτικό – και εργάζεται με πρόγραμμα και μεθοδικότητα για τη βελτίωση του κράτους. Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 90% των εξαγγελιών για το 2024 έχουν υλοποιηθεί. Ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε τόσο σοβαρή στοχοθεσία και επίτευξη στόχων σε τόσο μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση έχει πετύχει συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας, προέβη σε φορολογικό μετασχηματισμό ύστερα από πολλά χρόνια, στηρίζει την κοινωνία με διάφορα σχέδια και πολιτικές (στεγαστικό, επιχειρείν, επιδόματα), λαμβάνει μέτρα για δημογραφική ανάκαμψη, προχωρά σε τομές ενισχύοντας την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, την άμυνα και ασφάλεια, τον τομέα της ενέργειας κ.ά. Παράλληλα, με μεθοδικές κινήσεις έχει μεγεθύνει το διπλωματικό αποτύπωμα και έχει πετύχει αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς.
Όσο αφορά στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην καθοριστική συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνεργασία με γειτονικές χώρες και άλλες προσπάθειες εντός της ΕΕ, ώστε το προσφυγικό/μεταναστευτικό να βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε τόσο σε σχέση με την παράτυπη όσο και με τη νόμιμη μετανάστευση, καταλήγει.