Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, εκπνέει το χρονοδιάγραμμα που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για να αποστείλουν στην υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, τις θέσεις και εισηγήσεις τους επί του συνόλου της πρότασης του Υπουργείου για το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι οργανώσεις θα μπορούν να τοποθετηθούν γενικά και για τις αλλαγές που προτείνονται από το υπουργείο Παιδείας για το σύστημα αλλά και για την οικονομική πτυχή του, όπως αυτή τους παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα ή καλύτερα στη φάση που θα ακολουθήσει, αυτή αναμένεται να κρατήσει άλλες δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Περίοδος κατά την οποία το υπουργείο Παιδείας θα επανέλθει με την επικαιροποιημένη του πρόταση, η οποία θα εμπλουτιστεί με εισηγήσεις των εκπαιδευτικών φορέων, με τις οποίες θα υπάρξει συμφωνία.

Στόχος είναι να κατατεθεί μία πρόταση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Πάντως, από πλευράς υπουργείου Παιδείας σημειώνεται πως όταν ολοκληρωθεί και αυτή η φάση, η πρόταση θα κατατεθεί κι επίσημα πλέον στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχει στη Βουλή, με σκοπό να ισχύσει με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ» αναφορικά με την οικονομική πτυχή της πρότασης που παρουσιάστηκε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, προνοούνται μέχρι και 55 νέες θέσεις επιθεωρητών και για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες καθώς και 540 νέες θέσεις ανώτερου εκπαιδευτικού. Το κόστος για το οποίο γίνεται λόγος, ανέρχεται σε περίπου €12.000.000 στα πέντε χρόνια και μετά το 2027 θα αρχίσει να κοστολογείται. Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα, θα ισχύουν εάν και εφόσον το σχέδιο που προτείνεται από το Υπουργείο «κλείσει» και συμφωνηθεί με αυτά τα δεδομένα, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι και η απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών. Για τις νέες θέσεις επιθεωρητών αναφέρθηκε πως θα πληρωθούν ισόποσα κατά τα έτη 2026-2028 και θα κατανεμηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε βαθμίδας, ως ακολούθως:

•Μέχρι 24 για τη Δημοτική Εκπαίδευση.
•Μέχρι 25 για τη Μέση Γενική Εκπαίδευση.
•Μέχρι 6 για τη Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Οι θέσεις ανώτερου εκπαιδευτικού προγραμματίζονται ως ακολούθως:

•Μέχρι 250 για τη Δημοτική Εκπαίδευση.
•Μέχρι 250 για τη Μέση Γενική Εκπαίδευση.
•Μέχρι 40 για τη Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Όπως καταγράφεται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, λόγω της σταδιακής πρόσληψης των νέων επιθεωρητών, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος σε ότι αφορά στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων που θα αφορούν στις αξιολογήσεις και συγκεκριμένα, από τη σχολική χρονιά 2026-2027 θα διασφαλίζεται ότι διενεργούνται εξαρχής όλες οι αριθμητικές αξιολογήσεις, ενώ σταδιακά, εντός της μεταβατικής περιόδου των ετών 2026-2028, θα διενεργείται και αριθμός διαμορφωτικών αξιολογήσεων. «Μετά την πλήρωση όλων των θέσεων επιθεωρητών, από τη σχολική χρονιά 2029-2030, θα διενεργούνται κανονικά και όλες οι διαμορφωτικές αξιολογήσεις», σημειώνεται. Για τις θέσεις ανώτερου εκπαιδευτικού αναφέρεται ότι μετά την ένταξη των θέσεων στον προϋπολογισμό οι θέσεις, η πρόσληψη των ανώτερων εκπαιδευτικών θα κατανεμηθεί ισόποσα στα έτη 2027-2029 (180 ανά έτος).

Τονίζεται ακόμη πως η δημιουργία θέσης ανώτερου εκπαιδευτικού θα αποτελεί νέα θέση προαγωγής, σε μισθολογική κλίμακα αντίστοιχη της θέσης Βοηθού Διευθυντή, χωρίς μείωση περιόδων λόγω προαγωγής. Όταν ο ανώτερος εκπαιδευτικός αναλαμβάνει καθήκοντα μέντορα θα του παραχωρείται μείωση δύο ή τριών διδακτικών περιόδων. Θα του παραχωρείται μείωση διδακτικών περιόδων, ανάλογη με τον απλό εκπαιδευτικό, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας του στη δημόσια εκπαίδευση και μετά την ψήφιση του νέου σχεδίου και μέχρι το 2026 θα διαμορφωθεί σχέδιο υπηρεσίας.

Πάντως, πέραν των απόψεων που έχουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, όλοι συμφωνούν στο ότι το σύστημα αξιολόγησης χρήζει αλλαγών και εκσυγχρονισμού καθώς αυτό εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία βελτίωση.