Ανασυντάσσονται όλοι για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ στο παρασκήνιο προωθούνται διαδικασίες, από υπουργείο Υγείας, Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά πρωτίστως την καλύτερη και πιο ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ετοίμασε το σχέδιο ποιοτικών κριτηρίων που θα εφαρμόσει, και για σκοπούς αποζημιώσεων, στα ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, ο ΟΚΥπΥ έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του για δημιουργία ΤΑΕΠ κατηγορίας 2, δίπλα από τα υφιστάμενα Τμήματα στα κρατικά νοσοκομεία, ενώ αναμένεται η πρώτη επαφή μεταξύ του υπουργείου Υγείας, των δύο Οργανισμών (ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ) και όλων των άλλων εμπλεκόμενων επιστημονικών και όχι μόνο φορέων με στόχο να καταγραφούν οι απόψεις και να ετοιμαστεί ένα κοινό πλάνο βάσει του οποίου θα καθοριστούν, στη συνέχεια όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

ΤΑΕΠ κατηγορίας 2 στα κρατικά νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά τον ΟΚΥπΥ, ο σχεδιασμός του για λειτουργίας ΤΑΕΠ «κατηγορίας 2» δίπλα από τα υφιστάμενα Τμήματα στα κρατικά νοσοκομεία έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται τώρα οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τη συνέχεια. «Τα νέα αυτά ιατρεία, σύμφωνα με το πλάνο που ετοιμάστηκε, θα λειτουργήσουν δίπλα από τα υφιστάμενα ΤΑΕΠ. Δεν θα επηρεάζουν τα ΤΑΕΠ διότι σε αυτά δεν θα απασχολείται προσωπικό των ΤΑΕΠ ούτε θα χρησιμοποιούνται υφιστάμενες κλίνες. Θα είναι ανεξάρτητα», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Για τη στελέχωση των ιατρείων έχουν ήδη γίνει διαδικασίες, είπε ο κ. Χαριλάου και εξήγησε ότι «σε αυτά τα ιατρεία θα εξυπηρετούνται περιστατικά κατηγορίας 4 και 5». Στα ΤΑΕΠ των κρατικών νοσοκομείων, είπε, «χρησιμοποιείται συγκεκριμένος αλγόριθμος βάσει του οποίου καθορίζεται και το επείγον ενός περιστατικού.

Σύμφωνά με τον ορισμό των πέντε κατηγοριών:

–   Κατηγορία 1: Είναι θέμα ζωής και θανάτου και χρειάζεται άμεση εξυπηρέτηση.

–   Κατηγορία 2: Απειλείται η ζωή και χρειάζεται ταχεία εξυπηρέτηση.

–   Κατηγορία 3: Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αλλά υπάρχουν ενδείξεις που πρέπει να διερευνηθούν (στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής υποβάλλεται σε σειρά εξετάσεων μέχρι που να γίνει τελική διάγνωση).

–   Κατηγορία 4: Ο ασθενής χρειάζεται εξυπηρέτηση για μη απειλητική κατάσταση. Για παράδειγμα κάποιος που είχε ένα ατύχημα στο πόδι υποβάλλεται σε ακτινογραφία ή κάποιος κτύπησε στο κεφάλι του και χρειάζεται μια ραφή.

–   Κατηγορία 5: Το περιστατικό δεν είναι επείγον, χρειάζεται μόνο ιατρική εξέταση.

Στα νέα ιατρεία, «θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς των δύο τελευταίων κατηγοριών. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα για ακτινολογικές ή εργαστηριακές εξετάσεις κ.λπ. Αυτή θα είναι μια από τις βασικές διαφορές των νέων Τμημάτων από τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ. Δεύτερη διαφορά, θα είναι το γεγονός ότι στα εφημερεύοντα ιατρεία υπάρχει πρόσβαση μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού ενώ εδώ δεν θα χρειάζεται αυτή τη διαδικασία». Ο σχεδιασμός του ΟΚΥπΥ, είπε καταλήγοντας ο κ. Χαριλάου, «έχει ετοιμαστεί αλλά σίγουρα περιμένουμε να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας πριν προχωρήσουμε στις οποιεσδήποτε ενέργειες».

