Ισχυρισμοί για αξιόποινες ενέργειες από στέλεχος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας πήραν γραπτή μορφή, φέρονται να έφτασαν σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ενώ τέθηκαν υπόψιν και του αρμόδιου υπουργού, αυτού των Εσωτερικών. Λειτουργός της Θήρας με πολυετή θητεία στην εν λόγω υπηρεσία, κατήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο προϊστάμενό του για κατ’ ισχυρισμό αθέμιτες πρακτικές, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές σε περιστατικά και ημερομηνίες. Οι ισχυρισμοί του διατυπώθηκαν γραπτώς, αποστάλθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ενώ πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τέθηκαν και σε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης.
Απορρίπτονται
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με τον καταγγελλόμενο προϊστάμενο. Αμφότερα τα μέρη μάς ανέφεραν ότι το περιεχόμενο των καταγγελιών διερευνήθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό. Με άλλα λόγια, η θέση που μας εκφράστηκε ρητώς είναι πως οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται/ στοιχειοθετούνται, ενώ αντίθετα προέκυψαν στοιχεία που δείχνουν πως δεν υπήρχε παρανομία.
Οι ισχυρισμοί
Τα όσα καταγράφονται στην τρισέλιδη σχετική ενυπόγραφη επιστολή του καταγγέλλοντα, πάντως, είναι σοβαρά. Κύριος άξονας των όσων καταλογίζει είναι οι κατ’ ισχυρισμόν ενέργειες προϊσταμένου του σε τρία συγκεκριμένα περιστατικά λαθροθηρίας.
Το πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον υπογράφοντα λειτουργό της Υπηρεσίας Θήρας, σημειώθηκε την 1η Δεκεμβρίου. Μέλη της Υπηρεσίας που ενεργούσαν υπό τις οδηγίες του ανέκοψαν για έλεγχο στην περιοχή Λυθροδόντα ένα άτομο, το οποίο είχε κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια στο όχημά του, αλλά δεν φαινόταν με βάση την πλατφόρμα της Θήρας να έχει ανανεώσει την άδεια κυνηγίου για τα έτη 2024-25. Στην επιστολή του, υποστηρίζει ότι ο προϊστάμενός του έδωσε τηλεφωνικές οδηγίες να μην καταγγελθεί ο κυνηγός, με την αιτιολογία ότι υπήρχε πρόβλημα με την πλατφόρμα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Στην ίδια επιστολή προβάλλονται ισχυρισμοί για να καταδειχθεί ότι ο καταγγελλόμενος προϊστάμενος δεν ενήργησε με διαφανή τρόπο.
Το δεύτερο περιστατικό που χρεώνεται στον ανώτερο λειτουργό σημειώθηκε στις 4/12/2024 σε περιοχή μεταξύ των χωριών Αστρομερίτη και Ποτάμι. Διατυπώνεται ισχυρισμός ότι μέλος της Θήρας επιτέθηκε και κτύπησε με το κεφάλι κυνηγό, κατά τη διαδικασία ελέγχου του τελευταίου. Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται πως τον ενημέρωσε ο ίδιος ο κυνηγός για το περιστατικό και ότι έκανε αυστηρές συστάσεις στον υφιστάμενο του και μέλος της ομάδας του. Ο τελευταίος παρουσιάζεται να ανέφερε ότι η «κουτουλιά» δεν ήταν σκόπιμη, αλλά προέκυψε στην προσπάθειά του να παραλάβει το όπλο από τον κυνηγό, ο οποίος αντιστάθηκε. Ο συντάκτης της επιστολής και καταγγέλλων υποστηρίζει, παράλληλα, ότι ο προϊστάμενος του παρ’ όλο που έλαβε γνώση του παραπτώματος αυτού, αδιαφόρησε επιδεικτικά. Του «χρεώνει» ότι κουνούσε το χέρι απαξιωτικά όταν ενημερώθηκε σχετικά.
Τρίτο περιστατικό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που καταγράφονται, σημειώθηκε στις 11/12/2024. Η θέση που προβάλλεται είναι ότι, μετά από σύλληψη δυο προσώπων για λαθροθηρία στην περιοχή Μάμμαρι – Δένειας, ο ένας εξ αυτών κι ευρισκόμενος στον Αστυνομικό Σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς, ανέφερε ότι ο (καταγγελλόμενος στην προκειμένη) προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας τον οποίο γνωρίζει, έδωσε οδηγίες «αντί να τους εκδώσουμε δυο εξώδικα στον καθένα των €3.000, να εκδώσουμε μόνο ένα».
Τέλος ο καταγγέλλων λειτουργός της Θήρας καταλογίζει στον προϊστάμενό του πως αντί να τον επικροτήσει για την προσφορά του στην Υπηρεσία από το 1996, με ενέργειες που έκανε τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του ως ομαδάρχη και του ανέθεσε τον ρόλο λειτουργού ασφαλείας στην εργασία, «προφανώς εκδικητικά» όπως σημειώνει στην επιστολή.
Οι θέσεις του Υπουργείου
Ο «Φ» ζήτησε επίσημη θέση από το υπουργείο Εσωτερικών. Αρμόδιο πρόσωπο από το Υπουργείο επικοινώνησε αμέσως μαζί μας, παρουσιάστηκε ενημερωμένο για τις καταγγελίες που καταγράφονται στην επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Ιωάννου και ξεκαθάρισε πως από την πρώτη στιγμή διενεργήθηκε έρευνα. Μας ανέφερε συγκεκριμένα ότι προέκυψαν στοιχεία που δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της επιστολής. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο θέμα που τέθηκε τουλάχιστον σε μια περίπτωση περί μη έκδοσης άδειας κυνηγίου από πολίτη. Εξήγησε πως, όπως διαπιστώθηκε από στοιχεία, ο κυνηγός ήταν νομοταγής, είχε πληρώσει πολύ προηγουμένως για έκδοση άδειας και ότι ο λόγος που δεν εμφανιζόταν η άδεια στην πλατφόρμα της Θήρας, είχε να κάνει ξεκάθαρο με ζήτημα της ηλεκτρονικής τραπεζικής εντολής για πληρωμή του τέλους. Τόνισε πως κατά την έρευνα του Υπουργείου προέκυψαν και ανάλογα στοιχεία που στοιχειοθετούν την έγκαιρη συμμόρφωση του κυνηγού και καταρρίπτουν τις όποιες καταγγελίες περί μη έκδοσης άδειας. Μας υποδείχθηκε, ακόμη, ότι ο ισχυρισμός ότι κυνηγός δέχθηκε κουτουλιά, δεν υποστηρίζεται από κανένα ιατρικό πιστοποιητικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι παραπονούμενοι τέτοιων επιθέσεων κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία και τους δίδεται ειδικό έντυπο για να συμπληρωθεί από κυβερνητικό γιατρό. Μας ξεκαθαρίστηκε ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε για τη συγκεκριμένη περίπτωση του κυνηγού που ελεγχόταν για λαθροθηρία.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με τον καταγγελλόμενο προϊστάμενο. Ο τελευταίος, αφού πρώτα του θέσαμε ερωτήματα επί των ζητημάτων που εγείρονται, ανέφερε ότι γνωρίζει πως έγινε ανεξάρτητη έρευνα μετά από ενέργειες του Υπουργείου, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε. Δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε άλλο.