Δύο νέα παράνομα υποστατικά φύτρωσαν στην καρδιά του Ακάμα, εντός περιοχών του Δικτύου Natura 2000, όπως καταγγέλλει το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας και Περιβάλλοντος Terra Cypria. Πρόκειται για αναψυκτήρια, τα οποία επηρεάζουν τους στόχους διατήρησης της Χερσονήσου Ακάμα και χωροθετούνται σε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, οι οποίες εμπίπτουν εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Το πρώτο παράνομο υποστατικό, που λειτουργεί ως αναψυκτήριο, εντοπίζεται στην τοποθεσία Πλάτανος, κοντά στο προστατευόμενο τοπίο Φαράγγι Άβακα. Το δεύτερο παράνομο υποστατικό, το οποίο επίσης λειτουργεί ως αναψυκτήριο, βρίσκεται στην περιοχή Άλημμα, κοντά στο προστατευόμενο τοπίο Άσπρος Ποταμός. Και τα δύο υποστατικά κατασκευάστηκαν και λειτουργούν χωρίς άδεια, εντός Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας των Δασών και Πολεοδομικού Καθεστώτος Ακτής και Περιοχής Προστασίας της Φύσης (Ζ4-ΠΦ).
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το ένα υποστατικό βρίσκεται εντός περιοχής αναπαραγωγής αρπακτικών πτηνών, όπως ο Ζάνος και ο Σπιζαετός, τα οποία αποτελούν είδη χαρακτηρισμού της ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα. Πρόκειται για χωροκρατικά είδη κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους, τα οποία δεν είναι ανεκτικά σε ενόχληση της περιοχής φωλεοποίησης της με κίνδυνο εγκατάλειψης. Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα είδη αρπακτικών πτηνών απαιτούν μια ζώνη μη-ενόχλησης σε ακτίνα 1 -2 χλμ. από τις φωλιές τους για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης.

Επιπλέον, το άλλο υποστατικό εμπίπτει εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) Λάρα-Τοξεύτρα, η οποία είναι η κύρια περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Chelonia mydas και Caretta caretta. Οι θαλάσσιες χελώνες και οι παραλίες ωοτοκίας τους προστατεύονται από την κυπριακή νομοθεσία, κοινοτικές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις, ενώ απαγορεύεται η κατασκευή οποιασδήποτε οικοδομής και η εγκατάσταση οποιουδήποτε υποστατικού στις εν λόγω παραλίες.

Σύμφωνα με τους περί Αλιείας Κανονισμούς, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άτομο να τοποθετεί σε οποιοδήποτε τμήμα της ΘΠΠ Λάρα – Τοξεύτρα κρεβατάκι, ομπρέλα, τροχόσπιτο, αντίσκηνο ή άλλο παράπηγμα. Σύμφωνα επίσης με το περί Προστασίας της Παραλίας Διάταγμα απαγορεύεται η κατασκευή ή/και τοποθέτηση οποιουδήποτε κατασκευάσματος, εντός της καθορισμένης Ζώνης Προστασίας της Παραλίας ή/και οποιουδήποτε τεμαχίου γης εφάπτεται αυτής.

Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria ζητά την άμεση ανάληψη δράσης από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Γεωργίας για την άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων, την αποξήλωση των παράνομων κατασκευών, την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Άρχους και την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, η οργάνωση ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες που θα αναληφθούν από τις συναρμόδιες αρχές εντός ενός μηνός.

Τμήμα Περιβάλλοντος για αναψυκτήρια σε Ακάμα: «Ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στην άρση παρανομιών»
Τα δύο υποστατικά (αναψυκτήρια), τα οποία χωροθετούνται εντός Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Χερσόνησος Ακάμα», εντόπισε το Τμήμα Περιβάλλοντος, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για τα αναψυκτήρια στην περιοχή. Το Τμήμα καλεί τον Δήμο Ακάμα να προχωρήσει άμεσα στην άρση των παρανομιών.
Τα υποστατικά, αναφέρει το Τμήμα Περιβαλλοντος, βρίσκονται σε ιδιωτικά τεμάχια, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Πλάτανος» και πλησίον της παραλίας Λάρας – Τοξεύτρας.
Αναφέρεται ότι το Τμήμα έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες ακόλουθα:
1. Επιτόπια διαπίστωση της ύπαρξης των κατασκευών.
2. Ενημέρωση της αρμόδιας αρχής (Δήμος Ακάμα) για άμεσα μέτρα εφαρμογής και επιβολής της κείμενης νομοθεσίας.
3. Διενέργεια ελέγχων ώστε να λαμβάνονται άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή κατασκευής και λειτουργίας παράνομων υποστατικών ή/και δραστηριοτήτων.
Τέλος, το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί τον Δήμο Ακάμα να προχωρήσει άμεσα στην άρση των παρανομιών.