Σε μια σημαντική επένδυση για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας έχει προχωρήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων, θέτοντας σε λειτουργία το Πολυλειτουργικό Σύστημα Επιθεώρησης Οδοστρωμάτων, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης των χρηστών του οδικού δικτύου.
Το σύστημα, το οποίο παρουσιάζει καινοτομία στην επιθεώρηση των αυτοκινητοδρόμων, επιτρέπει την έγκαιρη και ακριβή μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος, χωρίς να απαιτείται το κλείσιμο δρόμων ή οποιαδήποτε διακοπή στην κυκλοφορία.

Ο «Φ» επισκέφθηκε τον χώρο όπου βρίσκεται το ειδικό όχημα, που προμηθεύτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Arrb Systems Αυστραλίας, μέσω θυγατρικής εταιρείας στη Σουηδία και το κόστος του μαζί με την πενταετή συντήρηση να ξεπερνά το €1 εκατ. Συνομίλησε με την ομάδα λειτουργίας του συστήματος η οποία στεγάζεται στο Κεντρικό Εργαστήριο του Τμήματος Δημοσίων Έργων και αποτελείται από τη Πρώτη Εκτελεστική Μηχανικό, Θέκλα Καδή – Ελευθερίου, τον Εκτελεστικό Μηχανικό, Μηνά Ταπάκη, την Πρώτη Τεχνικό Μηχανικό, Παναγιώτα Καδή και τον πειραματιστή Κωνσταντίνο Ιακώβου.

Το Πολυλειτουργικό Σύστημα είναι εξοπλισμένο με λέιζερ, φωτογραφικές μηχανές, αισθητήρες, υπολογιστές και GPS για την καταγραφή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Οι κύριες μετρήσεις που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν την ομαλότητα του δρόμου, η οποία σχετίζεται με την άνεση των οδηγών και την προστασία των οχημάτων από φθορά, τη μακροϋφή του ασφαλτοτάπητα που είναι δείκτης για τη μέτρηση της ολισθηρότητας σε υψηλές ταχύτητες, την επιφανειακή ζημιά του οδοστρώματος (ρηγματώσεις, λακκούβες) και τη φωτογράφηση του οδικού δικτύου και του εξοπλισμού του, όπως ταμπέλες, στηθαία ασφαλείας και κιγκλιδωμάτων.
Το σύστημα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 και ήδη έχουν συλλεχθεί πολύτιμα δεδομένα για το οδικό δίκτυο της Κύπρου. Η αξιολόγηση των μετρήσεων βασίζεται στον Διεθνή Δείκτη Τραχύτητας (IRI), ο οποίος μετρά την ομαλότητα του δρόμου. Αυτός ο δείκτης χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την αξιολόγηση της ποιότητας των δρόμων και το Τμήμα Δημοσίων Έργων τον χρησιμοποιεί για να καθορίσει τις προτεραιότητες για ανακατασκευή και συντήρηση των οδοστρωμάτων.
Η καταγραφή των δεδομένων γίνεται σε τμήματα των 100 μέτρων για κάθε λωρίδα του δρόμου. Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται σε υπολογιστές για ανάλυση και αποτίμηση, ενώ τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για την προτεραιοποίηση των συντηρήσεων και ανακατασκευών των αυτοκινητοδρόμων.

Το σύστημα επιθεώρησης δεν περιορίζεται μόνο στην καταγραφή της ομαλότητας του δρόμου, αλλά περιλαμβάνει και τη μέτρηση της μακροϋφής του ασφαλτοτάπητα, η οποία αποτελεί δείκτη της ασφάλειας του οδικού δικτύου, αφού σχετίζεται με την πρόσφυση των τροχών στο οδόστρωμα. Παράλληλα, οι φωτογραφίες που λαμβάνονται συνδέονται με τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για το οδικό δίκτυο της Κύπρου.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι η εισαγωγή αυστηρών προδιαγραφών στις συμβάσεις συντήρησης, που καθορίζουν τα όρια της ομαλότητας των οδοστρωμάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής. Η εφαρμογή αυτών των προδιαγραφών εξασφαλίζει τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οδικού δικτύου, με την πρώτη συντήρηση που αφορά τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Λευκωσίας – Λεμεσού) και Α9 (Λευκωσίας – Δένειας) να αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων και η συνεχής ανανέωσή της, με νέες μετρήσεις που θα λαμβάνονται κάθε χρόνο, θα επιτρέψει την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ποιότητας των εργασιών και των χαρακτηριστικών του οδικού δικτύου. Η επένδυση αυτή αντανακλά τη δέσμευση του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων για τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Κύπρου και την ενίσχυση της ασφάλειας και της άνεσης των χρηστών του.

