Δεν άγγιξαν καν στο νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές οι βουλευτές γιατί το θεωρούν ανεφάρμοστο λόγω και των αντιδράσεων των τοπικών αρχών, ωστόσο προωθείται πρόταση νόμου που θα απαγορεύει παντελώς το άναμμα φωτιάς.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα επιτρέπεται ούτε το άναμμα λαμπρατζιάς με αποτέλεσμα ένα έθιμο να απαγορευτεί. Το θέμα απασχόλησε χθες την Επιτροπή Νομικών της Βουλής η οποία σύσσωμη κατακεραύνωσε το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρές ποινές μέχρι και 10χρόνια φυλάκιση για το άναμμα χωρίς άδεια λαμπρατζιάς στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά. Εν είδη ομοβροντίας και οι δήμοι και κοινότητες έστειλαν στο πυρ το εξώτερο το νομοσχέδιο που ας σημειωθεί πήγε στη Βουλή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος ώστε να προλάβουμε το φετινό Πάσχα.

Ως έχουν τα πράγματα πλέον και εφόσον ψηφιστεί πρόταση νόμου που θα ετοιμαστεί από την Επιτροπή Νομικών ώστε να συμβαδίζει με τον νόμο για το άναμμα φωτιάς, θα απαγορευθούν παντελώς οι λαμπρατζιές και θα σβήσει ένα έθιμο δεκαετιών.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από την Αστυνομία, αν ψηφιστεί ανάλογη νομοθεσία τότε δεν έχει άλλη επιλογή από του να εφαρμόσει το νόμο και όποιος ανάψει φωτιά για λαμπρατζιά θα συλλαμβάνεται.

Πρώτος μίλησε ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει η σύμβαση της Στοκχόλμης που λέει ότι απαγορεύεται να ανάψεις φωτιές παντού. «Εμείς αφήσαμε τους γεωργούς να λαμβάνουν άδεια για να καψαλίζουν. Τώρα ερχόμαστε ως κυβέρνηση, να επιτρέπεται να ανάψεις φωτιά, γι’ αυτό θα υπάρχει σύγκρουση με νόμο περί τοπικής αυτοδιοίκησης και το θεωρώ απαράδεκτο. Αν προχωρήσετε θα σας καταγγείλω», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνονται, παρόλο που υπάρχει μια παράδοση, έρχεται η εκτελεστική εξουσία για να νομιμοποιήσουμε την παρανομία. Υπάρχουν διατάξεις για απαγόρευση φωτιάς και με το νομοσχέδιο επιτρέπουμε το άναμμα φωτιάς, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Χρυσοστόμου εξήγησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με το νομοσχέδιο να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο για να διατηρηθεί η παράδοση και να καθορίζονται διαδικασίες για το άναμμα πυρκαγιάς, με στόχο να προληφθούν ατυχήματα. Κάθετα αντίθετος με το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ένωση Δήμων ο οποίος ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν την εκπαίδευση και τα μέσα για να αναλάβουμε αυτό το έργο, «δεν είναι δουλειά δική μας. Ήρθε ένα νομοσχέδιο το οποίο μπάζει από παντού. Μόνο να βοηθήσουμε μπορούμε όχι να αναλάβουμε. Η Αστυνομία πρέπει ν’ αναλάβει και η Πυροσβεστική», κατέληξε.

Σε παρέμβασή του ο κ. Χρυσοστόμου ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες που λαμβάνουν οι αρχές τοπικής διοίκησης είναι να δώσουν την άδεια και μετά να ορίζουν ένα αρμόδιο άτομο το οποίο σε περίπτωση παραβίασης των όρων της άδειας, θα ενημερώσει την Αστυνομία για να παρέμβει. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη θέση των Δήμων ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου των κοινοτήτων, ο οποίος ανέφερε ότι οι χώροι δεν ανήκουν στις τοπικές αρχές για να δίνουν άδεια και διερωτήθηκε που θα βρίσκουν την ξυλεία για να παραχωρείται στους νεαρούς.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει κάθε χρόνο με το άναμμα λαμπρατζιάς. Παραθέτοντας στοιχεία στην Επιτροπή είπε ότι το 2020 η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 83 πυρκαγιές λόγω του εθίμου της λαμπρατζιάς, το ’21 σε 126, το ’22 σε 168, το ‘23 σε άλλα 235 και το 2024 σε 313 περιστατικά.