Αντί για «εξοικονομήσεις κλίμακας» που εξαγγέλλονταν από επίσημα χείλη και λειτουργούσαν ως κράχτης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , πάμε για εκτόξευση στην επιβολή τελών, όπως προκύπτει από δήλωση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου (ΕΟΑΑ) Γιάννη Καρούσου στον «Φ».
«Έχουμε υποχρέωση να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και να μην τους κοροϊδεύουμε, αλλά να τους ενημερώσουμε ότι η μεταρρύθμιση δεν θα είναι φθηνότερη από ότι ίσχυε προηγουμένως», είπε ο κ. Καρούσος, προσθέτοντας πως «αυτό που δεσμευόμαστε είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να νοικοκυρευτούν οι υπηρεσίες του ΕΟΑ, προκειμένου να προκύψουν εξοικονομήσεις οι οποίες, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα επιστραφούν στους πολίτες».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καρούσος ανέφερε, πως ήδη στα όρια του ΕΟΑ Αμμοχώστου η χρέωση στο νερό της υδατοπρομήθειας αυξήθηκε κατά 7,5%. Όπως εξήγησε, η αύξηση επεβλήθη προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αγοράς του νερού από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το κόστος λειτουργίας του συστήματος, αλλά και για την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες είναι επείγουσες αλλά και απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της παροχής νερού.
Όπως εξήγησε, το κόστος του νερού, παρ’ όλον ότι αυτό αγοράζεται προς 0,82 σεντ το κυβικό μέτρο, τελικά κοστίζει €1,31 ανά κυβικό μέτρο. Στο κόστος υπολογίζεται και η απώλεια στους αγωγούς μεταφοράς που φτάνει το 37% του συνόλου των ποσοτήτων που αγοράζονται. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως επειδή δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο η Αμμόχωστος όσο και η Πάφος δεν άγγιξαν τις χρεώσεις που ίσχυαν, κατά δημοτικό διαμέρισμα, αλλά επέβαλαν χρεώσεις σε όλους. «Εμείς αυξήσαμε το τέλος κατά 7,5%», είπε, για να προσθέσει: «Βεβαίως, στόχος είναι να επιβληθούν ενιαία τέλη σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα κάτι το οποίο θα γίνει όταν πληρωθούν οι θέσεις στον ΕΟΑ». Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στον Οργανισμό δεν υπάρχει ούτε διευθυντής ούτε και λογιστής ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες κενές θέσεις.
Όσον αφορά τα Κοκκινοχώρια, πέραν της αύξησης σε ποσοστό 7,5% στο νερό, επεβλήθη και τέλος χρήσης του αποχετευτικού κατά 0,34 σεντ ανά κυβικό μέτρο νερού που καταναλώνεται. Σημειώνεται, ότι στη Λευκωσία το τέλος χρήσης είναι 0,55 σεντ ανά κυβικό. Όταν ρωτήσαμε σχετικά τον κ. Καρούσο, ανέφερε ότι «δυστυχώς, το Συμβούλιο του αποχετευτικού Κοκκινοχωρίων δεν επέβαλλε τέλος χρήσης».
Σε ερώτηση «τι προτίθεται να πράξει ο ΕΟΑ προκειμένου να μειωθεί το κόστος;», ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια μείωσης των απωλειών νερού και, όπως είπε, αναμένεται απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο εστάλη επιστολή (κατόπιν δικής του υπόδειξης) για να χρηματοδοτηθεί ο έλεγχος των απωλειών των οποίων το κόστος κυμαίνεται σε €3,7 εκατ. ετησίως. Είπε, επίσης, πως οι απώλειες ανέρχονται σε 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο.
Ανέφερε, εξάλλου, πως στόχος είναι όπως οι χρεώσεις λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό κόστος του ΕΟΑ και επικαιροποιούνται μία φορά τον χρόνο και με βάση την πρακτική αυτή, όταν δεν καταγράφονται απώλειες να μειώνεται η χρέωση, ενώ όταν προκύπτουν απώλειες να αυξάνεται.
Ο κ. Καρούσος ανέφερε, επίσης, πως κάποιες από τις περιοχές οι οποίες καλύπτονται τώρα από τον ΕΟΑ Αμμοχώστου παρουσίαζαν τεράστια ελλείμματα ενώ άλλες πλεονάσματα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι τον ΕΟΑ Αμμοχώστου προβληματίζουν σοβαρά και οι χρεώσεις του αποχετευτικού, για το κόστος του οποίου θεωρεί ότι ευθύνεται το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με τα συμβόλαια υλοποίησης του αποχετευτικού συστήματος.
Σε παρατήρηση ότι η μεταρρύθμιση δεν φαίνεται να έχει πετύχει οικονομίες κλίμακας, ανέφερε: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά φαίνεται πως η μεταρρύθμιση δεν θα είναι φθηνότερη για τους πολίτες και είναι χαρακτηριστικό ότι βλέπουμε παντού φορολογίες και τέλη, από τα δημαρχεία μέχρι και τους ΕΟΑ, οι οποίοι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές προκλήσεις. Κάποια στιγμή θα προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες αλλά το θέμα είναι “με τι κόστος”», σημείωσε. «Προσωπικά δεν βλέπω να επιτυγχάνονται οι εξοικονομήσεις και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο», πρόσθεσε.
«Επαναλαμβάνω ότι οι ΕΟΑ είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι και αυτό σημαίνει ότι για να επιβιώσουν απλώς και όχι για να έχουν κέρδη, πρέπει να επιβάλουν φορολογίες. Δυστυχώς, όπως βλέπω τα πράγματα από την έως τώρα εμπειρία, ο κόσμος πληρώνει τη μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα είναι φθηνότερη όπως προβλεπόταν από τις εξαγγελίες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε για να μειώσουμε όλα τα έξοδα και να πετύχουμε εξοικονομήσεις ώστε να μειωθεί το κόστος προς όφελος του πολίτη», συμπλήρωσε ο κ. Καρούσος.