Την πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της δημιουργίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η πρόταση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη, ο οποίος, μετά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε σε πρόσφατη είδηση που συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία. Όπως ανέφερε, δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκάλυψαν ότι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είχε παραχθεί υλικό παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο απεικονίζονταν μαθήτριες σε σκηνές σκληρού πορνό.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε την ανάγκη θεσμικής παρέμβασης για να αποτραπεί η εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω τεχνολογικών μέσων και να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών από τέτοια εγκλήματα.

Πριν από μία εβδομάδα, συνέχισε, η είδηση ότι η Europol διεξήγαγε πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την πάταξη υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που παράγεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ή άλλων σύγχρονων τεχνολογικών μέσων είχε προκαλέσει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό και εγκληματικό ζήτημα που απασχολεί πλέον συστηματικά τις διωκτικές αρχές, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της», ανέφερε ο Βουλευτής.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, η πρόταση νόμου προβλέπει την ποινικοποίηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που παράγεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ή άλλων σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Επίσης, συνέχισε, προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της ορολογίας σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με τον όρο «παιδική πορνογραφία» να αντικαθίσταται από τον όρο «υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».

Επιπλέον, ανέφερε, η πρόταση περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της κατοχής και διάδοσης εγχειριδίων που παρέχουν οδηγίες για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Τα εγχειρίδια αυτά, όπως είπε, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και περιλαμβάνουν πληροφορίες για την άγρα παιδιού, τον βιασμό ή την κατοχή σχετικού υλικού.