Το Πάσχα συνεπάγεται επιπλέον ευθύνες για την Αστυνομία, λόγω των φαινομένων που συνοδεύουν τη μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Ο λόγος για τη χρήση πυροτεχνημάτων, κροτίδων, αλλά και το έθιμο της λαμπρατζιάς.
Όλες αυτές οι εκδηλώσεις –νεαρών κυρίως ατόμων– όχι μόνο συνδέονται άμεσα με θέματα ασφαλείας, αλλά ενδεχομένως να σχετίζονται με παρανομίες. Γι’ αυτό και η ηγεσία της Αστυνομίας, αν και μας χωρίζουν πέραν των 40 ημερών από το Πάσχα (20/4/2025), εντούτοις, ήδη έχει κινητοποιηθεί για αντιμετώπιση όλων των εγειρόμενων ζητημάτων ασφάλειας και ενδεχόμενων παρανομιών.
Από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», όλες οι εμπλεκόμενες μονάδες έχουν ενημερωθεί για να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης σε σχέση με τη χρήση κροτίδων, πυροτεχνημάτων, αλλά και με το άναμμα λαμπρατζιών.
Πρωινή αναφορά
Βοηθός Αρχηγός του Σώματος έχει αποστείλει επιστολή σε όλους τους επικεφαλής Τμημάτων/ Υπηρεσιών δίδοντας σαφείς οδηγίες ως προς τις υποχρεώσεις εκάστου. Μεταξύ άλλων, έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία από την οποία όλοι οι αξιωματικοί υπηρεσίας θα ενημερώνουν γραπτώς κάθε πρωί το Αρχηγείο Αστυνομίας για οποιαδήποτε ατυχήματα από κροτίδες, καταγγελίες ή άλλα επεισόδια σε σχέση με τις εορτές του Πάσχα σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας (πόλεις και ύπαιθρο).
Αμέσως Δικαστήριο
Βέβαια, αυτό το οποίο ξεχωρίζει από τις οδηγίες που δίδονται προς τους προϊστάμενους αξιωματικούς είναι η μηδενική ανοχή. Σε σχετικό εσωτερικό σημείωμα ανώτατος αξιωματικός επισημαίνει πως οι υπεύθυνοι Τμημάτων της Αστυνομίας που ασχολούνται με ανακριτικό έργο, να μεριμνούν όπως υποθέσεις σχετιζόμενες με κροτίδες να διερευνώνται αμέσως με σκοπό την προσαγωγή παρανομούντων στο Δικαστήριο το συντομότερο.
Τα κατεχόμενα
Οι έλεγχοι και η πρόληψη, ωστόσο, επεκτείνεται και στη γραμμή αντιπαράταξης, αλλά και στα οδοφράγματα, σημεία στα οποία, δηλαδή, γίνεται λαθρεμπόριο κροτίδων προερχόμενων από τα κατεχόμενα. Γίνεται, συγκεκριμένα, σύσταση για αυστηρούς ελέγχους.
Έκθεση για επιχειρήσεις
Επιπλέον, οι υπεύθυνοι των σταθμών καλούνται να προβούν σε αξιολόγηση για τις περιοχές, όπου –με βάση εμπειρίες προηγούμενων ετών– γίνεται χρήση κροτίδων και άλλων επικίνδυνων πυροτεχνημάτων και να υποβληθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Είναι προφανές ότι από το Αρχηγείο Αστυνομίας θα καταρτιστεί σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Ανταπόκριση στις φωτιές
Οδηγίες δίδονται και για το βαθμό ανταπόκρισης της Αστυνομίας όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλείται σε περιστατικά κατάσβεσης πυρκαγιών που προκαλούνται από άναμμα λαμπρατζιών. Έγινε σύσταση όπως σε πανομοιότυπες περιπτώσεις ειδοποιείται η Αστυνομία και εκεί όπου χρειάζεται να υπάρχει ανταπόκριση από ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών ώστε να αποφεύγονται επεισόδια με νεαρούς.
Επαφές με πωλητές
Με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί, αξιωματικοί Υπηρεσιών θα έχουν επαφές με ιδιοκτήτες υποστατικών κυνηγετικών ειδών, περίπτερων και συναφών άλλων καταστημάτων, για διάθεση κροτίδων και άλλων παράνομων ειδών. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να συνεργαστούν οι δυο πλευρές ώστε να μην υπάρξουν παρανομίες ή ατυχήματα.
Επιτρεπόμενα είδη
Η επιστολογραφία που ανταλλάχθηκε εσωτερικά στην Αστυνομία, περιλαμβάνει και πληροφόρηση για τον επικαιροποιημένο κατάλογο επιτρεπόμενων ειδών Πυροτεχνίας «F1» και «F2». Τα είδη πυροτεχνίας «F1» και «F2»είναι κατηγορίες πυροτεχνικών προϊόντων με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 2013/29).
Στην κατηγορία «F1» περιλαμβάνονται προϊόντα «πολύ χαμηλού κινδύνου». Δηλαδή, έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου, είναι ασφαλή για χρήση σε περιορισμένους χώρους, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση τους από άτομα άνω των 12 ετών. Τέτοια προϊόντα είναι οι σπίθες (sparklers), τα κουτάκια καπνού, πολύ μικρά βεγγαλικά, φιδάκια καπνού (snakes) κ.ά.
Τα προϊόντα κατηγορία «F2» χαρακτηρίζονται ως «χαμηλού κινδύνου». Προορίζονται για εξωτερικούς χώρους, έχουν μέτρια επίπεδα θορύβου και η χρήση τους επιτρέπεται σε άτομα άνω των 16 ετών. Σ’ αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται μικρά ρωμαϊκά κεριά, πυροτεχνήματα χειρός, μικρούς εναέριους εκτοξευτές (mini rockets) και σιντριβάνια.
Υπάρχουν και οι κατηγορίες «F3» (μεσαίου κινδύνου, για έμπειρους χρήστες) και «F4» (υψηλού κινδύνου, μόνο για επαγγελματική χρήση).
Σύμφωνα με ενημέρωση που γίνεται από τον Κλάδο Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, κάθε πρόσωπο (εξαιρουμένων αδειούχων πρατηρίων/ σημείων πώλησης) δικαιούται να εισάγει/ κατέχει/ μεταφέρει αποθηκεύει αριθμό των ειδών πυροτεχνίας που συγκαταλέγονται στις κατηγορίες «F1» και «F2», υπό την προϋπόθεση η συνολική ποσότητα εκρηκτικής ύλης να μην υπερβαίνει τα τρία κιλά.