«Η ιλαρά έχει επιστρέψει και αυτό αποτελεί προειδοποίηση», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Χανς Χένρι Κλούγκε και η Κύπρος δεν φαίνεται να εξαιρείται με τους παιδίατρους, κυρίως, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, εξαιτίας και του αυξημένου αριθμού περιστατικών που είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια του 2024.
Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΟΥ και της UNICEF, που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς στην ευρωπαϊκή περιοχή υπερδιπλασιάστηκαν το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι από τα 127.350 περιστατικά που καταγράφηκαν το 2024 στην περιοχή –η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία–, πάνω από το 40% αφορούσε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
«Η επιστροφή της ιλαράς αποτελεί προειδοποίηση. Χωρίς υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η υγειονομική ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη», υπογράμμισε ο Κλούγκε.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) –ανεξάρτητος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης– αναφέρει ότι η Ρουμανία βιώνει τη μεγαλύτερη έξαρση της νόσου, ενώ περιστατικά έχουν αναφερθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ECDC, από τις αρχές του 2024 έως τις αρχές του 2025, στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία καταγράφηκαν πάνω από 32.000 κρούσματα, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2023, όταν είχαν καταγραφεί 2.400 περιπτώσεις.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποιεί ότι η έξαρση της ιλαράς ενδέχεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς ο αριθμός των νέων περιστατικών κορυφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2024. «Αυτό δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ενεργά στην περιοχή και τα κρούσματα πιθανότατα θα αυξηθούν την άνοιξη του 2025», σημειώνει το ECDC.
Οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά το 2024 ήταν η Ρουμανία (27.568), η Ιταλία (1.097), η Γερμανία (637), το Βέλγιο (551) και η Αυστρία (542). Ωστόσο, περιστατικά έχουν καταγραφεί σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία).
Η ιλαρά προκάλεσε 18 θανάτους στη Ρουμανία και έναν στην Ιρλανδία.
Το ECDC επισημαίνει ότι το 86% των κρουσμάτων αφορά ανεμβολίαστα άτομα, με πολλά από αυτά να είναι παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.
Σε ο,τι αφορά την Κύπρο, κατά την περσινή χρονιά, είχαν καταγραφεί αλυσίδες μετάδοσης, κυρίως μεταξύ παιδιών ενώ κάποια παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται στο γεγονός ότι μετά την πανδημία (2020-2022) άρχισε να αυξάνεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών στην Κύπρο και ταυτόχρονα αρκετοι μετανάστατες προέρχονται από χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζονται οργανωμένα εμβολιαστικά προγράμματα με αποτέλεσμα νόσοι που έτειναν να εξασφανιστούν, όπως η Ιλαρά, να έχουν αρχίσει πλέον να επανεμφανίζονται.