Γυναίκες που πέρσι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής ή συντροφικής βίας, εξαναγκάστηκαν από τον δράστη να μην έχουν καν κινητό τηλέφωνο ώστε να ζητούν βοήθεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) γύρω στις 500 γυναίκες που το 2024 ήταν θύμα βίας στην οικογένεια, υπέστησαν και καταναγκαστικό έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών τους δεδομένων, τους απαγορεύτηκε πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, ή ακόμα ο δράστης προχώρησε στην καταστροφή του κινητού τους.

Μετά τη διαπίστωση των στοιχείων αυτών, ο ΣΠΑΒΟ διοργανώνει εκστρατεία «Μαζί δίνουμε φωνή στα θύματα βίας, το παλιό σας τηλέφωνο σώζει ζωές» όπου θα συγκεντρώνει κινητά τηλέφωνα τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Όταν μια γυναίκα δεν έχει κινητό, δεν έχει ούτε φωνή, ανέφερε στο philenews η επιστημονική διευθύντρια του Συνδέσμου Άντρη Ανδρονίκου, προσθέτοντας ότι έτσι δεν έχει πρόσβαση για βοήθεια. Θέλουμε με αυτή την εκστρατεία να συγκεντρώσουμε κινητά, είτε μεταχειρισμένα είτε καινούργια που να μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές, ώστε να δώσουμε πρόσβαση σε θύματα για επικοινωνία αλλά και για βοήθεια, ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, το κινητό συμβάλλει στην επικοινωνία με τον έξω κόσμο και παράλληλα θα μπορεί μια γυναίκα να ζητήσει βοήθεια είτε από τον Σύνδεσμο, την Αστυνομία ή από το περιβάλλον της. Υπάρχουν γυναίκες, τόνισε, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι άνεργες και δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα κινητό, ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί να αποταθούν για βοήθεια.

«Ζητούμε την στήριξη του κόσμου ώστε να υλοποιήσουμε αυτή την εκστρατεία με επιτυχία, γιατί σίγουρα υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε γυναίκες που φεύγουν ή βρίσκονται σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον και δεν θέλουν να γνωρίζει ο δράστης ότι απέκτησαν κινητό.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει θέσει αυτό το διάστημα σε πιλοτική εφαρμογή το σχέδιο ΕΛΠΙΣ, όπου μια γυναίκα που θα επιλέγεται στη βάση κριτηρίων λόγω ιστορικού, να έχει στο κινητό της το κουμπί πανικού ώστε σε περίπτωση ανάγκης να το πατήσει για βοήθεια. Πρόκειται στην ουσία για εφαρμογή που θα την έχει ένα θύμα στο κινητό και αν νοιώσει την ανάγκη θα καλεί σε βοήθεια.