Τον κίνδυνο για σοβαρή επιδείνωση του προβλήματος τους αντιμετωπίζουν εκατοντάδες άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) με/χωρίς Υπερκινητικότητα εξαιτίας της παρατεταμένης έλλειψης που παρατηρείται και στα δύο διαθέσιμα, στην Κύπρο για την περίπτωση τους, φαρμακευτικά σκευάσματα.
Η κατάσταση φαίνεται ότι πλέον άρχισε να ανησυχεί ιδιαίτερα ψυχίατρους και ψυχολόγους, υπουργείο Υγείας και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ενώ χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με στόχο να βρεθούν τρόποι επίλυσης του προβλήματος.
Ένα άτομο με ΔΕΠ/Υ, ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του συνδέσμου ΔΕΠΥ Μαρίνα Γεωργίου, «όταν δεν λαμβάνει απρόσκοπτα την φαρμακευτική του αγωγή αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα τα οποία, σε κάποιες περιπτώσεις, το θέτουν σε κίνδυνο. Ένα παιδί το οποίο δεν λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή μπορεί να γίνει επιθετικό ή ένας ενήλικας λόγω μειωμένης συγκέντρωσης μπορεί, για παράδειγμα, ακόμα και να προκαλέσει ένα δυστύχημα στον δρόμο».
Τα δύο συγκεκριμένα φάρμακα (Concerta και Atomocetine σε διαφορετικές δυνάμεις), είπε η κ. Γεωργίου, «παρουσιάζουν συχνά ελλείψεις τα τελευταία τρία χρόνια. Τώρα η έλλειψη παρατηρείται από τα τέλη του 2024 και όπως έχουμε ενημερωθεί αναμένονται μικρά αποθέματα το επόμενο διάστημα».
Τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Υγείας, είπε η κ. Γεωργίου, «η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστούν χωρίς καθυστέρηση ποσότητες αρκετές για να καλύπτουν όλα τα άτομα που παίρνουν τα φάρμακα αυτά».
«Όπως έχουμε ενημερωθεί, η έλλειψη οφείλεται σε ανεπάρκεια αποθεμάτων από πλευράς κατασκευαστών η οποία μάλιστα έχει επηρεάσει και τις εξαγωγές από κάποιες χώρες της Ε.Ε. Στην Κύπρο, περιμένουμε να φθάσουν γύρω στις 700 συσκευασίες από κάθε ένα από τα δύο φάρμακα και σίγουρα η ποσότητα αυτή είναι και δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων με ΔΕΠ/Υ για ένα μήνα».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, είπε η κ. Γεωργίου, «αποφασίστηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αδειοδοτηθούν και να εισαχθούν στην Κύπρο άλλα αντίστοιχα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες και σίγουρα καταβάλλονται προσπάθειες για εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων των δύο φαρμάκων το συντομότερο δυνατό».
Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αποφασίστηκαν χθες, τέθηκε ως χρονοδιάγραμμα η 21η Μάρτιου ώστε να επανέλθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα με στόχο να καλυφθεί το τεράστιο κενό που συνεχώς γίνεται όλο και πιο έντονο.
«Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της διαχείρισης της ΔΕΠ/Υ επηρεάζοντας άμεσα τη λειτουργικότητα των ατόμων, είτε στην εκπαίδευση, όταν μιλάμε για παιδιά, είτε στην εργασία, την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα όταν μιλάμε για ενήλικες», τόνισε η πρόεδρος του συνδέσμου ΔΕΠ/Υ προσθέτοντας ότι «η παρατεταμένη έλλειψη των συγκεκριμένων φαρμάκων προκαλεί ταυτόχρονα σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΔΕΠ/Υ με πιθανές αρνητικές συνέπειες και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις».