Πολιτική διάσταση λαμβάνει η υπόθεση σύλληψης του δημοσιογράφου Γιώργου Τάττη και του πολιτικού ακτιβιστή Οζ Καραχάν.

Το νέο δικαστικό επεισόδιο σε σχέση με τη σύλληψη τους κατά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου (2024), που μοιραία διασυνδέθηκε με την ελευθερία της έκφρασης, διαδραματίστηκε σήμερα το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Η υπόθεση προγραμματίστηκε για τις 20 Μαΐου προκειμένου οι δυο κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Η είδηση, βέβαια, προέκυψε από τον δικηγόρο των προαναφερθέντων Ευστάθιο Ευσταθίου. Ο τελευταίος, όπως ανέφερε και σε τοποθετήσεις του μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας, ζήτησε από την κατηγορούσα Αρχή «την ενδοαστυνομική επικοινωνία» που αφορά το επεισόδιο σύλληψης των Τάττη και Καραχάν.

Όπως υπονοήθηκε από τη νομική εκπροσώππηση των Τάττη και Καραχάν, θεωρούν πως υπήρξε πολιτική παρέμβαση προς την Αστυνομία τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να αναρτήσουν το πανό που οδήγησε και στη σύλληψή τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Ευστάθιος Ευσταθίου, έθεσε ως ζήτημα αρχής για διασφάλιση της δίκαιης δίκης τη μετάφραση του μαρτυρικού υλικού στη μητρική γλώσσα του Καραχάν. Επικαλέστηκε εναρμονιστική νομοθεσία του 2014 (Ν. 18(I)/2014) τον περί του Δικαιώματος σε Διερμηνεία και Μετάφραση κατά την Ποινική Διαδικασία Νόμο.

Ο Επαρχιακός Δικαστής Ανδρέας Αναγνώστου, ωστόσο, έκρινε πως το ζήτημα εγείρεται πρώιμα και ανέφερε πως υπάρχει δυνατότητα αυτό να τεθεί στη δίκη.

Όπως σημειώσαμε, ο Δικαστής όρισε την 20ή Μαΐου για απάντηση στις κατηγορίες. Μέχρι τότε θα ξεκαθαριστεί κατά πόσον η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής στην υπόθεση,  Στάλα Χατζηκωνσταντή,  θα ανταποκριθεί στο αίτημα της υπεράσπισης για διαβίβαση του μαρτυρικού υλικού.

Και στη σημερινή διαδικασία παρευρέθηκαν αρκετά πρόσωπα που θέλησαν να εκφράσουν υποστήριξη στους κατηγορούμενους. Ανάμεσα τους στελέχη των Οικολόγων και της ΕΔΕΚ.

Τα δυο πρόσωπα είχαν τεθεί υπό σύλληψη την 1η Οκτωβρίου μετά από την προσπάθειά τους να αναρτήσουν πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ. Προκλήθηκε επεισόδιο μεταξύ των προαναφερθέντων και μελών της Αστυνομίας, που είχε ως αποτέλεσμα τα στελέχη της Δύναμης να φορέσουν χειροπέδες στους Τάττη και Καραχάν.

Το κοινό κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά οκτώ κατηγορίες, οι οποίες -μεταξύ άλλων- αφορούν (1) επίθεση σε όργανο τήρησης της τάξης, (2) αντίσταση ή παρεμπόδιση οργάνου τήρησης της τάξης, (3) ανησυχία, (4) δημόσια εξύβριση και (5) επίθεση εναντίον αστυνομικού.

Σημειώνεται πως το πανό που επρόκειτο να αναρτήσουν οι προαναφερθέντες, ανέφερε «ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ». Από την πρώτη στιγμή, εκφράστηκαν κομματικές αντιδράσεις για τη σύλληψη των προαναφερθέντων.

Aλληλεγγύη σε Τάττη-Καραχάν από Κύπριους στο Λονδίνο

΄Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Κυπρίων, ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συγκεντρώθηκε έξω από την Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους Οζ Καραχάν και Γιώργο Τάττη, με αφορμή την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση η ομάδα αναφέρει ότι οι Καραχάν και Τάττης συνελήφθησαν “βίαια και παράνομα” την 1η Οκτωβρίου 2024, ενώ προσπαθούσαν να αναρτήσουν πανό που έγραφε «Κυπριακή Δημοκρατία: Η μόνη λύση» και «Το απαρτχάιντ δεν είναι λύση», κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την κυπριακή ανεξαρτησία.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ερέν Αλί, εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων, δήλωσε πως μια ευρωπαϊκή χώρα συλλαμβάνει δύο πολίτες της “που αγωνίζονται ενάντια στην αδικία που συνεχίζεται στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια, που αγωνίζονται για να βάλουν τη δικαιοσύνη στο τραπέζι, αφού η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει να την αποδώσει”.

Η Αναστασία Γαβαλά, μέλος της Ένωσης Κυπρίων ανέφερε πως οι Καραχάν και Τάττης, “συνελήφθησαν άδικα επειδή μίλησαν ενάντια στην ιμπεριαλιστική λύση του Κυπριακού, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”.

Η Chloe Louca Berry, μέλος της ‘Ενωσης ανέφερε ότι ως Κύπριοι της διασποράς υποστηρίζουν «το δικαίωμα επιστροφής για όλο τον κόσμο που έχει εκτοπιστεί από την πατρίδα του, την Κύπρο, το Σουδάν, το Κονγκό, την Παλαιστίνη».

Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν και η Διεθνής Ένωση Λαϊκού Αγώνα (ILPS) αλλά και Ιρλανδοί ακτιβιστές.