Συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο μεγάλες προκλήσεις, που αφορούν στους τομείς της Αδειοδότησης και της Ύδρευσης, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας. Αυτό διαφάνηκε από τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τον απολογισμό των πρώτων οκτώ μηνών του έργου του ΕΟΑΛ, η στελέχωση του οποίου δεν είναι ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.
Στον τομέα Αδειοδότησης, παρά το γεγονός πως αυξήθηκαν οι ρυθμοί, κυρίως λόγω της βελτίωσης του συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ και έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι αριθμοί, αφού αφυπηρέτησαν αρκετοί λειτουργοί, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη άλλων 14 (7 αρχιτεκτόνων και 7 πολιτικών μηχανικών).
Σ’ ό,τι αφορά στις πολεοδομικές άδειες παραλήφθηκαν 1.709 αιτήσεις από τις οποίες διεκπεραιώθηκαν οι 402. Άλλες 432 βρίσκονται σε εξέλιξη, 362 μελετήθηκαν αλλά δεν μπορούν να εκδοθούν για διάφορους λόγους, ενώ οι υπόλοιπες δεν εξετάστηκαν. Χειρότερη είναι η κατάσταση στις άδειες οικοδομής, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως εργάζονται λιγότεροι απ’ όσοι όταν λειτούργησε ο οργανισμός, αφού περίπου το 30% του προσωπικού είτε αφυπηρέτησε, είτε είχε προσληφθεί για ορισμένο χρόνο. Κατά μέσο όρο, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Σοφοκλής Χριστοδουλίδης, εξετάζονται με το υφιστάμενο προσωπικό 130 πολεοδομικές αιτήσεις τον μήνα και 200 οικοδομικές. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από τον οργανισμό για αντιμετώπιση της κατάστασης, μέχρι να ολοκληρωθεί η στελέχωσή του, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ανέγερσης κτηρίου για να στεγαστούν οι τομείς Επιβολής, Πολεοδομικού και Οικοδομικού Ελέγχου. Στην απάμβλυνση του προβλήματος, αναμένεται να συμβάλουν, όπως αναφέρθηκε, τα διατάγματα του υπουργού Εσωτερικών για την αδειοδότηση μικρών αναπτύξεων.
Στον τομέα της Ύδρευσης σε κάποιες περιοχές, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει απώλεια που κυμαίνεται από 40-70%, λόγω των πεπαλαιωμένων δικτύων, με τον ΕΟΑΛ ν’ ανταποκρίνεται σε πάνω από 500 κλήσεις για διαρροές κάθε μήνα. Σε μια προσπάθεια ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έγινε αποτύπωση των δικτύων και καταγράφηκαν οι ανάγκες σε κάθε περιοχή, ώστε να ξεκινήσουν έργα τα οποία θα μειώσουν τις διαρροές.
Παρά την πρόοδο, που επιτεύχθηκε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, «εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως η ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η επιτάχυνση χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής». Ο κ. Χατζηχαραλάμπους κάλεσε το κράτος να συμβάλει έμπρακτα στην περαιτέρω στήριξη των μεταρρυθμιστικών δράσεων. «Σήμερα μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, έχουμε σαφή προσανατολισμό για το μέλλον και διαθέτουμε το σχέδιο για να φτάσουμε εκεί», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο ΕΟΑΛ έχει ήδη επιτύχει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των υπηρεσιών του, όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, αλλά και η οικονομική βιωσιμότητα.