Ποιότητα υπηρεσιών μέσω κριτηρίων από τον ΟΑΥ

Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΥ, πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα υφιστάμενα ΤΑΕΠ του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού, δρ Μόνικα Κυριάκου, «το σχέδιο ποιοτικών κριτηρίων που ετοιμάσαμε το προηγούμενο διάστημα έχει ολοκληρωθεί περιλαμβανομένου και το στάδιο της διαβούλευσης των ποιοτικών κριτηρίων, ενώ ο Οργανισμός ολοκληρώνει εντός των ημερών και τον συσχετισμό των κριτηρίων αυτών με τις αποζημιώσεις των ΤΑΕΠ. Για το τελευταίο, θα δώσουμε πληροφορίες στα νοσηλευτήρια που εμπλέκονται εντός των επόμενων ημερών».

Το σχέδιο ποιοτικών κριτηρίων για τα ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ περιλαμβάνει:

>> Αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους ίδιους τους ασθενείς.

>> Καταγραφή του χρόνου από τη στιγμή της εγγραφής του δικαιούχου μέχρι την αξιολόγηση του από την ομάδα διαλογής.

>> Καταγραφή του χρόνου από τη διαλογή μέχρι τη διαχείριση από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.                                                                                                                                                      >> Καταγραφή του συνολικού χρόνου παραμονής του δικαιούχου στο ΤΑΕΠ.

>> Καταγραφή του χρόνου από την άφιξη του ασθενοφόρου μέχρι την παραλαβή του ασθενούς από το προσωπικό του ΤΑΕΠ και την αποδέσμευση του ασθενοφόρου.

>> Καταγραφή του ποσοστού των ασθενών σε σχέση με το σύνολο των ασθενών που εγγράφονται στα ΤΑΕΠ για την περίοδο υπό αξιολόγηση, οι οποίοι αποχωρούν πριν ή μετά τη διαλογή χωρίς να τύχουν διαχείρισης από το Τμήμα.

>> Καταγραφή του ποσοστού των ασθενών, σε σχέση με το σύνολο των ασθενών που εγγράφονται στο ΤΑΕΠ κατά την περίοδο υπό αξιολόγηση, οι οποίοι επισκέπτονται οποιοδήποτε ΤΑΕΠ εντός 72 ωρών από την προηγούμενη επίσκεψη τους.

>> Καταγραφή των μελών της ομάδας διαλογής οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη εκπαίδευση από αρμόδιο φορέα εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το σχέδιο του ΟΑΥ προβλέπει για την εξειδίκευση του προσωπικού των ΤΑΕΠ στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών αλλά και τη διαθεσιμότητα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται πρώτον, η διαθεσιμότητα επί 24ωρου βάσεως γιατρών που κατέχουν την ειδικότητα της παθολογίας, καρδιολογίας, γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής και ακτινολογίας και δεύτερο η διαθεσιμότητα επί καθημερινής βάσης γιατρών τουλάχιστον μιας από τις ειδικότητες της νευρολογίας, παιδιατρικής, εντατικολογίας, ακτινολογίας (με δυνατότητα διενέργειας πράξεων επεμβατικής ακτινολογίας).

Τα ποιοτικά κριτήρια του ΟΑΥ, θα επηρεάζουν, όταν αρχίσει η εφαρμογή τους ποσοστό μεγαλύτερο του 10% τις αποζημιώσεις των νοσοκομείων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Καθορίζει το πλάνο του το υπ. Υγείας

Η δημιουργία ΤΑΕΠ διαφόρων κατηγοριών περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το υπουργείο Υγείας, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δύο ημικρατικούς οργανισμούς της Υγείας (ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ) και αναμένεται ότι σήμερα θα γίνει μια πρώτη καταγραφή απόψεων και δεδομένων αφού ληφθούν υπόψη και οι εισηγήσεις όλων των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων, όπως είναι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος κ.λπ.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Υγείας ανέφερε στον «Φ» ότι «το Υπουργείο είναι σε συχνή επαφή με τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ ωστε να κατατεθεί και να συζητηθεί πρόταση ως προς το τι είναι πιο σωστό να γίνει και, παράλληλα, γίνονται συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένης της επιστημονικής κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα απασχόλησε πρόσφατα και τη Βουλή, ενώ στο τραπέζι προς συζήτηση βρίσκονται ήδη διάφορα σενάρια, κάποια εκ των οποίων, δεν αφορούν μόνο τα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Το σκηνικό, όπως όλα δείχνουν, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης της σημερινής κατάστασης η οποία οδηγεί σε ταλαιπωρία των ασθενών, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.